x

Usuń olej palmowy z listy zakupów! Dla dobra planety i swojego zdrowia

Kategoria: Lifestyle - ekologia    01.02.2023

W dyskusji o szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego wskazuje się głównie na dewastację lasów tropikalnych, która jest zagrożeniem dla tamtejszej flory i fauny. To jednak niejedyny powód, aby wystrzegać się oleju palmowego. Co warto wiedzieć i na co zwracać uwagę?

Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego to doskonała okazja na uświadamianie społeczeństwa o szkodliwości produkcji i spożywania oleju palmowego. Fot.: Shutterstock.com
Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego to doskonała okazja na uświadamianie społeczeństwa o szkodliwości produkcji i spożywania oleju palmowego. Fot.: Shutterstock.com
Spośród wszystkich olejów roślinnych olej palmowy wytwarzany jest obecnie na najszerszą skalę. Jego uprawa jest stosunkowo łatwa, nie wymaga specjalnej troski ze strony plantatora oraz wielu rąk do pracy, a przynosi ogromne zyski – nieporównywalne do tych z innych plantacji.

Samego oleju używa się nie tylko w artykułach spożywczych, ale także do produkcji kosmetyków, środków czystości, biopaliw i olejów silnikowych. Tymczasem jest on nieporównywalnie bardziej szkodliwy – zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia – od innych powszechnie używanych olejów roślinnych.

Z uprawą i produkcją oleju palmowego wiążą się między innymi: wzrost ekspansji dwutlenku węgla oraz ryzyka pożarów i powodzi, a także zanieczyszczenie ekosystemów wodnych i lądowych, ponieważ podczas produkcji powstają ogromne ilości ścieków, przedostających się do środowiska naturalnego. Fot.: materiały prasowe
Z uprawą i produkcją oleju palmowego wiążą się między innymi: wzrost ekspansji dwutlenku węgla oraz ryzyka pożarów i powodzi, a także zanieczyszczenie ekosystemów wodnych i lądowych, ponieważ podczas produkcji powstają ogromne ilości ścieków, przedostających się do środowiska naturalnego. Fot.: materiały prasowe
Olej palmowy – morderca środowiska naturalnego
Olej palmowy pozyskuje się z upraw olejowca gwinejskiego, zwanego również palmą oleistą. Uprawa palmy oleistej wymaga wycinki lasów na ogromną skalę. Często dochodzi do przekształcania gruntów ornych i mokradeł, a z samą uprawą i produkcją wiążą się między innymi: wzrost ekspansji dwutlenku węgla oraz ryzyka pożarów i powodzi, a także zanieczyszczenie ekosystemów wodnych i lądowych, ponieważ podczas produkcji powstają ogromne ilości ścieków, przedostających się do środowiska naturalnego.

– Przemawiającym do wszystkich symbolem negatywnego wpływu produkcji oleju palmowego jeszcze kilka lat temu były zdjęcia płonących lasów tropikalnych na Borneo oraz poparzonych ogniem zwierząt, w tym orangutanów. Od tamtego czasu niewiele się zmieniło. Pożary, wylesianie i pozbawianie zwierząt naturalnych siedlisk w dalszym ciągu są na porządku dziennym, a środowisko naturalne cierpi. Dlatego zainicjowany po raz pierwszy w 2016 roku Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego to doskonała okazja na uświadamianie społeczeństwa. To dobry moment, aby przemyśleć na nowo nasze wybory – zarówno żywieniowe jak i związane z innymi przedmiotami codziennego użytku – tłumaczy Mariusz Budrowski, pasjonat zdrowego żywienia oraz troski o środowisko naturalne.

Olej palmowy na naszym talerzu…
Pewnie wydaje ci się, że ten problem cię nie dotyczy. Przecież nie smażysz na oleju palmowym i nie dodajesz go do sałatek… I wcale nie musisz! Wystarczy, że robisz zakupy w sposób podobny do innych mieszkańców „zachodniego świata”. Jeśli w Twoim koszyku znajdują się produkty takie jak: margaryna, pieczywo, czekolady, ciastka, chipsy, płatki śniadaniowe, gotowe dania czy nawet mrożone warzywa i mleko modyfikowane dla dzieci, to znaczy, że na co dzień pochłaniasz ogromne ilości oleju palmowego i szkodzisz swojemu organizmowi na wiele różnych sposobów.

– W olejach roślinnych samych w sobie nie ma nic złego. Oczywiście, jeśli spożywamy je w odpowiedniej formie i zwracamy uwagę na to, w jaki sposób zostały pozyskane. Obecnie jednak najczęściej spożywany olej poddawany jest procesowi rafinacji, który staje się nośnikiem szkodliwych substancji uważanych za rakotwórcze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podaje, że olej palmowy posiada najwyższe stężenie niebezpiecznych substancji ze wszystkich olejów roślinnych. Oprócz aspektu bezpośredniego wpływu na zdrowie, pozostaje również aspekt pośredni, czyli wpływ spożywania produktów bogatych w olej palmowy na naszą sylwetkę. Olej palmowy w ogromnym stopniu wpływa na rozwój otyłości, która określana jest często jako epidemia i największa choroba cywilizacyjna naszych czasów – tłumaczy Mariusz Budrowski.

Jak ustrzec się negatywnego wpływu oleju palmowego na zdrowie i zadbać o środowisko naturalne?
– Na początku będzie trudno, jak to zawsze jest ze zmianami. Warto jednak dla własnego i innych dobra taką zmianę podjąć. Pierwszym krokiem powinno być uważne czytanie etykiet podczas zakupów. Jeżeli nie chcemy być radykalni i od razu rezygnować całkowicie z produktów przetworzonych – do czego mimo wszystko serdecznie zachęcam – polecam zacząć od szukania zamienników. Nie wszystkie czekolady i nie wszystkie mrożone warzywa zawierają olej palmowy i niezdrowe dodatki. Wystarczy wystrzegać się kupowania produktów zawierających kilka, nieraz enigmatycznych nazw. Wśród nich są takie jak: olej palmowy utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony, tłuszcz palmowy, tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz uwodorniony, czy emulgator E471. Taka zmiana będzie już dużym krokiem zarówno dla twojego zdrowia jak i dla zdrowia planety. Dokładnie taką samą uważność polecam przy wyborze kosmetyków czy środków czystości – przekonuje Mariusz Budrowski.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tork działa na rzecz środowiska. W ofercie neutralne węglowo dozowniki

Tork jako pierwsza marka w Europie ogranicza i kompensuje emisję dwutlenku węgla w całym cyklu życia wybranych dozowników do mydła, papieru toaletowego i ręczników do rąk.

Zrównoważone rozwiązania Tork na targach Eurogastro

Opakowania z surowców odnawialnych, inteligentne dozowniki i przyjazne środowisku podajniki serwetek - podczas targów Eurogastro firma Tork zaprezentowała nowoczesne rozwiązania do utrzymania higieny w hotelach i lokalach gastronomicznych.

Wyjątkowe i unikatowe produkty lokalne - lista szefa kuchni Kuby Korczaka

Kuba Korczak, znany szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej, poleca swoich ulubionych producentów, w większości posiadających ekologiczne certyfikaty. Niektórzy są na rynku od lat, inni wystartowali niedawno.

Ecolab i Green Key wspierają hotele i restauracje w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju

Ecolab i Green Key rozwijają partnerstwo, aby promować zrównoważone rozwiązania w hotelach i restauracjach w Europie. Poprzez autorskie programy i usługi Ecolab będzie wspierał branżę turystyczną we wdrażaniu najwyższych standardów ekologicznych i uzyskiwaniu lub utrzymaniu certyfikacji Green Key.

Ekologia może być ekonomiczna! Jak zarabiać na "zielonej" gastronomii?

Ograniczenie marnotrawienia surowców i żywności czy wprowadzenie energooszczędnych rozwiązań w biznesie może być zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. Odmawiaj, ograniczaj, używaj ponownie, poddawaj recyklingowi i kompostuj - jak zastosować w gastronomii tych sześć zasad eko biznesu?

FRITZ-KOLA: w trosce o konsumenta i środowisko

Wprowadzona na rynek w 2003 r. przez dwójkę studentów z Hamburga fritz-kola stała się światowym fenomenem i jedną z najlepiej rozwijających się marek rzemieślniczych napojów na świecie. Jednym z powodów sukcesu firmy jest jej umiejętność łączenia biznesu z troską o środowisko naturalne.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej