

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina


Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.
– Unikalne zastosowanie qvevri, glinianych naczyń zakopanych pod ziemią w celu fermentacji, okazało się być przełomem w produkcji wina, utrzymując stałą i chłodną temperaturę, co owocuje winami o wyraźnych i unikalnych smakach i aromatach – komentuje Keti Prangulaishvili, nowa ambasadorka win gruzińskich w Polsce.
Niematerialne dziedzictwo ludzkości
Gruzja uruchomiła nowe rynki eksportowe w 2010 roku, a kilka lat później słynna gruzińska metoda produkcji wina qvevri została uznana za część niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i wpisana na listę UNESCO. Wszystko to zaowocowało zwiększeniem wymiany handlowej również z Polską, która znalazła się w czołówce importerów gruzińskiego wina - wynika z danych opublikowanych przez Narodową Agencję Wina w Gruzji (LEPL). W 2022 roku nasz kraj utrzymał drugą pozycję przy znacznym wzroście importu o 30%, wynoszącym łącznie ponad 6,6 mln litrów wina.
Rynek wina w Gruzji
W 2022 roku Gruzja wyeksportowała 103 368 263 litrów wina do 66 różnych krajów, co stanowi około 137 824 350 butelek (0,75 l). W Gruzji zarejestrowanych jest 1600 firm produkujących wino (w tym duże firmy i małe winnice), z czego 470 firm zajmuje się również eksportem wina.
Rząd gruziński aktywnie wspiera branżę, oferując zachęty dla nowych winiarni, ułatwiając eksport oraz promując gruzińskie wina na międzynarodowych targach i imprezach. Dzięki bogatej historii, różnorodnym odmianom winogron i unikalnym technikom produkcji, przyszłość gruzińskiego rynku wina wygląda obiecująco, ponieważ ma możliwość wzrostu i innowacji.

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.
Inne kategorie
Podcasty


Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

