– Podczas warsztatów przygotowywaliśmy między innymi wspaniałą japońską wołowinę Wagyu, a także kraba, tuńczyka czy łososia. Dodatkiem do tych produktów były typowe, azjatyckie przyprawy takie jak imbir, chilli czy kombu dashi, których użycie gwarantuje eksplozję smaku umami. Japońska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Dlatego też bardzo miło było mi prowadzić te warsztaty z wyśmienitym szefem kuchni restauracji Nobu, Yannickiem Yohou – mówi Tomasz Łagowski, szef kuchni restauracji Belvedere i trener kulinarny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Uczniowie podkreślali, że kuchnia japońska bardzo im się podoba i z chęcią aktywnie uczestniczyli w tej edycji warsztatów. Jak się okazało, były też one sprawdzianem pracy zespołowej. Jako że całość prowadzona była w języku angielskim, młodzi kucharze pomagali sobie nawzajem, gdy któryś z nich nie do końca wszystko zrozumiał. Uczestnicy nie wiedzieli o tym, że cały dzień będą rozmawiać po angielsku i uznali to za wspaniałe, kolejne wyzwanie.
Okazało się, że język kuchni jest językiem międzynarodowym i warsztaty wniosły kolejne ważne doświadczenie w pracy szefa kuchni. Warto w tym miejscu podkreślić, że główną nagrodą Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest wyjazd z szefem Tomaszem Łagowskim do San Sebastian, do topowej restauracji Mugaritz, oznaczonej trzema gwiazdkami według przewodnika Michelin. Zwycięzca będzie miał możliwość odbycia tam 5-dniowego stażu pod okiem samego szefa kuchni Adoniego Luisa Aduriza, wybitnej osobowości świata kulinarnego, podczas którego będzie rozmawiać z innymi kucharzami tylko po angielsku. Dlatego też ósmy warsztat pozwolił na oswajanie się z tym językiem.
– Chcieliśmy przede wszystkim pokazać naszym kucharzom różne składniki, których można używać w pracy oraz jak wiele możliwości ma kuchnia. Okazało się, że ci młodzi ludzie byli bardzo mądrzy, zaciekawieni i z ochotą uczestniczyli w całodziennym warsztacie. Dołożyli wszelkich starań, aby dowiedzieć się jak najwięcej na temat kuchni japońskiej – stwierdził Yannick Lohou.
Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere udowodniły, że uczestnictwo w nich daje młodym kucharzom niespotykaną możliwość zdobywania zarówno praktycznej, jak i teoretycznej wiedzy pod okiem najznamienitszych ekspertów polskiej i zagranicznej sceny gastronomicznej oraz że używanie innego języka nie jest żadną przeszkodą.