- Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego za nami! Spośród młodych adeptów sztuki kulinarnej najlepsi okazali się Patryk Jankowski i Maja Siebert reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie. Fot. Karina Szymczuk
Oto zwycięzcy!
Pierwsze miejsce zajęli Patryk Jankowski i Maja Siebert reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie. Ich autorskie danie - ballotine z szynką wędzoną, palonym sianem, pyrami z gzikiem, krokietem, shimeji i sosem demi glace z borówką brusznicą - zyskało największe uznanie jurorów konkursu.
Drugą ekipą na podium był żeński duet - Patrycja Szczepaniak i Julia Nabożny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Srebro zdobyły za roladkę wieprzową z musem drobiowym, polędwicę wołową, ziemniaka z palonym masłem, purée kalafiorowe, stek z kalafiora z demi glace i karmelizowaną marchewką oraz oliwą pietruszkową.
Na miejscu trzecim uplasowały się Joanna Nalbach i Marcelina Lelo reprezentujące Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, a ich konkursowe danie to polędwica wołowa z babką ziemniaczaną z wędzoną słoniną, serem z Filipowa i espumą z topinamburu.
Zadanie w 60 minut
Zadaniem dwuosobowych ekip było skomponowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny. Zgodnie z regulaminem uczestnicy musieli również użyć produktów regionalnych i sezonowych, mając na przygotowanie dań konkursowych jedynie 60 minut.
Prace konkursowe oceniane były według czterech głównych kryteriów: walory smakowe, użycie polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny, wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych oraz praca na stanowisku i technika wykonania potrawy.
Dziesięć konkursowych potraw oceniało profesjonalne jury w składzie: Jarek Walczyk (przewodniczący jury, prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni), Witold Choiński (prezes zarządu Związku Polskie Mięso) oraz szefowie kuchni: Dariusz Struciński, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Vinh Quang Tran.
"To zaowocuje w przyszłości"
Po degustacji jurorzy szczegółowo omówili wszystkie przygotowane dania konkursowe, wskazując ich dobre i słabe strony, a jednocześnie udzielając uczniom cennych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i organizacji pracy w zespole oraz technik przygotowywania mięs, które pozwolą w pełni wydobyć ich walory smakowe.
- Wszyscy jesteście wygrani, będąc w finale. Niezależnie od tego, co dzisiaj usłyszeliście, zachęcamy was do uczestnictwa w konkursach kulinarnych. Nie każdy z nich dacie radę wygrać, ale z każdego wyjedziecie bogatsi o nową wiedzę i kolejne doświadczenia. To jest bezcenne i zaowocuje w przyszłości (…) Dzisiejsze uwagi to swego rodzaju lekcja z mistrzem, intencją jest podzielenie się z Wami naszą wiedzą. To leży w naszym wspólnym interesie, bo czekamy na Was. Za chwilę to Wy będziecie pracować w profesjonalnych kuchniach, staniecie na naszych miejscach i będziecie szkolić kolejne pokolenia kucharzy. Pamiętajcie, aby dobrze odebrać nasze słowa – to nie jest krytyka, to nie jest złośliwość. Najlepiej uczymy się na błędach i jeśli potrafimy je skorygować, stajemy się ekspertami - mówili do uczestników konkursu Jarek Walczyk i Witold Choiński.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a patronat nad wydarzeniem objął Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.