x

Sakana Sushi w łódzkiej Fuzji

Kategoria: Miejsca    24.04.2023

Sakana Sushi w Fuzji będzie pierwszym lokalem tej sieci w Łodzi i siódmym w Polsce. Koncept oferuje nie tylko tradycyjne sushi, ale także dania z nowoczesnym twistem, jak japońskie tapas, a wśród nich tacos z krewetkami i grillowane awokado.

Fuzja to flagowa inwestycja Echo Investment prowadzona w centrum Łodzi na terenie dawnych zakładów fabrycznych Karola Scheiblera. Fot. materiały prasowe
Fuzja to flagowa inwestycja Echo Investment prowadzona w centrum Łodzi na terenie dawnych zakładów fabrycznych Karola Scheiblera. Fot. materiały prasowe
Sakana Sushi to sieć restauracji serwujących tradycyjne dania kuchni japońskiej. Pierwszy lokal marki otworzył się w 2001 roku w Warszawie. Dziś, poza trzema restauracjami, które funkcjonują w stolicy, Sakana zaprasza gości także do swoich lokali w Katowicach i Krakowie.

Restauracja w Fuzji będzie pierwszym konceptem tej sieci w Łodzi. Firma Echo Investment, która prowadzi rewitalizację pofabrycznego terenu w centrum Łodzi, podpisała właśnie umowę z siecią Sakana Sushi na wynajem blisko 143 mkw. powierzchni w jednym z historycznych budynków kompleksu.

Menu Sakana Sushi to miks tradycji i nowoczesności. Koncept oferuje nie tylko tradycyjne nigiri, hosomaki czy zupy miso i tom kha, ale także dania z nowoczesnym twistem, jak japońskie tapas, a wśród nich tacos z krewetkami i grillowane awokado. Obok yakitori –  potrawy z kilkusetletnią tradycją, znajdziemy chirashi – dekonstrukcję sushi, w której pojedyncze elementy zaaranżowane zostały w nowej formie.

Fuzja to flagowa inwestycja Echo Investment prowadzona w centrum Łodzi na terenie dawnych zakładów fabrycznych Karola Scheiblera. Multifunkcyjny projekt powstaje na obszarze 8 ha w otoczeniu historycznej zabudowy, która zyska nowe funkcje. Inwestycja po wielu latach od upadku zakładów Uniontex powraca do Łodzi jako pełnoprawna część miasta z ofertą kulturalną, rozrywkową, gastronomiczną, usługowo – handlową, a także budynkami mieszkalnymi, nowoczesną powierzchnią biurową, miejskim placem (Ogrody Anny) i otwartymi, zielonymi terenami wspólnymi.

Łącznie na 8 ha zlokalizowane będą 22 budynki, z czego 15 to obiekty historyczne. W Fuzji, oprócz Sakana Sushi, znajdą się takie koncepty gastronomiczne jak Bakery, Deseo, Zdrowa Krowa czy Chinkalnia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej