x

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina

Kategoria: Wino    27.03.2023

Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Gruzja posiada obecnie 525 rodzimych odmian winogron i może pochwalić się ponad 8000-letnią historią winiarstwa. Kraj ten rozwinął sztukę winiarską, bezbłędnie łącząc starożytne techniki produkcji z nowoczesnymi osiągnięciami. Trend na naturalne i bursztynowe wina niewątpliwie zyskał ogromną popularność na całym świecie, a Gruzja zasługuje na uznanie jako miejsce jego narodzin.

– Unikalne zastosowanie qvevri, glinianych naczyń zakopanych pod ziemią w celu fermentacji, okazało się być przełomem w produkcji wina, utrzymując stałą i chłodną temperaturę, co owocuje winami o wyraźnych i unikalnych smakach i aromatach – komentuje Keti Prangulaishvili, nowa ambasadorka win gruzińskich w Polsce.

Niematerialne dziedzictwo ludzkości
Gruzja uruchomiła nowe rynki eksportowe w 2010 roku, a kilka lat później słynna gruzińska metoda produkcji wina qvevri została uznana za część niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i wpisana na listę UNESCO. Wszystko to zaowocowało zwiększeniem wymiany handlowej również z Polską, która znalazła się w czołówce importerów gruzińskiego wina - wynika z danych opublikowanych przez Narodową Agencję Wina w Gruzji (LEPL). W 2022 roku nasz kraj utrzymał drugą pozycję przy znacznym wzroście importu o 30%, wynoszącym łącznie ponad 6,6 mln litrów wina.

Rynek wina w Gruzji
W 2022 roku Gruzja wyeksportowała 103 368 263 litrów wina do 66 różnych krajów, co stanowi około 137 824 350 butelek (0,75 l). W Gruzji zarejestrowanych jest 1600 firm produkujących wino (w tym duże firmy i małe winnice), z czego 470 firm zajmuje się również eksportem wina.

Rząd gruziński aktywnie wspiera branżę, oferując zachęty dla nowych winiarni, ułatwiając eksport oraz promując gruzińskie wina na międzynarodowych targach i imprezach. Dzięki bogatej historii, różnorodnym odmianom winogron i unikalnym technikom produkcji, przyszłość gruzińskiego rynku wina wygląda obiecująco, ponieważ ma możliwość wzrostu i innowacji.



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej