x

Patryk Kotarba szefem kuchni w Scandinavia Resort w małopolskim Zatorze

Kategoria: Ludzie    17.04.2023

Patryk Kotarba, były szef kuchni krakowskiej restauracji Wierzynek, odpowiada teraz za menu w Scandi Restaurant i Beach Barze w zatorskim kompleksie wypoczynkowym. Serwuje m.in. żurek z karpiem i pierogi z siekanym żeberkiem.

Patryk Kotarba został szefem kuchni w Scandinavia Resort w małopolskim Zatorze. Fot. materiały prasowe
Patryk Kotarba został szefem kuchni w Scandinavia Resort w małopolskim Zatorze. Fot. materiały prasowe
Scandinavia Resort to położony w małopolskim Zatorze kompleks wypoczynkowy, na który składają się trzy obiekty: Scandinavia Marine, czyli hotel stworzony w morskich kontenerach, Scandi Resort (ośrodek wypoczynkowy w skandynawskim stylu) oraz  Scandi Village złożone z 30 skandynawskich domków wypoczynkowych. Przez półtora roku cały kompleks był  zamknięty i gościł jedynie uchodźców z Ukrainy.

Jego ponowne otwarcie nastąpiło 14 kwietnia. Dowodzenie kuchnią restauracji Scandi w kompleksie objął Patryk Kotarba, były szef restauracji Wierzynek, trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” przewodnika Gault&Millau oraz współtwórca konkursów kulinarnych.
– Oferujemy polskie menu z twistem skandynawskim. To moja pierwsza karta w tym miejscu, więc zobaczymy jeszcze, jakie będą oczekiwania gości – mówi Patryk Kotarba.

Żurek z karpiem i Scandi zupa
W karcie królują potrawy regionalnej kuchni polskiej. Jej ważnym elementem, z uwagi na położenie Scandinavia Resort, jest lokalny karp zatorski.
– Karp nie jest łatwy w sprzedaży, bo jemy go w Polsce raz do roku, na święta. Tutaj przemyciłem go w swoim autorskim żurku, gotowanym tradycyjnie na zakwasie żytnim. Zupa jest miksowana i podawana w postaci kremu z podsmażanymi ziemniaczkami, chrupiącym boczkiem, jajkiem poche, warzywami i krokietem z zatorskiego karpia w panko – opowiada Kotarba.

Oprócz żurku, w menu znajdziemy także m.in. Scandi zupę w formie pikantnego bulionu, przygotowywanego na łososiu oraz lokalnych rybach – karpiu i pstrągu. Wśród dań głównych zagościła też kaczka podawana w towarzystwie pieprzowego demi glace oraz musu z selera, pietruszki i masła orzechowego, a także musu z marchwi pomarańczy i chilli.

Istotnym punktem karty są także pierogi z siekanym żeberkiem wieprzowym, podawane z musem z kiszonej kapusty. Z uwagi na skandynawskie korzenie miejsca w ofercie nie zabrakło także łososia serwowanego z miodem i cytrusami, czy burgerów z rybą.

Nie tylko restauracja
Nowy szef kuchni Scandi odpowiada też za stronę kulinarną odbywających się w zatorskim kompleksie eventów, za ofertę śniadaniową dla gości Scandinavia Resort oraz menu Beach Baru. W ofercie tego ostatniego znajdą się prostsze dania barowe, jakościowe zapiekanki czy pizza.

Bar będzie wykorzystywany do organizacji wieczorów kulinarnych, grilla na świeżym powietrzu oraz mniejszych wydarzeń i kolacji tematycznych. Jego uruchomienie zaplanowane jest na maj.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej