Podczas Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi uczestnicy przygotują lody w specjalnie przygotowanym laboratorium lodowym zaaranżowanym przez Primulator Polska. Następnie sędziowie, w skład których wchodzą eksperci branżowi, lokalni szefowie kuchni, cukiernicy oraz dziennikarze kulinarni spróbują i ocenią lody. Trzy najlepsze smaki powalczą w Polskim Finale Gelato Festival World Masters w 2025.
Wraz z edycją 2022-25 Gelato Festival World Masters po raz XIII wybieramy najlepsze lody na świecie. Festiwal debiutował we Florencji w 2010 roku jako "Gelato Festival", wtedy był to lokalny konkurs zainspirowany koncepcją pierwszej receptury lodów, która powstała z rąk uznanego maestro Bernardo Buontalenti w 1559 roku. Od tego czasu impreza rozrosła się wykładniczo, rozszerzając się najpierw na resztę Włoch, następnie na Europę, a od 2017 roku również na Stany Zjednoczone. Obecnie Gelato Festival World Masters to wydarzenie o randze światowej, w którym wzięło udział ponad 3 500 producentów lodów w edycji 2017-2021, a którą wygrał Adam Fazekas z Budapesztu.
Gelato Festival World Masters Challenge organizowany jest przez Gelato Festival we współpracy z Primulator Polska, oficjalnym dystrybutorem Carpigiani w Polsce oraz Sigep – Italian Exhibition Group.