x

Raut Rano i Wieczorem - naturalne wino i kawa speciality na warszawskim Bemowie

Kategoria: Miejsca    21.04.2023

Raut Rano i Wieczorem to lokal na warszawskim Bemowie wpisujący się w coraz bardziej wyraźny trend lokalnych, "osiedlowych" miejsc, które oferują swoim gościom nie tylko piwo i pizzę, ale także naturalne wino, kawę typu speciality czy autorskie koktajle.

Raut Rano i Wieczorem to lokal na warszawskim Bemowie wpisujący się w coraz bardziej wyraźny trend lokalnych, „osiedlowych” miejsc, które oferują swoim gościom nie tylko piwo i pizzę, ale także naturalne wino, kawę typu speciality czy autorskie koktajle. Fot. Przemysław Ziemichód
Raut Rano i Wieczorem to lokal na warszawskim Bemowie wpisujący się w coraz bardziej wyraźny trend lokalnych, „osiedlowych” miejsc, które oferują swoim gościom nie tylko piwo i pizzę, ale także naturalne wino, kawę typu speciality czy autorskie koktajle. Fot. Przemysław Ziemichód
Naturalne wina, kraftowe piwo i w większości roślinne dania w menu – choć brzmi to jak opis jednego z setek lokali w śródmieściu Warszawy, otwarty w marcu Raut znajduje się 10 kilometrów od centrum stolicy.

Jego właściciele, Bartosz Koperek i Dominik Hernik postawili na lokalność, chcą stworzyć miejsce przede wszystkim dla bemowskiej społeczności. Jednak zarówno menu, jak i koncepcja lokalu mocno odbiegają od tego, co moglibyśmy nazwać osiedlową restauracją.

Inspiracje z podróży
Raut Rano i Wieczorem to – zgodnie z nazwą – miejsce, w którym można zacząć dzień od porannej kawy, a zakończyć go na wieczornym koktajlu. Choć w pierwszym miesiącu działalności Raut dał się poznać mieszkańcom przede wszystkim jako lokal ze śniadaniami, jego karta nie ogranicza się jedynie do tego rodzaju dań. Dzieli się na dwie zasadnicze części: Raut Rano (menu śniadaniowe) oraz Raut wieczorem. 

Dania, w większości wegańsko-wegetariańskie, stanowią mieszankę inspiracji przywiezionych z zagranicznych podróży oraz doświadczenia cateringowego właścicieli.
– Bardzo dużo podróżujemy. Przynajmniej kilka razy w roku gdzieś wyjeżdżaliśmy. Obaj jesteśmy zakochani we Włoszech. Staramy się tam jeździć regularnie, poznawać kulturę. Poza tym karta inspirowana jest takimi krajami jak Portugalia, Hiszpania, Izrael – mówi Bartosz Koperek.

Na śniadanie
Wśród pozycji śniadaniowych znajdziemy owsiankę z owocami („Owsiane tajemnicą”), szakszukę, tosty z jajkami i awokado, kanapkę z chrupiącym tofu, kimchi i marynowaną marchewką oraz jajko w koszulce z guacamole, marynowanymi pomidorkami podawane na bułce brioche własnego wypieku.

Do śniadania wypić można m.in. kawę przelewową, latem w ofercie pojawić się mają także espresso tonic, cold brew (również na bazie herbaty) oraz shakerato, czyli espresso zmiksowane z lodami i dodatkami.

Raut Rano i Wieczorem - naturalne wino i kawa speciality na warszawskim Bemowie. Fot. Przemysław Ziemichód
Raut Rano i Wieczorem - naturalne wino i kawa speciality na warszawskim Bemowie. Fot. Przemysław Ziemichód
Słodkie gruchanie i zapiekapuś
W menu wieczornym znajdują się z kolei niezwykle popularne ostatnio „talerzyki”, a więc dania zamawiane z myślą o tym, by dzielić się nimi w obszerniejszym gronie. Większość z nich to pozycje wegańskie i wegetariańskie, choć Raut nie jest miejscem z kuchnią wyłącznie roślinną.

– Wolałbym, aby karta była zupełnie bezmięsna, ale chcemy zobaczyć, jak będą reagować goście.  Nie jemy mięsa i bliżej nam do tego, by go nie serwować w lokalu. Aczkolwiek, podajemy rostbef i klienci mówią, że jest bardzo smaczny – wyjaśnia Dominik Hernik.

Potrawy opierają się w dużej mierze na produktach od lokalnych dostawców, co również jest częścią filozofii Rautu. W menu znajdziemy gruszki zapiekane z gorgonzolą („Słodkie gruchanie”), kapustę z sosem tzatziki zapiekaną z czarną soczewicą („Zapiekapuś”) czy krążki pora z mozzarellą („Food por”). Nieoczywiste nazwy dań również stanowią strategię lokalu.
 
– Długo siedzieliśmy wymyślając nazwy w menu. Nie są oczywiste, bo mają zachęcać naszych gości do tego, by nawiązać relację, porozmawiać z nami, dopytać się o to, co jest w daniach. Chętnie opowiadamy o potrawach, skąd się wzięły, dlaczego znalazły się w naszej karcie – mówi Bartosz Koperek.

Wino (prawie) lokalne
W menu dostępne są także alkohole reprezentowane przez piwa rzemieślnicze, naturalne wina od Rascal Naturals oraz lekkie koktajle na bazie m.in. prosecco. Z czasem również i ta część karty lokalu ma stać się bardziej lokalna.

– Nie od razu Rzym zbudowano – śmieje się Bartosz Koperek. I dodaje: Mamy wina włoskie i słoweńskie, koncesje otrzymaliśmy dopiero w zeszłym tygodniu, więc na razie posiłkujemy się dystrybutorami, docelowo chcemy sami pozyskiwać kontakty do mniejszych winiarni.

Miejsce przełamujące bariery
Raut nie jest więc jedynie osiedlowym barem, do którego przychodzi się tylko dlatego, że jest blisko. W zamyśle właścicieli miejsce to ma integrować lokalną społeczność i skracać dystans między okolicznymi mieszkańcami.

– Chcemy zrywać bariery między nami a gośćmi, którzy do nas przychodzą. Nawiązywać relacje, zaprzyjaźniać się. Będziemy tworzyć miejsce, w którym ludzie będą się poznawać, takie, które będzie zrzeszać lokalną społeczność – tłumaczy Dominik Hernik.

Właściciele zachęcają, by do bemowskiego lokalu przychodzić ze swoim pupilem, a o tym, że jest to miejsce przyjazne zwierzakom informuje m.in. neon „hau are you psijacielu?” na jednej ze ścian. Wszystko to sprawia, że Raut Rano i Wieczorem nie jest jedynie osiedlową kawiarnią na piwo i sernik, odwiedzaną, bo nie ma innej alternatywy w okolicy .

Miejsce to doskonale wpisuje się w popularny termin lokalizmu, który do tej pory ograniczał się do bazowania na regionalnej kuchni polskiej oraz korzystania z produktów od lokalnych, często zaprzyjaźnionych dostawców. Raut do tej definicji dodaje jeszcze jeden element – działania przede wszystkim z myślą o lokalnych mieszkańcach.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Baken z drugim lokalem - w Browarach Warszawskich

Baken to aktualnie jedna z najpopularniejszych śniadaniowni w Warszawie. Właściciele znaleźli jednak remedium na niekończące się kolejki - wkrótce otworzą drugi lokal w kompleksie gastronomicznym Browary Warszawskie.

Lokale z certyfikatem Restaurant from Spain

Czy styl biesiadowania rodem z Hiszpanii można wiernie przenieść na polski grunt? Oczywiście! Dowodzą tego cztery krajowe restauracje, które zdobyły certyfikat jakości Restaurants from Spain przyznawany wyłącznie lokalom serwujacym autentyczną hiszpańską kuchnię.

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej