Podróże kulinarne przy stole – to najwspanialsze, co możemy zaoferować naszym gościom. Chiny, Tajlandia, Korea, Wietnam bez wątpienia dostarczają nam wielu inspiracji, także na wiosnę, na jedzenie uliczne i wspólne świętowanie w restauracyjnych ogrodach.
Kuchnie te słyną ze świeżego jedzenia, małych, zdrowych przystawek i przekąsek oraz z feerii barw i smaków. Co ważne, możemy łączyć oryginalne orientalne składniki i przyprawy z tymi rodzimymi i dzięki temu wykorzystać nasze polskie, wiosenne nowalijki.
Podstawowe zasady
Pierwszym krokiem do wykonania azjatyckich potraw jest przyswojenie kilku zasad przyprawiania. Kuchnia ta bowiem słynie z prostych składników, które zyskują na znaczeniu w odpowiednich okolicznościach – dzięki aromatycznym przyprawom, ziołom i sosom, które połączone w całość tworzą harmonię. Trawa cytrynowa, kolendra, galangal, kafir czy papryczka chili to tylko wybrane z podstawowych składników dobrego doprawiania.
Drugą zasadą powinno być opanowanie technik przygotowania dań azjatyckich takich jak duszenie, pieczenie czy stir-fry. Marynowanie mięsa w kuchni orientalnej ma kluczowe znaczenie. Dzięki odpowiednio dobranej marynacie mięso nabiera doskonałych walorów smakowych, jest bardziej aromatyczne, kruche i soczyste. Do marynat nadają się: sos sojowy, sos rybny, octy, wina oraz oczywiście sól i cukier, a w przypadku stir-fry także skrobia. Nie zapomnijcie o mleczku kokosowym!
Last, but not least – to zasada świeżości. Mięso, warzywa oraz dodatki powinny być nie tylko doskonałej jakości, ale także być świeżo, właściwie na oczach gości, przygotowane. Nie można się spieszyć. Tu liczy się każdy krok, każda kropla marynaty i każda łyżka sezamu. Pośpiech się nie opłaci!
Azja w food truckach
Pszenne ciasto z warzywami? To oczywiście nic innego jak uwielbiane przez naszych gości spring rollsy. Należy je smażyć w głębokim tłuszczu, a nadzienie powinno zawierać wieprzowinę lub pieczone mięso z kaczki, drobno posiekaną kapustę pak choy lub krajową młodą kapustę i marchewkę, grzyby shiitake, szczypior oraz kiełki bambusa i fasoli mung. Możemy podać też wersję wege.
Kurczak? Wiadomo! Podaje się go w kuchni chińskiej na dziesiątki sposobów. Warto go przyrządzić bez panierki, np. w sosie miodowym z chili, w sezamie, w sosie pomarańczowym lub kung pao (z czerwoną papryką i orzechami ziemnymi lub nerkowcami), a także z panierką. Pamiętajmy o wersji roślinnej. Wówczas kurczaka możemy zastąpić produktem Jak Kurczak The Vegetarian Butcher. Smakuje wybornie!
A może koreański hot-dog? Nic prostszego! Tutaj najlepszym dodatkiem będzie kimchi, czyli fermentowana kapusta pekińskiej z pikantną, lekko dymną papryką gochugaru. Kimchi najlepiej oczywiście przygotować samodzielnie, a przepis znajdziecie tutaj.
Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce bułeczki bao. Są to bułki gotowane na parze z ciasta drożdżowego, takiego samego, jak nasze rodzime pyzy (czy pampuchy). W Chinach nadziewa się je wieloma dodatkami. Można je zrobić na przykład z kaczką przygotowaną metodą sous vide z piklowaną czerwoną kapustą z goździkami i anyżem i z sosem śliwkowym, który dopełni smak.
A jeśli znudziły się waszym gościom tradycyjne potrawy z grilla, koniecznie przygotujcie yakitori. To japońskie szaszłyki z mięsa kurczaka, które mogą stanowić przekąskę w biegu, przystawkę w restauracji lub składnik dania głównego.
Kluczem w przygotowaniu yakitori jest stosowanie tradycyjnego grilla opalanego węglem drzewnym oraz odpowiednie przyprawienie dania. Najlepiej sprawdzi się tutaj Delikat Przyprawa do drobiu Knorr oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski czy ostra papryka.
Na mojej liście nie może zabraknąć Pad Thaia. Ma on już tak wiele uwspółcześnionych wersji, że trudno mi wybrać tę najlepszą. Na pewno jedną z ulubionych jest pad thai z krewetkami z dodatkiem tofu, czosnku, sosu rybnego, suszonego krylu rybnego, limonki i świeżych kiełków. Aby miał wyrazisty smak, dodaję do niego Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją.
Z całą pewnością do azjatyckich dań sprawdzą się produkty, które dodadzą intensywnego smaku. Słodki sos sojowy Knorr, Knorr Pang-Gang (świetny do marynowania, a następnie pieczenia mięs, np. surowego boczku wieprzowego) czy Knorr Sunshine Chili to tylko wybrane propozycje z portfolio Unilever Food Solutions, które gorąco polecam!
Polskie wiosenne warzywa w orientalnej kuchni
Nasze świeże warzywa z całą pewnością sprawdzą się w kuchni z orientalnym twistem. Wykorzystajmy kiełki sojowe, młodą białą kapustę czy kapustę pekińską, marchewkę, szczypior, cebulę, por, cukinie i bakłażany, a także świeżą miętę, melisę czy groszek cukrowy.
To połączenie rodzimych smaków i wysokiej jakości produktów z tymi, które pochodzą z odległych zakątków świata i nieustannie nas zaskakują. Azjatycka kuchnia sprawdzi się bowiem także wiosną i latem w restauracjach, food truckach oraz na plenerowych przyjęciach.
Autor artykułu : Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions
https://www.facebook.com/MiroslawSzajkowskiUFS