x

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.03.2023

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Zdjęcie: zwycięzcy turnieju / materiały prasowe
Zdjęcie: zwycięzcy turnieju / materiały prasowe
14-15 marca 2023 uczniowie ze szkół z całej Polski kształcący się w zawodzie kucharza wzięli udział w finale VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Turniej był organizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu wraz z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą oraz Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Uczestnicy turnieju musieli wykazać się zarówno wiedzą, jak i umiejętnościami praktycznymi. Głównym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań przy użyciu ziemniaków oraz grzybów.  Zarówno ziemniaki, jak i grzyby są jednymi z podstawowych składników w kuchni, a ich różnorodne zastosowanie sprawia, że każdy zawodowy kucharz powinien umieć je przyrządzić na wiele sposobów. Znajomość różnych technik gotowania tych produktów pozwala na stworzenie bardziej złożonych dań. Nic dziwnego więc, że były one motywem przewodnim zmagań – umiejętność korzystania z nich pozwala na stworzenie niepowtarzalnych smaków i aromatów w potrawach.

W konkursie wzięło udział 16 uczestników z 8 szkół z 6 województw. Rywalizacja przebiegała dwuetapowo - część teoretyczna obejmowała quiz ogólny i tematyczny, gdzie sprawdzano wiedzę na temat m.in. ziemniaków i grzybów. W części praktycznej uczestnicy stanęli przed wyzwaniem przygotowania 5 potraw z wykorzystaniem składników konkursowych.

Dania następnie poddawane były ocenie jury konkursu. Kryteria były wymagające – oceniano m.in. planowanie i organizację pracy, a także higienę i bezpieczeństwo na stanowisku. Ważne były również technika wykonania i poprawność procesów technologicznych, a przede wszystkim smak przygotowanej potrawy. Zarówno
produkty spożywcze, jak i nagrody w postaci zestawu profesjonalnych noży dla zwycięzcy i bonów towarowych dla finalistów zostały ufundowane przez Selgros Cash & Carry.

Uroczyste wręczenie nagród odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Pierwsze miejsce zdobył Łukasz Kunik, uczeń poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Tuż za nim, na na podium stanęła Ilona Milanowska z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie, a trzecie miejsce na podium przypadło Kacprowi Zięciakowi z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.

Dzięki zaangażowaniu sponsorów, takich jak Selgros Cash & Carry młodzi adepci sztuki kulinarnej mają okazję sprawdzić swoje umiejętności w wyjątkowych warunkach, jakim jest konkurs kulinarny. Wspieranie młodych ludzi w rozwijaniu swoich pasji oraz zdolności kulinarnych to ważny aspekt działalności Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Współpraca ze szkołami gastronomicznymi, wymiana doświadczeń z ekspertami kulinarnymi w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy organizacja konkursu Les Chefs en Or to tylko niektóre z przykładów aktywności w tym zakresie.

Autor tekstu: *** Promocja ***

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej