x

Wyjątkowe i unikatowe produkty lokalne - lista szefa kuchni Kuby Korczaka

Kategoria: Lifestyle - ekologia    20.02.2023

Kuba Korczak, znany szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej, poleca swoich ulubionych producentów, w większości posiadających ekologiczne certyfikaty. Niektórzy są na rynku od lat, inni wystartowali niedawno.

Szef kuchni Kuba Korczak. Fot. materiały prasowe
Szef kuchni Kuba Korczak. Fot. materiały prasowe
Tematyka produktów lokalnych i regionalnych jest mi niezwykle bliska. Przez lata je poznawałem i promowałem, wspierając polski oddział międzynarodowego ruchu Slow Food, a potem powołałem do życia i zrealizowałem dwie edycje Mistrzostw Kulinarnych w Wykorzystaniu Produktu Regionalnego im. Hanny Szymanderskiej. Wprowadzałem je do restauracji, które prowadziłem lub w których doradzałem i układałem menu.

Teraz, moi cudowni Gastro Przyjaciele, chce się z wami podzielić listą miejsc, gdzie możecie znaleźć najdoskonalsze polskie produkty oraz wyjątkową selekcję moich ukochanych producentów, w większości posiadających ekologiczne certyfikaty. Jedni z nich są na rynku od lat, inni dopiero zaczynają, ale jedno jest pewne – wszyscy hodują, tworzą i produkują rzeczy nadzwyczajne i wyjątkowe.

Celtyckie Smaki
Chrupiące liofilizowane i kandyzowane igły sosny cytrynowej, dziki czosnek niedźwiedzi, wędzony miód akacjowy z dodatkiem kandyzowanych młodych szyszek sosny i soli cypryjskiej, leżakowany czarny czosnek i czarna cebula.

Chopin
Chopin Rye Organic, likier karmelowy z solą morską.

Cytrynowe Królowe (niestety już nie produkują ale można jeszcze dorwać gdzieniegdzie)
Wyśmienite i ultra esencjonalne konfitury z ekologicznych sycylijskich cytryn, takie jak: cytryna + czerwone wino + jałowiec; cytryna + rozmaryn; cytryna + imbir…

Dary Natury
Liofilizaty – kwiat i liście czosnku niedźwiedziego, bergamotka, kolendra, perilla - pachnotka czy grzyby lejkowce, kiszony topinambur, ogrom ziół, olejów i przypraw wszelakich.

Diet-Food
Papiery owocowe o różnych smakach i kolorach, krem chałwowy, krem z nasion dyni czy orzechów włoskich.

Ekologiczne grzyby z Dąbrówki (Warszawa: Targ Forteca Kręglickich i Bio Bazar; Kraków: Targ Pietruszkowy; dostawy na terenie Lublina, Krakowa i Warszawy)
Shitake, boczniaki cytrynowe i różowe, soplówka jeżowata, nameko –  łuskwiak, pieczarka brązowa, maitake – żagwica listkowata, reishi –  lakownica żółtawa…

Guru.Ferment
Tempeh z mazurskiego grochu oraz z czarnej fasoli.

Kiszonki Sznajderów
Kiszony czosnek, kapusta kiszona w główkach oraz inne pyszne i prozdrowotne doskonałości, jak soki z kiszonek.

Lawendowa Osada
Sól lawendowa, syrop lawendowy, konfitura jagodowa z lawendą, mus truskawkowy z lawendą, żurawina z lawendą, hydrolat lawendowy, syrop z lawendy i kwiatów czarnego bzu.

Nalewki Staropolskie Majewskich
Na pędach sosny, „Cztery Pory Roku” – jeden z najdoskonalszych eliksirów w naszym kraju.

Olvita
Oleje niemalże ze wszystkiego: nasion pietruszki, nasion czarnej porzeczki, nasion bazylii, ostropestu.

Paka Boczniaka
Różne rodzaje boczniaków, które wyhodujecie u siebie w restauracji lub domu.

Polska Róża
Konfitura z płatków róży, konfitura z owoców róży, sok z owoców róży stanowiący jedno z najlepiej przyswajalnych źródeł witaminy C.

Polskie giny
Jonston, Herbarius, Heritage, Mikrogorzelnia.

SemCo
Wybitne regionalne oleje tłoczone, w tym ten rydzowy, z lnianki.

Tłocznia Maurera
Wybitne destylaty. Moje top to gruszka Williams, malina oraz rokitnik; soki najróżniejsze, konfitury.

U Dziwisza
Czekolady, w tym „wegańskie mleczne”, z dodatkiem agrestu, porzeczek, rokitnika, jeżyn i innych skarbów naszej ziemi.

Wege Siostry
Wegańskie sery i posypki, np. w czerwonym pieprzu oraz ten z glonami nori, varmezany z nerkowców i słonecznika, wegańskie masło.

Winnica Turnau
Solaris i dużo, dużo więcej dobra.

Zakwasownia
Kimchi, kombuche o smakach najlepszych koktaili, żywe octy, oxymele, eliksir z grzyba chaga, ekologiczny chrzan bez dodatków, dania gotowe i kiszonki, wegańskie sery z wędzonym chilli, czosnkiem niedźwiedzim oraz czarnym czosnkiem.

Sporo informacji, kontaktów i inspiracji znajdziecie także na:
liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

oraz liście polskich produktów oznaczonych unijnymi znakami ochrony ChNP, ChOG i GTS oraz certyfikatem Jakość Tradycja - lista Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

oraz dodatkowo - świetna wyszukiwarka tego, co u nas najlepsze.

Autor: Jakub Korczak, szef kuchni, Kapitan Planeta, Pan Od Zero Waste, ambasador Chefs for Change.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tork działa na rzecz środowiska. W ofercie neutralne węglowo dozowniki

Tork jako pierwsza marka w Europie ogranicza i kompensuje emisję dwutlenku węgla w całym cyklu życia wybranych dozowników do mydła, papieru toaletowego i ręczników do rąk.

Zrównoważone rozwiązania Tork na targach Eurogastro

Opakowania z surowców odnawialnych, inteligentne dozowniki i przyjazne środowisku podajniki serwetek - podczas targów Eurogastro firma Tork zaprezentowała nowoczesne rozwiązania do utrzymania higieny w hotelach i lokalach gastronomicznych.

Ecolab i Green Key wspierają hotele i restauracje w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju

Ecolab i Green Key rozwijają partnerstwo, aby promować zrównoważone rozwiązania w hotelach i restauracjach w Europie. Poprzez autorskie programy i usługi Ecolab będzie wspierał branżę turystyczną we wdrażaniu najwyższych standardów ekologicznych i uzyskiwaniu lub utrzymaniu certyfikacji Green Key.

Usuń olej palmowy z listy zakupów! Dla dobra planety i swojego zdrowia

W dyskusji o szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego wskazuje się głównie na dewastację lasów tropikalnych, która jest zagrożeniem dla tamtejszej flory i fauny. To jednak niejedyny powód, aby wystrzegać się oleju palmowego. Co warto wiedzieć i na co zwracać uwagę?

Ekologia może być ekonomiczna! Jak zarabiać na "zielonej" gastronomii?

Ograniczenie marnotrawienia surowców i żywności czy wprowadzenie energooszczędnych rozwiązań w biznesie może być zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. Odmawiaj, ograniczaj, używaj ponownie, poddawaj recyklingowi i kompostuj - jak zastosować w gastronomii tych sześć zasad eko biznesu?

FRITZ-KOLA: w trosce o konsumenta i środowisko

Wprowadzona na rynek w 2003 r. przez dwójkę studentów z Hamburga fritz-kola stała się światowym fenomenem i jedną z najlepiej rozwijających się marek rzemieślniczych napojów na świecie. Jednym z powodów sukcesu firmy jest jej umiejętność łączenia biznesu z troską o środowisko naturalne.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej