Pieczona kaczka z cytrusami
Imbir, czosnek, liście brukselki, sos hoisin, makaron i olej chili
4 porcje (i więcej mięsa), przygotowanie – 22 minuty, gotowanie – 2 godziny i 10 minut
2 klementynki lub pomarańcze
oliwa
1 cała kaczka z hodowli o podwyższonym dobrostanie (ok. 2 kg)
1 główka czosnku
kawałek imbiru (10 cm)
3 łyżki sosu hoisin
300 g liści brukselki albo jarmużu
4 gniazdka makaronu jajecznego średniej grubości z jajek ekologicznych (po 60 g)
syczuański olej chili do podania
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Drobno zetrzyj skórkę z klementynek do moździerza. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu, utrzyj na jednolitą masę i wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy. Umieść kaczkę na blaszce do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm i starannie natrzyj przygotowaną marynatą. Rozdziel ząbki czosnku, ale ich nie obieraj. Obierz i grubo pokrój imbir. Włóż czosnek oraz imbir do środka kaczki, wstaw mięso do piekarnika i piecz 2 godziny.
Zagotuj wodę w czajniku. Szczypcami unieś kaczkę, żeby czosnek i imbir wypadły na blaszkę, następnie przełóż mięso na deskę, posmaruj 2 łyżkami sosu hoisin i zostaw, by odpoczęło. Przelej łyżką tłuszcz z blaszki do słoiczka (przyda się do jakiegoś smacznego dania innego dnia), następnie rozgnieć widelcem na blaszce miękkie kawałki imbiru i ząbki czosnku, usuwając skórki. Postaw blaszkę na palniku na średnim ogniu, wlej do niej nieco wody i oderwij smaczne kąski, które przywarły do dna. Wrzuć porwane liście brukselki i mieszaj 5 minut. Dodaj makaron, wciskając go szczypcami pod zieleninę, i wlej 600 ml wrzątku z czajnika. Postaw blaszkę na kuchence i powoli gotuj makaron na średnim ogniu jakieś 5 minut, aż zmięknie.
W tym czasie obierz klementynki z resztek skórki i pokrój na talarki. Wymieszaj makaron i zieleninę z 1 łyżką sosu hoisin, dopraw do smaku i dodaj tyle sosu chili, ile lubisz. Podawaj razem z kaczką i klementynkami oraz z sosem chili do skrapiania.
W jednej porcji:
KALORIE – 370 kcal
TŁUSZCZE – 14 g
TŁUSZCZE NASYCONE – 3,7 g
BIAŁKA – 35,5 g
WĘGLOWODANY – 27,4 g
CUKRY – 6,9 g
SÓL – 1,4 g
BŁONNIK – 2,9 g
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Jedno” w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).