Z roku na rok producent pokazuje kolejne produkty – obecnie oferuje wiele linii pieców, które są przeznaczone dla lokali gastronomicznych oraz do sklepów. Jest też seria powstała z myślą o domach. Redakcja magazynu "Handel" i portalu HandelExtra.pl miała możliwość przyjrzeć się, jak powstaje ten sprzęt oraz spróbować potraw przygotowanych w piecach Unoxa.
Od granulatu do pieca
Centrala firmy mieści się w Padwie pod włoską Wenecją. Można powiedzieć, że Padwa Unoxem stoi. Ma on łącznie dziewięć fabryk, rozsianych po miejscowości. Produkuje w nich m.in. ze specjalnego granulatu tworzywa sztuczne, które są potem wykorzystywane do ich pieców. W portfolio firmy są również zakłady zajmujące się elektroniką, obróbką metalu czy nawet fabryka produkująca chemię do czyszczenia pieców. Jest też oczywiście montażowania.
Jedynie dwa elementy pieców Unox nie są produkowane przez tę firmę – to szyby do drzwi oraz silniki. Niewykluczone, że z czasem to też się zmieni. Powstają bowiem kolejne fabryki, czyli Unox City.
Unox jest prawie samowystarczalny - nie kupuje prądu, bo na dachach jego budynków zamontowano panele fotowoltaiczne, przed centralą ładują się samochody Tesla, a większość podzespołów do swoich pieców firma produkuje na miejscu.
To, co mnie zaskoczyło, to daleko idąca automatyzacja – m.in. roboty formułujące stal do odpowiednich kształtów czy w pełni zautomatyzowane regały wysokiego składowania. Co więcej, każdy pracownik montażowni co jakiś czas zmienia swe stanowisko po to, aby w razie potrzeby móc zastąpić każdego innego. Wydajność jest ogromna – w Unox składa się 660 pieców dziennie. Trwają prace, aby ten proces jeszcze bardziej przyspieszyć.
Kurczak z pieca w 5 minut
W siedzibie głównej znajduje się showroom prezentujący wszystkie sprzęty producenta. Tu naszą uwagę zwróciły dwa. Speed-X to pierwszy na świecie samomyjący się piekarnik kombi z funkcją mikrofali, który jest w stanie przygotować m.in. surowe kurczaki do podania w 5 minut.
Drugi wyróżniający się sprzęt to Evereo, czyli "gorąca lodówka", która może bezpiecznie utrzymywać temperaturę serwowanej żywności przez 72 godziny. To naprawdę działa. Spróbowaliśmy ryżu gotowanego dwa dni wcześniej – wciąż był sypki. Jedliśmy też przechowywane tam przez ponad dobę golonkę czy ciastko czekoladowe – wszystko było świeże i smaczne.
Unox produkuje inteligentne urządzenia. Same dobierają czas i program obróbki żywności, są spersonalizowane, mogą zdalnie diagnozować problemy. Firma ma już wypracowaną markę w wielu krajach. Dynamicznie rozwija się teraz m.in. na rynku amerykańskim, widzi też ogromny potencjał w Polsce, dlatego rusza z oddziałem w naszym kraju. Rozszerza sieć dystrybutorów, sama poszukuje też nowych handlowców.
Niestety, w fabrykach nie mogliśmy robić zdjęć, więc pokazujemy kilka z nami w roli głównej.
- Uczestnicy wycieczki do Padwy, która odbyła się 7-8 marca br. Wśród nich są przedstawiciele mediów, ale też dystrybutorzy Unox na Polskę oraz zainteresowane zakupem pieców osoby z branży hotelarsko-gastronomicznej. Fot. materiały prasowe
- Od lewej: Marcin Sumiński z Unox Polska, Artur Przybylak - country manager w Unox Polska, Katarzyna Pierzchała - dziennikarka tytułów \"Handel" i HandelExtra.pl, Magdalena Kołaczek, account manager w "Food Service" i serwisie OuiChef.pl, Damian Nielaba, active marketing chef w Unox Polska. Fot. materiały prasowe