Teraz, moi cudowni Gastro Przyjaciele, chce się z wami podzielić listą miejsc, gdzie możecie znaleźć najdoskonalsze polskie produkty oraz wyjątkową selekcję moich ukochanych producentów, w większości posiadających ekologiczne certyfikaty. Jedni z nich są na rynku od lat, inni dopiero zaczynają, ale jedno jest pewne – wszyscy hodują, tworzą i produkują rzeczy nadzwyczajne i wyjątkowe.
Celtyckie Smaki
Chrupiące liofilizowane i kandyzowane igły sosny cytrynowej, dziki czosnek niedźwiedzi, wędzony miód akacjowy z dodatkiem kandyzowanych młodych szyszek sosny i soli cypryjskiej, leżakowany czarny czosnek i czarna cebula.
Chopin
Chopin Rye Organic, likier karmelowy z solą morską.
Cytrynowe Królowe (niestety już nie produkują ale można jeszcze dorwać gdzieniegdzie)
Wyśmienite i ultra esencjonalne konfitury z ekologicznych sycylijskich cytryn, takie jak: cytryna + czerwone wino + jałowiec; cytryna + rozmaryn; cytryna + imbir…
Dary Natury
Liofilizaty – kwiat i liście czosnku niedźwiedziego, bergamotka, kolendra, perilla - pachnotka czy grzyby lejkowce, kiszony topinambur, ogrom ziół, olejów i przypraw wszelakich.
Diet-Food
Papiery owocowe o różnych smakach i kolorach, krem chałwowy, krem z nasion dyni czy orzechów włoskich.
Ekologiczne grzyby z Dąbrówki (Warszawa: Targ Forteca Kręglickich i Bio Bazar; Kraków: Targ Pietruszkowy; dostawy na terenie Lublina, Krakowa i Warszawy)
Shitake, boczniaki cytrynowe i różowe, soplówka jeżowata, nameko – łuskwiak, pieczarka brązowa, maitake – żagwica listkowata, reishi – lakownica żółtawa…
Guru.Ferment
Tempeh z mazurskiego grochu oraz z czarnej fasoli.
Kiszonki Sznajderów
Kiszony czosnek, kapusta kiszona w główkach oraz inne pyszne i prozdrowotne doskonałości, jak soki z kiszonek.
Lawendowa Osada
Sól lawendowa, syrop lawendowy, konfitura jagodowa z lawendą, mus truskawkowy z lawendą, żurawina z lawendą, hydrolat lawendowy, syrop z lawendy i kwiatów czarnego bzu.
Nalewki Staropolskie Majewskich
Na pędach sosny, „Cztery Pory Roku” – jeden z najdoskonalszych eliksirów w naszym kraju.
Olvita
Oleje niemalże ze wszystkiego: nasion pietruszki, nasion czarnej porzeczki, nasion bazylii, ostropestu.
Paka Boczniaka
Różne rodzaje boczniaków, które wyhodujecie u siebie w restauracji lub domu.
Polska Róża
Konfitura z płatków róży, konfitura z owoców róży, sok z owoców róży stanowiący jedno z najlepiej przyswajalnych źródeł witaminy C.
Polskie giny
Jonston, Herbarius, Heritage, Mikrogorzelnia.
SemCo
Wybitne regionalne oleje tłoczone, w tym ten rydzowy, z lnianki.
Tłocznia Maurera
Wybitne destylaty. Moje top to gruszka Williams, malina oraz rokitnik; soki najróżniejsze, konfitury.
U Dziwisza
Czekolady, w tym „wegańskie mleczne”, z dodatkiem agrestu, porzeczek, rokitnika, jeżyn i innych skarbów naszej ziemi.
Wege Siostry
Wegańskie sery i posypki, np. w czerwonym pieprzu oraz ten z glonami nori, varmezany z nerkowców i słonecznika, wegańskie masło.
Winnica Turnau
Solaris i dużo, dużo więcej dobra.
Zakwasownia
Kimchi, kombuche o smakach najlepszych koktaili, żywe octy, oxymele, eliksir z grzyba chaga, ekologiczny chrzan bez dodatków, dania gotowe i kiszonki, wegańskie sery z wędzonym chilli, czosnkiem niedźwiedzim oraz czarnym czosnkiem.
Sporo informacji, kontaktów i inspiracji znajdziecie także na:
liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
oraz dodatkowo - świetna wyszukiwarka tego, co u nas najlepsze.
Autor: Jakub Korczak, szef kuchni, Kapitan Planeta, Pan Od Zero Waste, ambasador Chefs for Change.