x

Pieczona kaczka z cytrusami Jamiego Olivera

Kategoria: Karta - dania    14.12.2022

Oto przepis na pieczoną kaczkę z cytrusami Jamiego Olivera - z dodatkiem imbiru, czosnku, liści brukselki, sosu hoisin, makaronu i oleju chili. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Pieczona kaczka z cytrusami Jamiego Olivera. Zdjęcie: © Richard Clatworthy, 2022
Pieczona kaczka z cytrusami Jamiego Olivera. Zdjęcie: © Richard Clatworthy, 2022
Pieczona kaczka z cytrusami
Imbir, czosnek, liście brukselki, sos hoisin, makaron i olej chili
4 porcje (i więcej mięsa), przygotowanie – 22 minuty, gotowanie – 2 godziny i 10 minut

2 klementynki lub pomarańcze
oliwa
1 cała kaczka z hodowli o podwyższonym dobrostanie (ok. 2 kg)
1 główka czosnku
kawałek imbiru (10 cm)
3 łyżki sosu hoisin
300 g liści brukselki albo jarmużu
4 gniazdka makaronu jajecznego średniej grubości z jajek ekologicznych (po 60 g)
syczuański olej chili do podania

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Drobno zetrzyj skórkę z klementynek do moździerza. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu, utrzyj na jednolitą masę i wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy. Umieść kaczkę na blaszce do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm i starannie natrzyj przygotowaną marynatą. Rozdziel ząbki czosnku, ale ich nie obieraj. Obierz i grubo pokrój imbir. Włóż czosnek oraz imbir do środka kaczki, wstaw mięso do piekarnika i piecz 2 godziny.

Zagotuj wodę w czajniku. Szczypcami unieś kaczkę, żeby czosnek i imbir wypadły na blaszkę, następnie przełóż mięso na deskę, posmaruj 2 łyżkami sosu hoisin i zostaw, by odpoczęło. Przelej łyżką tłuszcz z blaszki do słoiczka (przyda się do jakiegoś smacznego dania innego dnia), następnie rozgnieć widelcem na blaszce miękkie kawałki imbiru i ząbki czosnku, usuwając skórki. Postaw blaszkę na palniku na średnim ogniu, wlej do niej nieco wody i oderwij smaczne kąski, które przywarły do dna. Wrzuć porwane liście brukselki i mieszaj 5 minut. Dodaj makaron, wciskając go szczypcami pod zieleninę, i wlej 600 ml wrzątku z czajnika. Postaw blaszkę na kuchence i powoli gotuj makaron na średnim ogniu jakieś 5 minut, aż zmięknie.

W tym czasie obierz klementynki z resztek skórki i pokrój na talarki. Wymieszaj makaron i zieleninę z 1 łyżką sosu hoisin, dopraw do smaku i dodaj tyle sosu chili, ile lubisz. Podawaj razem z kaczką i klementynkami oraz z sosem chili do skrapiania.

W jednej porcji:
KALORIE – 370 kcal
TŁUSZCZE – 14 g
TŁUSZCZE NASYCONE – 3,7 g
BIAŁKA – 35,5 g
WĘGLOWODANY – 27,4 g
CUKRY – 6,9 g
SÓL – 1,4 g
BŁONNIK – 2,9 g

Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Insignis Media
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Insignis Media
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Jedno” w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej