x

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Kategoria: Karta - dania    26.04.2023

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Podróże kulinarne przy stole – to najwspanialsze, co możemy zaoferować naszym gościom. Chiny, Tajlandia, Korea, Wietnam bez wątpienia dostarczają nam wielu inspiracji, także na wiosnę, na jedzenie uliczne i wspólne świętowanie w restauracyjnych ogrodach.

Kuchnie te słyną ze świeżego jedzenia, małych, zdrowych przystawek i przekąsek oraz z feerii barw i smaków. Co ważne, możemy łączyć oryginalne orientalne składniki i przyprawy z tymi rodzimymi i dzięki temu wykorzystać nasze polskie, wiosenne nowalijki.

Street food w Tajlandii. Fot. archiwum prywatne.
Street food w Tajlandii. Fot. archiwum prywatne.
Podstawowe zasady
Pierwszym krokiem do wykonania azjatyckich potraw jest przyswojenie kilku zasad przyprawiania. Kuchnia ta bowiem słynie z prostych składników, które zyskują na znaczeniu w odpowiednich okolicznościach – dzięki aromatycznym przyprawom, ziołom i sosom, które połączone w całość tworzą harmonię. Trawa cytrynowa, kolendra, galangal, kafir czy papryczka chili to tylko wybrane z podstawowych składników dobrego doprawiania.

Drugą zasadą powinno być opanowanie technik przygotowania dań azjatyckich takich jak duszenie, pieczenie czy stir-fry. Marynowanie mięsa w kuchni orientalnej ma kluczowe znaczenie. Dzięki odpowiednio dobranej marynacie mięso nabiera doskonałych walorów smakowych, jest bardziej aromatyczne, kruche i soczyste. Do marynat nadają się: sos sojowy, sos rybny, octy, wina oraz oczywiście sól i cukier, a w przypadku stir-fry także skrobia. Nie zapomnijcie o mleczku kokosowym!

Last, but not least – to zasada świeżości. Mięso, warzywa oraz dodatki powinny być nie tylko doskonałej jakości, ale także być świeżo, właściwie na oczach gości, przygotowane. Nie można się spieszyć. Tu liczy się każdy krok, każda kropla marynaty i każda łyżka sezamu. Pośpiech się nie opłaci!

Street food w Tajlandii. Fot. archiwum prywatne
Street food w Tajlandii. Fot. archiwum prywatne
Azja w food truckach
Pszenne ciasto z warzywami? To oczywiście nic innego jak uwielbiane przez naszych gości spring rollsy. Należy je smażyć w głębokim tłuszczu, a nadzienie powinno zawierać wieprzowinę lub pieczone mięso z kaczki, drobno posiekaną kapustę pak choy lub krajową młodą kapustę i marchewkę, grzyby shiitake, szczypior oraz kiełki bambusa i fasoli mung. Możemy podać też wersję wege.

Kurczak? Wiadomo! Podaje się go w kuchni chińskiej na dziesiątki sposobów. Warto go przyrządzić bez panierki, np. w sosie miodowym z chili, w sezamie, w sosie pomarańczowym lub kung pao (z czerwoną papryką i orzechami ziemnymi lub nerkowcami), a także z panierką. Pamiętajmy o wersji roślinnej. Wówczas kurczaka możemy zastąpić produktem Jak Kurczak The Vegetarian Butcher. Smakuje wybornie!

A może koreański hot-dog? Nic prostszego! Tutaj najlepszym dodatkiem będzie kimchi, czyli fermentowana kapusta pekińskiej z pikantną, lekko dymną papryką gochugaru. Kimchi najlepiej oczywiście przygotować samodzielnie, a przepis znajdziecie tutaj.

Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce bułeczki bao. Są to bułki gotowane na parze z ciasta drożdżowego, takiego samego, jak nasze rodzime pyzy (czy pampuchy). W Chinach nadziewa się je wieloma dodatkami. Można je zrobić na przykład z kaczką przygotowaną metodą sous vide z piklowaną czerwoną kapustą z goździkami i anyżem i z sosem śliwkowym, który dopełni smak.

A jeśli znudziły się waszym gościom tradycyjne potrawy z grilla, koniecznie przygotujcie yakitori. To japońskie szaszłyki z mięsa kurczaka, które mogą stanowić przekąskę w biegu, przystawkę w restauracji lub składnik dania głównego.

Kluczem w przygotowaniu yakitori jest stosowanie tradycyjnego grilla opalanego węglem drzewnym oraz odpowiednie przyprawienie dania. Najlepiej sprawdzi się tutaj Delikat Przyprawa do drobiu Knorr oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski czy ostra papryka.

Na mojej liście nie może zabraknąć Pad Thaia. Ma on już tak wiele uwspółcześnionych wersji, że trudno mi wybrać tę najlepszą. Na pewno jedną z ulubionych jest pad thai z krewetkami z dodatkiem tofu, czosnku, sosu rybnego, suszonego krylu rybnego, limonki i świeżych kiełków. Aby miał wyrazisty smak, dodaję do niego Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją

Z całą pewnością do azjatyckich dań sprawdzą się produkty, które dodadzą intensywnego smaku. Słodki sos sojowy Knorr, Knorr Pang-Gang (świetny do marynowania, a następnie pieczenia mięs, np. surowego boczku wieprzowego) czy Knorr Sunshine Chili to tylko wybrane propozycje z portfolio Unilever Food Solutions, które gorąco polecam!

Polskie wiosenne warzywa w orientalnej kuchni
Nasze świeże warzywa z całą pewnością sprawdzą się w kuchni z orientalnym twistem. Wykorzystajmy kiełki sojowe, młodą białą kapustę czy kapustę pekińską, marchewkę, szczypior, cebulę, por, cukinie i bakłażany, a także świeżą miętę, melisę czy groszek cukrowy.

To połączenie rodzimych smaków i wysokiej jakości produktów z tymi, które pochodzą z odległych zakątków świata i nieustannie nas zaskakują. Azjatycka kuchnia sprawdzi się bowiem także wiosną i latem w restauracjach, food truckach oraz na plenerowych przyjęciach.

Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions. Fot. materiały prasowe
Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions. Fot. materiały prasowe
Autor artykułu : Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions
https://www.facebook.com/MiroslawSzajkowskiUFS

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Trend: Śniadaniowa rozpusta

Śniadania od jakiegoś już czasu święcą triumfy, ale tak jak teraz jeszcze nie było. Próba znalezienia w weekendowy poranek wolnego stolika w śniadaniowni graniczy z cudem. Miejsca z porannymi posiłkami charakteryzują dziś dwie rzeczy: po pierwsze, długie kolejki, a po drugie, zaskakujące menu.

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej