x

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    23.03.2023

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Kulinarny Przewodnik Michelin jest obecny w Polsce od 1997 roku, kiedy to w zestawieniu najlepszych restauracji w Europie znalazły się lokale z Warszawy. W 2008 r. do listy dołączyły restauracje z Krakowa. Teraz Przewodnik Michelin otwiera w Polsce nowy rozdział i do listy rekomendowanych lokali dodano restauracje z Poznania. Firma Michelin nawiązała współpracę z Polską Organizacją Turystyczną, która wesprze kampanie komunikacyjne i marketingowe przewodnika w Polsce.

– Poznań to miasto, które nasi inspektorzy odkrywali z przyjemnością. Mapa kulinarna tego miejsca odzwierciedla jego kosmopolityczne oblicze, co jest widoczne w podejściu szefów kuchni, którzy szanują tradycyjne przepisy, ale nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób. Wpływy innych kultur są zróżnicowane i na przykład kuchnia włoska cieszy się taką samą popularnością jak japońska. We wszystkich trzech miastach ujętych w naszym zestawieniu spotkamy kulinarnych profesjonalistów wyróżniających się swoim talentem i ambicjami, aby na nowo interpretować istotę polskiej gastronomii. Niezmiennie pragną oni również eksponować tradycyjną kuchnię kraju na międzynarodowej scenie kulinarnej – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.

Współpracę nawiązano także, by wyróżnić polskich szefów kuchni i zespoły kucharzy, którzy swoim talentem i kreatywnością zasłużyli na zyskanie większego rozgłosu. Niezmienne pozostają proces i kryteria wyboru restauracji, którego w sposób niezależny będą dokonywać inspektorzy-eksperci, tak jak to dzieje się od momentu powstania Przewodnika Michelin w 1900 roku. Inspektorzy opierają swoją ocenę się na 5 kryteriach: jakości produktów, mistrzostwie technik kulinarnych, harmonii smaków, osobowości szefa kuchni wyrażonej na talerzu, spójności i stałym poziomie prezentowanym w menu.

– We wszystkich trzech miastach ujętych w naszym zestawieniu spotkamy kulinarnych profesjonalistów wyróżniających się swoim talentem i ambicjami, aby na nowo interpretować istotę polskiej gastronomii. Niezmiennie pragną oni również eksponować tradycyjną kuchnię kraju na międzynarodowej scenie kulinarnej – mówi Gwendal Poullennec.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej