x

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Kategoria: Karta - dania    10.03.2023

Przepis pochodzi z restauracji Baken

JABŁKOWE CRÊPES  SUZETTE Z LABNEH  Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ  KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken. Fot. Michał Radwański
JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken. Fot. Michał Radwański
1. MAŚLANE CIASTO KRUCHE
SKŁADNIKI:
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 laska wanilii
• 200 g zimnego masła
• 1 jajko
• 40 ml wody
• 350 g mąki pszennej typ 550

Do misy miksera wsypujemy cukier, ziarna z laski wanilii i pokrojone w kostkę masło. Zakładamy mieszadło typu „listek” i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, wodę i znów ucieramy. Potem wsypujemy mąkę i na wolnych obrotach łączymy ciasto, aż będzie zbrylone. Wykańczamy je kilkoma ruchami ręki, aby go nie zagrzać oraz żeby było kruche (poprzez zbyt długie wyrabianie ciasta powstaje w nim siatka glutenowa, która powoduje, że zbiega się w pieczeniu i jest twarde, a nie kruche). Pieczemy 20-25 min w temp. 170 st. C z termoobiegiem.

2. SYROP JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
• 150 g cukru trzcinowego
• 400 ml wytrawnego cydru
• 1 l soku jabłkowego
• 1 laska cynamonu
• 1 cytryna

Do garnka wsypujemy cukier i roztapiamy, by powstał jasny karmel. Dodajemy cydr i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a alkohol z cydru wyparuje. Dodajemy sok jabłkowy, laskę cynamonu, zest i sok z cytryny i gotując, redukujemy do uzyskania 1 litra syropu.

3. NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
• 1 l mleka
• 200 ml wody
• 500 g mąki
• 4 jajka
• 100 g cukru
• 2 g soli
• 25 g roztopionego masła

Składniki na naleśniki blendujemy na gładko. Crêpes Suzette muszą być bardzo cienkie, zatem nadmiar ciasta rozlanego na patelni zlewamy z powrotem do pojemnika z ciastem.

4. LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY
SKŁADNIKI:
• 1 kg kwaśnej śmietany 18%
• 5 g soli drobnoziarnistej
• pielucha tetrowa

Kwaśną śmietanę mieszamy z solą. Następnie przekładamy na pieluchę tetrową, a tę zawieszamy na hak na noc do odciekania – najlepiej w lodówce. Po odsączeniu przekładamy gęstą masę do pojemnika i przechowujemy w lodówce.

5. CRÊPES SUZETTE – SKŁADANIE DANIA
SKŁADNIKI:
• 3-5 naleśników
• 80 g labneh z kwaśnej śmietany
• 100 ml syropu jabłkowego
• 1 jabłko
• 50 g ciasta kruchego
• 50 g masła

Jabłko kroimy na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i naleśniki złożone w trójkąty. Przesmażamy na złotobrązowo z obu stron i zalewamy syropem jabłkowym. Redukujemy syrop do powstania gęstego sosu jabłkowego. Na talerzu rozsmarowujemy labneh z kwaśnej śmietany, nakładamy naleśniki, na nie jabłka i polewamy wszystko gęstym sosem. Posypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem maślanym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej