x

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

Kategoria: Karta - dania    31.03.2023

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Burger z sezonowaną wołowiną i owadami mącznika młynarka dostępny w  lokalach sieci 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food Burgers. Fot. materiały prasowe
Burger z sezonowaną wołowiną i owadami mącznika młynarka dostępny w lokalach sieci 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food Burgers. Fot. materiały prasowe
Zainteresowanie taką formą przekąsek wzrosło po decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 r. zatwierdzającej używanie mąki ze świerszcza domowego w żywności, co nie zmienia faktu, że produkty z innych owadów już od dawna są dopuszczone i dostępne, np. są używane w popularnych żelkach.

W lokalach sieci 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food Burgers dostępny jest burger o składzie: sos chili-lim, rukola, sezonowana wołowina, ser cheddar, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula, jadalne owady mącznika młynarka. Natomiast w lokalach Frentzza – Pizza & Friends zjemy pizzę z rzemieślniczej mąki z pikantnym sosem pomidorowym, serem mozzarella, suszonymi  pomidorami, kukurydzą, oliwkami, bazylią, chili grysem, jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami.

– W Tajlandii owady w wielu gatunkach dostępne są od bardzo dawna i można je spotkać na street foodowych bazarach, gdzie cieszą się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców, jak i turystów. Dlatego w ramach krótkiej oferty limitowanej zdecydowaliśmy się wprowadzić owady jadalne do menu – mówi Łukasz B. Błażejewski, dyrektor generalny firmy 7 Street Łukasz Błażejewski, która zarządza wymienionymi sieciami.

W lokalach sieci Frentzza – Pizza & Friends zjemy pizzę z rzemieślniczej mąki z pikantnym sosem pomidorowym, serem mozzarella, suszonymi  pomidorami, kukurydzą, oliwkami, bazylią, chili grysem, jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. Fot. materiały prasowe
W lokalach sieci Frentzza – Pizza & Friends zjemy pizzę z rzemieślniczej mąki z pikantnym sosem pomidorowym, serem mozzarella, suszonymi pomidorami, kukurydzą, oliwkami, bazylią, chili grysem, jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. Fot. materiały prasowe
– Faktycznie po szumie medialnym, jaki się zrobił po decyzji Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r zainteresowanie owadami jadalnymi w naszym sklepie internetowym wzrosło kilkukrotnie. Aktualnie wysyłamy kilkaset paczek tygodniowo. Nawiązaliśmy także współpracę z dużą siecią supermarketów, gdzie dostępnych jest kilka naszych produktów, takich jak owady jadalne, czy batony proteinowe. Wejście we współpracę z sieciami gastronomicznymi oznacza dla nas możliwość dotarcia do kolejnych klientów ciekawych nowych smaków – komentuje Patryk Sienkiewicz z firmy FoodBugs.pl




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Trend: Śniadaniowa rozpusta

Śniadania od jakiegoś już czasu święcą triumfy, ale tak jak teraz jeszcze nie było. Próba znalezienia w weekendowy poranek wolnego stolika w śniadaniowni graniczy z cudem. Miejsca z porannymi posiłkami charakteryzują dziś dwie rzeczy: po pierwsze, długie kolejki, a po drugie, zaskakujące menu.

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej