x

Czarny kalafior z beszamelem kokosowym, posypką orzechową i olejem tahoon

Kategoria: Karta - dania    23.12.2022

Czarny kalafior z beszamelem kokosowym, posypką orzechową i olejem tahoon to przepis z karty restauracji Ernesta i Aleksandry Jagodzińskich.

Przepis na czarny kalafior z beszamelem kokosowym, posypką orzechową i olejem tahoon. Fot. Michał Radwański
Przepis na czarny kalafior z beszamelem kokosowym, posypką orzechową i olejem tahoon. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
• 1 główka kalafiora
• odrobina xantany (gumy ksantanowej)
• tłuszcz do smażenia
• sól morska do smaku

Kalafior ugotuj pod ciśnieniem w urządzeniu OCCO, ustawiając program „Dry aged” na 18 godzin. Po tym czasie ostudź kalafior – powinien zmienić swą strukturę, smak oraz kolor – na czarny. Powstały podczas procesu gotowania bulion zredukuj, dodaj odrobinę xantany, aby warzywo było bardziej „kleiste”. Przed serwisem obsmaż kalafior z każdej strony i posyp solą morską.

BESZAMEL KOKOSOWY:
• 40 g mąki pszennej
• 30 g masła lub oleju kokosowego
• 400 ml mleka kokosowego
• 2 g xantany
• gałka muszkatołowa do smaku

Z mąki i masła przygotuj w rondelku zasmażkę I stopnia. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj gumę ksantanową i wymieszaj, doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelej do syfonu nabitego nabojami NO2, aby później zaserwować.

ORZECHOWA POSYPKA:
30 g obranych orzechów laskowych pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, następnie ściągamy z nich łupinki. Siekamy drobno i prażymy na maśle lub oleju kokosowym.

OLEJ TAHOON:
2 opakowania kiełków tahoon (w smaku: orzech, cebula, trufla, las) oraz 200 ml oleju z pestek winogron zmiksuj w Thermomiksie przez 9 minut w temperaturze 70 stopni. Następnie przefiltruj (purée powstałego po filtrowaniu oleju można użyć np. do ciasta chlebowego lub ciasta ziemniaczanego na kopytka).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej