– Po olimpiadzie każdy z chłopaków poszedł w swoją stronę, ale nadal utrzymujemy kontakt. Planowaliśmy od jakiegoś czasu się spotkać i tak ze zwykłego spotkania wyszła nam akcja charytatywna – mówi Przemysław Szkudlarek, jeden z pomysłodawców nietypowej zbiórki.
Mortadella, sandacz i kaczka
Każdy z pizzaiolo oprócz wkładu pracy dostarczył także składniki do wyrabianych przez siebie placków, zaś miejsce do gotowania, mozzarellę i ciasto zapewnił właściciel restauracji Zielona Górka, w której odbyła się nietypowa zbiórka na WOŚP.
– Każdy z nas postawił sobie za zadanie stworzyć coś.co będzie inne i ciekawsze niż typowe pizze. Ja przygotowałem dwie, pierwsza z nich to ta, która dała mi drugie miejsce podczas olimpiady, a druga o nazwie “Róbta co chceta” była z sandaczem, mozzarellą, polską salsą, tartym żółtkiem oraz koperkiem. Bardzo ciekawym pomysłem była też pizza Tomka Wolskiego. Była jedną z pierwszych, która nam się skończyła – wspomina Przemysław Szkudlarek.
Oprócz wspomnianych kompozycji z konfitowaną kaczką czy sandaczem, panowie zaserwowali także m.in. placki z kiełbasą z mangalicy i koniny, z mortadelą DOP (o chronionej nazwie pochodzenia). Goście pabianickiej restauracji mieli więc okazję spróbować zarówno zupełnie nowych pizz jak i zwycięskich kompozycji, które trójka uczestników olimpiady w Neapolu przygotowała ponownie.
Trzech Polaków na podium
Olimpiada Vera Pizza Napoletana to międzynarodowy konkurs organizowany przez Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Pizzaiolo z całego świata rywalizują ze sobą w jednej z pięciu kategorii: prawdziwa pizza napoletana, pizza gourmet, pizza smażona, mastunicola oraz calzone napoletano. Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli w 2022 roku odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady. Wśród kucharzy amatorów najlepszym okazał się z kolei Kamil Błaszczyk.