x

GRILLOWANE BOCZNIAKI W GLAZURZE MOSCOVADO, KREM Z NERKOWCÓW, SALSA MACHA, CYTRYNA

Kategoria: Karta - dania    06.01.2023

Grillowane boczniaki w wersji przygotowywanej przez restaurację Peaches Gastro Girls. Sprawdźcie, jak one to robią!

GRILLOWANE BOCZNIAKI W GLAZURZE MOSCOVADO, KREM Z NERKOWCÓW, SALSA MACHA, CYTRYNA - danie z restauracji Peaches Gastro Girls. Fot. Michał Radwański
GRILLOWANE BOCZNIAKI W GLAZURZE MOSCOVADO, KREM Z NERKOWCÓW, SALSA MACHA, CYTRYNA - danie z restauracji Peaches Gastro Girls. Fot. Michał Radwański
KREM Z NERKOWCÓW:
• 1 kubek nerkowców
• ½ kubka białego sezamu
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka soli
• 35 g soku z cytryny
• 1 kubek allum confit
• ¼ oleju rzepakowego

Do rondla przełóż sezam i olej rzepakowy. Gotuj na wolnym ogniu, aż sezam będzie lekko brązowy (uwaga: po zdjęciu rondla z gazu, sezam będzie dochodził w gorącym oleju, dlatego trzeba go zdjąć przed uzyskaniem pożądanego koloru). Do kolejnego garnka wlej 1 kubek wody, 1 łyżkę soli i ugotuj nerkowce (do miękkości, czyli przez ok. 15 min). Ugotowane nerkowce przecedź. Zblenduj orzechy z sezamem w oleju z pozostałymi składnikami (czosnek, cytryna, allum confit). Powoli dodawaj wodę, aby uzyskać kremową konsystencję. Dosól wedle uznania.

GLAZURA MOSCOVADO
• 200 g cukru moscovado
• 100 g sosu sojowego z wyciągiem z jabłek i cebuli

Połącz oba składniki w rondlu i gotuj, aż cukier się rozpuści.

SALSA MACHA
• 1 l oleju słonecznikowego
• 1 ½ migdałów bez skórki
• 12 ząbków czosnku
• 4 papryczki de Ancho
• 4 papryczki pastilla
• 10 papryczek de arbol
• sól

Wlej olej słonecznikowy do garnka i włóż na gaz. Gdy temperatura oleju osiągnie 140 st. C, smaż osobno ząbki czosnku i migdały (do osiągnięcia lekko brązowego koloru). Usmażone składniki przełóż do miski. Następnie usmaż papryczki – każdy rodzaj osobno. Jeżeli papryczki wystają nad powierzchnię oleju, dociśnij je łyżką i zanurz. Smaż, aż napęcznieją (przez ok. 10 min), po usmażeniu wyjmij i ostudź. Na koniec zblenduj wszystkie składniki, pozostawiając kawałki orzechów i papryczek. Dosól według uznania.

BOCZNIAKI
• 500 g boczniaków
• 1 cytryna

Boczniaki nabij na szpilki do szaszłyków. Cytrynę pokrój na sześć kawałków wzdłuż długości. Szaszłyki smaż na mocno rozgrzanej patelni, od czasu do czasu podlewając olejem. Boczniaki najlepiej dociskać np. dnem drugiej patelni, aby pozbyć się wody. Do usmażonych już grzybów dodaj 4 łyżki karmelu.

Na talerz wyłóż sos, przełóż szaszłyki, oblewając je karmelem z patelni. Polej wszystko salsą machą i udekoruj pokrojoną cytryną.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej