1. MAŚLANE CIASTO KRUCHE
SKŁADNIKI:
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 laska wanilii
• 200 g zimnego masła
• 1 jajko
• 40 ml wody
• 350 g mąki pszennej typ 550
Do misy miksera wsypujemy cukier, ziarna z laski wanilii i pokrojone w kostkę masło. Zakładamy mieszadło typu „listek” i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, wodę i znów ucieramy. Potem wsypujemy mąkę i na wolnych obrotach łączymy ciasto, aż będzie zbrylone. Wykańczamy je kilkoma ruchami ręki, aby go nie zagrzać oraz żeby było kruche (poprzez zbyt długie wyrabianie ciasta powstaje w nim siatka glutenowa, która powoduje, że zbiega się w pieczeniu i jest twarde, a nie kruche). Pieczemy 20-25 min w temp. 170 st. C z termoobiegiem.
2. SYROP JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
• 150 g cukru trzcinowego
• 400 ml wytrawnego cydru
• 1 l soku jabłkowego
• 1 laska cynamonu
• 1 cytryna
Do garnka wsypujemy cukier i roztapiamy, by powstał jasny karmel. Dodajemy cydr i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a alkohol z cydru wyparuje. Dodajemy sok jabłkowy, laskę cynamonu, zest i sok z cytryny i gotując, redukujemy do uzyskania 1 litra syropu.
3. NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
• 1 l mleka
• 200 ml wody
• 500 g mąki
• 4 jajka
• 100 g cukru
• 2 g soli
• 25 g roztopionego masła
Składniki na naleśniki blendujemy na gładko. Crêpes Suzette muszą być bardzo cienkie, zatem nadmiar ciasta rozlanego na patelni zlewamy z powrotem do pojemnika z ciastem.
4. LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY
SKŁADNIKI:
• 1 kg kwaśnej śmietany 18%
• 5 g soli drobnoziarnistej
• pielucha tetrowa
Kwaśną śmietanę mieszamy z solą. Następnie przekładamy na pieluchę tetrową, a tę zawieszamy na hak na noc do odciekania – najlepiej w lodówce. Po odsączeniu przekładamy gęstą masę do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
5. CRÊPES SUZETTE – SKŁADANIE DANIA
SKŁADNIKI:
• 3-5 naleśników
• 80 g labneh z kwaśnej śmietany
• 100 ml syropu jabłkowego
• 1 jabłko
• 50 g ciasta kruchego
• 50 g masła
Jabłko kroimy na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i naleśniki złożone w trójkąty. Przesmażamy na złotobrązowo z obu stron i zalewamy syropem jabłkowym. Redukujemy syrop do powstania gęstego sosu jabłkowego. Na talerzu rozsmarowujemy labneh z kwaśnej śmietany, nakładamy naleśniki, na nie jabłka i polewamy wszystko gęstym sosem. Posypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem maślanym.