- Patryk Kotarba został szefem kuchni w Scandinavia Resort w małopolskim Zatorze. Fot. materiały prasowe
Jego ponowne otwarcie nastąpiło 14 kwietnia. Dowodzenie kuchnią restauracji Scandi w kompleksie objął Patryk Kotarba, były szef restauracji Wierzynek, trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” przewodnika Gault&Millau oraz współtwórca konkursów kulinarnych.
– Oferujemy polskie menu z twistem skandynawskim. To moja pierwsza karta w tym miejscu, więc zobaczymy jeszcze, jakie będą oczekiwania gości – mówi Patryk Kotarba.
Żurek z karpiem i Scandi zupa
W karcie królują potrawy regionalnej kuchni polskiej. Jej ważnym elementem, z uwagi na położenie Scandinavia Resort, jest lokalny karp zatorski.
– Karp nie jest łatwy w sprzedaży, bo jemy go w Polsce raz do roku, na święta. Tutaj przemyciłem go w swoim autorskim żurku, gotowanym tradycyjnie na zakwasie żytnim. Zupa jest miksowana i podawana w postaci kremu z podsmażanymi ziemniaczkami, chrupiącym boczkiem, jajkiem poche, warzywami i krokietem z zatorskiego karpia w panko – opowiada Kotarba.
Oprócz żurku, w menu znajdziemy także m.in. Scandi zupę w formie pikantnego bulionu, przygotowywanego na łososiu oraz lokalnych rybach – karpiu i pstrągu. Wśród dań głównych zagościła też kaczka podawana w towarzystwie pieprzowego demi glace oraz musu z selera, pietruszki i masła orzechowego, a także musu z marchwi pomarańczy i chilli.
Istotnym punktem karty są także pierogi z siekanym żeberkiem wieprzowym, podawane z musem z kiszonej kapusty. Z uwagi na skandynawskie korzenie miejsca w ofercie nie zabrakło także łososia serwowanego z miodem i cytrusami, czy burgerów z rybą.
Nie tylko restauracja
Nowy szef kuchni Scandi odpowiada też za stronę kulinarną odbywających się w zatorskim kompleksie eventów, za ofertę śniadaniową dla gości Scandinavia Resort oraz menu Beach Baru. W ofercie tego ostatniego znajdą się prostsze dania barowe, jakościowe zapiekanki czy pizza.
Bar będzie wykorzystywany do organizacji wieczorów kulinarnych, grilla na świeżym powietrzu oraz mniejszych wydarzeń i kolacji tematycznych. Jego uruchomienie zaplanowane jest na maj.