x

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.03.2023

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Pierwszy warsztat  w ramach cyklu odbył się 16 marca w restauracji Studio Buffo, w Warszawie. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników, w tym  również przedstawiciele mediów branżowych. Podczas „Kulinarnej podróży po Polsce” goście mogli spróbować dań poszczególnych regionów, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się potrawy takie jak między innymi tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn, podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół, kiełbasa z suma w buchcie bolęcińskiej czy jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła. 

 Nie zabrakło również propozycji wegańskiej. Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i spróbowania win.

 – Bez wątpienia kuchnia polska zyskała na znaczeniu podczas pandemii – mówi Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. Warto więc prowadząc lokal gastronomiczny bądź restaurację sięgnąć do oryginalnych receptur regionalnej kuchni i zainspirować się przy tworzeniu swojego menu. Taką możliwość daje nowy cykl „Kulinarna podróż po Polsce”, podczas którego uczestnicy mają okazję nie tylko spróbować regionalnych dań oraz posłuchać o ich historii, ale także otrzymują ebook, zawierający receptury.   

 Kolejne spotkania odbędą się 21 marca w Łodzi, 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.

 

 

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej