x

Janusz Palikot chce odkupić browar w Leżajsku od Grupy Żywiec. Jego właściciel nie dostał jeszcze oferty

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.03.2023

Janusz Palikot chce odkupić browar w Leżajsku, by uratować go przed likwidacją. Współudziałowcem w inwestycji miałoby zostać miasto Leżajsk. O ofercie rzekomo złożonej przez wiceprezesa Manufaktury Piwa Wódki i Wina nie wie jednak właściciel podkarpackiego browaru, Grupa Żywiec.

Według komunikatu Manufaktury Piwa i Wódki, Janusz Palikot złożył ofertę odkupu Browaru Leżajsk. Docelowo inwestycja ta miałaby zwiększyć moce produkcyjne innych browarów należących do Manufaktury. 

- Szybko rosnący rynek naszych konsumentów zderza się z ograniczeniami w zakresie wielkości produkcji, jakie mamy w browarze Tenczynek. Włączenie zakładu o skali produkcyjnej Leżajska pozwoliłoby nam skokowo zwiększyć swoje udziały rynkowe. Klienci czekają na nasze produkty. Według dostępnych danych, marka Leżajsk to tylko ok. 80.000 hekto produkcji rocznie, w browarze mogącym uwarzyć 1,4 mln hekto. To pokazuje, że nawet pozostawienie marki  w dyspozycji nowego inwestora, będzie wymagało posiadania silnego portfolio własnych marek lub pomysłów na nowe marki, by utrzymać browar. Mamy jedno i drugie w swoim posiadaniu – mówi wiceprezes Manufaktury Piwa i Wódki, Janusz Palikot.

Browar Leżajsk w obecnym kształcie działa od 1978 roku, choć tradycje piwowarskie w tym mieście sięgają już 1525 roku. Wtedy też Zygmunt I Stary przyznał królewski przywilej warzenia piwa. Od 2004 r. Leżajsk jest częścią Grupy Żywiec, oraz ważnym regionalnym pracodawcą. 7 lutego tego roku, właściciel browaru poinformowała o „reorganizacji swojej produkcji w Polsce”, która miałaby oznaczać faktyczną likwidację produkcji na Podkarpaciu jeszcze w czerwcu tego roku.

– Marka Leżajsk pozostanie w portfolio firmy, a jej produkcja będzie kontynuowana w innych browarach – poinformowali przedstawiciele Grupy Żywiec.  Co więcej, firma zaprzecza, aby otrzymała ofertę sprzedaży browaru od Janusza Palikota.

– Trudno komentować ofertę, której się nie dostało. Nie wpłynęła do nas żadna. Na ten moment nie mamy więcej nic do przekazania - mówi Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych w Grupie Żywiec, w rozmowie z magazynem "Handel". Ofertę dołączenia do inwestycji miało natomiast otrzymać miasto Leżajsk, które stałoby się współudziałowcem browaru.







Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej