Wszyscy zmagamy się z kryzysem gospodarczym, którego skutki nie omijają branży gastronomicznej. Czy to jest dobry moment, aby rozmawiać o inwestowaniu w ekologię?
Oczywiście, że tak. Szczególnie, że przez inwestowanie nie rozumiemy wyłącznie wydawania pieniędzy. Dla nas inwestowanie w ekologię to również zmiana sposobu myślenia osób zarządzających lokalem gastronomicznym, która prowadzi do oszczędności. Metodą małych kroków jesteśmy w stanie podwyższyć ekoefektywność lokalu gastronomicznego, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia kosztów prowadzenia biznesu.
Wśród działań, które możemy podjąć w zasadzie już dzisiaj jest np. ograniczenie zużycia i marnotrawstwa produktów spożywczych. Na GASTROTARGACH SMAKKi, w Zielonej EkoKuchni odbędą się pokazy, podczas których doświadczeni szefowie kuchni będą prezentować rozwiązania i podejście do planowania i wykorzystywania produktów w restauracji. Wszyscy będą mogli się przekonać, że gotowanie w duchu zero i less waste prowadzi do sporych oszczędności finansowych.
Od razu nasuwa się pytanie o oszczędnościach w zakresie zużycia energii elektrycznej. Tak bardzo popularny temat dzisiaj... O tym również będzie Zielona EkoKuchnia?
Tak. W Zielonej EkoKuchni zaprezentowane zostaną urządzenia, których zastosowanie obniża koszty zużycia energii elektrycznej. Produkty i ich dostawcy wezmą udział w konkursie na EkoWystawcę i EkoProdukt. Zaproszeni eksperci wybiorą rozwiązania, które jest tym najbardziej eko-efektywnym. Ale to nie wszystko. Zielona EkoKuchnia to również strefa ekspertów, w której projektanci technologii, rzeczoznawcy, architekci, instalatorzy i serwisanci urządzeń będą udzielali informacji i odpowiadali na pytania dotyczące EKO rozwiązań w lokalu gastronomicznym, w tym także tych dotyczących zużycia energii elektrycznej.
Czyli Zielona EkoKuchnia GASTROTARGÓW SMAKKi to podpowiedź dla lokali gastronomicznych jak być EKOlogicznym a dzięki temu EKOnomicznie zarządzać swoim biznesem?
Dokładnie tak. Nie tylko Zielona Ekokuchnia, ale całe SMAKKi GASTROTARGI koncentrują się na temacie, który obecnie najbardziej nurtuje branżę, czyli na optymalizacji działalności. Czasy mamy trudne, jednak musimy się z nimi zmierzyć, aby nie tylko przetrwać, ale się rozwinąć i być może wykorzystać aktualną sytuację dla swojej przyszłości.
O tym będzie również mowa na konferencjach, które odbędą się na SMAKKach. Pierwszego dnia odwiedzający będą mieli okazję spotkać się z ekspertami w zakresie prawa pracy, finansowania działalności operacyjnej oraz z doświadczonymi osobami, często liderami zarządzania, które podpowiedzą, jak rozwijać swój biznes i angażować do tego pracowników. Drugi dzień to konferencja przeznaczona dla firm specjalizujących się w cateringu dietetycznym. Tutaj będą omawiane problemy dotyczące samej inwestycji, najczęstsze błędy i pułapki w prowadzeniu tego typu działalności oraz konkurencyjności. Ostatniego dnia targów odbędzie się konferencja EdukkuJEMY”, na której eksperci mówić będą roli marketingu i social mediów w branży gastro.
SMAKKi GASTROTARGI są czymś więcej niż miejscem, w którym zorganizowana zostanie wystawa nowości dla branży. Oczywiście dobrze zaplanowana i przygotowana przestrzeń wystawiennicza jest naszą mocną stroną, a zaproszeni wystawcy gwarantują odwiedzającym dostęp do najnowszych i najlepszych rozwiązań na rynku. Jednak SMAKKi GASTROTARGI do również miejsce wymiany wiedzy i doświadczeń i to jest właśnie to, czego gastronomia tak bardzo aktualnie potrzebuje.
Gastronomia to nasza wspólna sprawa, dlatego SMAKKi GASTROTARGI są tym wydarzeniem, na którym nie może zabraknąć nikogo, kto jest związany z branżą HoReCa.