- Zmysłowe kolacje z pairingiem win to dopełnienie oferty Shuum Boutique Wellness Hotel w Kołobrzegu. Fot. materiały prasowe
Do ekipy dołączyli również mistrzowie Polski sommelierów roku 2021 Adam Tomczak i Wojciech Starzycki, którzy dobrali wina. Każdy z nich miał własny pomysł na dopełnienie smaków menu stworzonego przez szefów kuchni Wiktora Ignaczaka i Piotra Buryło. Dopełnieniem wieczoru były desery przygotowane przez Dorotę Sosnowską.
– To była kolacja, która miała otwierać drogę do wewnętrznego dobrostanu, być drogowskazem w poszukiwaniu stanu błogości i odkrywaniu go na wielu poziomach poprzez zmysły: smaku, zapachu, dotyku, wzroku i słuchu. Każdy kto próbował homarowego nektaru czy dorsza z ostrygowym risotto mógł docenić nie tylko staranność i pomysłowość w dobraniu smaków, lecz także detale wykonania. Talerze, które przygotowali Wiktor i Piotr, oraz deser Doroty, poruszały wszystkie zmysły, delikatnie odkrywając kolejne wyrafinowane poziomy smaku – podsumowuje Tomasz Kolecki.
Ideą przewodnią 2023 roku w hotelu Shuum jest poszukianie dobrostanu oraz pielęgnowanie relacji z samym sobą.
– My tylko podpowiadamy, jak można dotrzeć do błogiego stanu ciała i umysłu, bo droga może być jedna, ale ścieżek jest wiele. Na pewno jedna z nich prowadzi przez zmysły i nasze kolacje – podkreśla dyrektor hotelu Adam Hok.
W ramach cyklu "Przez zmysły do błogostanu" Shuum Boutique Wellness Hotel zaprasza na kolejne wieczory, podczas których goście będą m.in. próbować europejskich win i tradycyjnej kuchni, rozsmakują się w letnich, polskich smakach i regionalnych etykietach, ale też poczują emocje związane z ruchem „garażystów”, które podsyci prowansalska i kalifornijska kuchnia.
Najbliższe spotkanie poświęcone odkrywaniu hiszpańskiego regionu Rioja odbędzie się 1 kwietnia.