Uczestnicy turnieju musieli wykazać się zarówno wiedzą, jak i umiejętnościami praktycznymi. Głównym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań przy użyciu ziemniaków oraz grzybów. Zarówno ziemniaki, jak i grzyby są jednymi z podstawowych składników w kuchni, a ich różnorodne zastosowanie sprawia, że każdy zawodowy kucharz powinien umieć je przyrządzić na wiele sposobów. Znajomość różnych technik gotowania tych produktów pozwala na stworzenie bardziej złożonych dań. Nic dziwnego więc, że były one motywem przewodnim zmagań – umiejętność korzystania z nich pozwala na stworzenie niepowtarzalnych smaków i aromatów w potrawach.
W konkursie wzięło udział 16 uczestników z 8 szkół z 6 województw. Rywalizacja przebiegała dwuetapowo - część teoretyczna obejmowała quiz ogólny i tematyczny, gdzie sprawdzano wiedzę na temat m.in. ziemniaków i grzybów. W części praktycznej uczestnicy stanęli przed wyzwaniem przygotowania 5 potraw z wykorzystaniem składników konkursowych.
Dania następnie poddawane były ocenie jury konkursu. Kryteria były wymagające – oceniano m.in. planowanie i organizację pracy, a także higienę i bezpieczeństwo na stanowisku. Ważne były również technika wykonania i poprawność procesów technologicznych, a przede wszystkim smak przygotowanej potrawy. Zarówno
produkty spożywcze, jak i nagrody w postaci zestawu profesjonalnych noży dla zwycięzcy i bonów towarowych dla finalistów zostały ufundowane przez Selgros Cash & Carry.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Pierwsze miejsce zdobył Łukasz Kunik, uczeń poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Tuż za nim, na na podium stanęła Ilona Milanowska z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie, a trzecie miejsce na podium przypadło Kacprowi Zięciakowi z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.
Dzięki zaangażowaniu sponsorów, takich jak Selgros Cash & Carry młodzi adepci sztuki kulinarnej mają okazję sprawdzić swoje umiejętności w wyjątkowych warunkach, jakim jest konkurs kulinarny. Wspieranie młodych ludzi w rozwijaniu swoich pasji oraz zdolności kulinarnych to ważny aspekt działalności Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Współpraca ze szkołami gastronomicznymi, wymiana doświadczeń z ekspertami kulinarnymi w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy organizacja konkursu Les Chefs en Or to tylko niektóre z przykładów aktywności w tym zakresie.