- W 8 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior wyfrała Małgorzata Matusiak z koktajlem „Wakacyjne wspomnienie”. Zdjęcie: materiały prasowe
Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 w Warszawie. Zawodnicy zostali zakwalifikowani do konkursu na podstawie kolejności nadesłanych zgłoszeń z recepturą.
- Tegoroczna edycja MONIN Cup Junior odbyła się pod hasłem „Sharing memorable moments”, czyli „dzielenie się niezapomnianymi chwilami” ze społecznością. Zdjęcie: materiały prasowe
Podczas występu na scenie zawodnicy podchodzili do blind testu polegającego na rozpoznaniu 10 smaków syropów MONIN na podstawie zapachu i smaku, a następnie mieli za zadanie wykonać cztery identyczne koktajle bezalkoholowe w ciągu 7 minut. Sędziowie techniczni oceniali prawidłowe wykonanie zadania, zgodnie ze sztuką barmańską. W kolejnej części jury oceniało smak, zapach i wygląd koktajli.
Tegoroczna edycja MONIN Cup Junior odbyła się pod hasłem „Sharing memorable moments”, czyli „dzielenie się niezapomnianymi chwilami” ze społecznością. Zawodnicy zaprezentowali swoje umiejętności, wykonując koktajle, a kibicowała im publiczność licząca ponad 100 osób (nauczyciele, rówieśnicy ze szkoły i rodzina).
Konkurs dla juniorów jest zawsze szczególny z racji tego, że są to pierwsze doświadczenia barmańskie uczniów na scenie i towarzyszy im wiele emocji. Rok 2022 jest przełomowy, ponieważ w historii MONIN Cup Juniora aż do teraz nikomu nie udało się przekroczyć liczby 100 punktów.
- MONIN Cup Junior to prestiżowy konkurs dla młodych miłośników miksologii w wieku 15-20 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. Zdjęcie: materiały prasowe
I miejsce zajęła Małgorzata Matusiak z koktajlem „Wakacyjne wspomnienie”. To interesujące połączenie świeżego soku z cytryny, syropu MONIN Wild Strawberry, syropu MONIN Gin, białka jajka i napoju imbirowego. Jak podkreśla autorka, koktajl ma świeży i słodki smak, delikatną strukturę i aromatyczny zapach. Małgosia została nagrodzona szkoleniem od Stowarzyszenia Polskich Barmanów i otrzymała profesjonalny blender Vitamix.
II miejsce z liczbą 108 punktów zdobyła Aleksandra Nowak. Jej koktajl „Eisain Zen” charakteryzował się gorzkimi i wyrazistymi nutami zielonej herbaty, które idealnie komponowały się z jabłkiem i egzotycznymi smakami ananasa, tworząc balans smakowy. W jego skład weszły: puree Puree Granny Smith Apple MONIN, koncentrat Orange Spritz MONIN, matcha, sok z ananasa i sok z białego grejpfruta. Zawodnicza otrzymała szkolenie ufundowane przez właściciela Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów Patryka Le Narta.
Na III miejscu uplasowała się Marcelina Stryjak, a jej dziełem był koktajl „Hellish Coffee” przygotowany z napoju sojowego o smaku waniliowym, porcji espresso, syropu MONIN Curacao Triple Sec, puree MONIN Tangerine i kropel tabasco. Finalistka zdobyła 106 punktów.
Przepisy an zwycięskie koktajle
„Wakacyjne wspomnienie”
20 ml Syropu Wild Strawberry
10 ml Syropu Gin
40 ml soku z cytryny
30 ml białka jajka
60 ml napoju imbirowego
Metoda: blenderowanie + szprycerowanie.
Dekoracja: kompozycja z zestów z grejpfruta i limonki.
„Eisai Zen”
22,5 ml puree Granny Smith Apple
7,5 ml koncentratu MONIN Bitter
20 ml matchy
30 ml soku z ananasa
30 ml soku z białego grejpfruta + aromatyzacja
Metoda: shakerowanie.
Dekoracja: płatki z karmelu, wrzos, gipsówka, biała jarzębina, bambus z rafią.
„Hellish Coffee”
30 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
30 ml espresso
20 ml syropu CURACAO TRIPLE SEC
15 ml puree Monin Tangerine
3 krople tabasco
Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem.
Dekoracja: kompozycja z zestów z grejpfruta i limonki.