- Chefs Culinar inwestuje w Ladros, polskiego producenta produktów mięsnych. / Zdjęcie: materiały prasowe
Chefs Culinar posiada w Wiskitkach koło Warszawy liczące ponad 40 000 m2 najnowocześniejsze centrum dystrybucji dla gastronomii w Polsce, skąd poprzez punkty przeładunkowe zlokalizowane w kluczowych polskich miastach dostarczane są własną flotą produkty do restauracji, hoteli, cateringów i punktów zbiorowego żywienia. Firma koncentruje się wyłącznie na food serwisie i stale rozszerza pole swojej działalności, aby jak najlepiej odpowiadać na potrzeby branży.
Chcąc wzmocnić portfolio oferowanych produktów w zakresie surowego przetworzonego mięsa, spółka zawarła umowę przedwstępną na zakup większościowego pakietu (51%) udziałów spółki Ladros specjalizującej się w produkcji świeżego mięsa dla sektora HoReCa. Ladros to znana i ceniona na rynku gastronomicznym marka, prężnie działająca głównie w południowo-wschodniej i centralnej Polsce.
Założona przez Adama Lewczyka w 2009 r. firma zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego, produkcją surowych wyrobów mięsnych oraz konfekcjonowaniem mięsa i wędlin. Podstawą jej działalności jest najwyższej jakości polski surowiec, z którego przygotowywane są zarówno sztuki mięsa, jak i półprodukty ułatwiające pracę szefom kuchni. W ofercie jest także, wołowina, szeroko pojęty drób czyli zarówno kurczak, indyk, kaczka , gęś jak i perliczka czy przepiórka, a także dziczyzna pozyskiwana głównie z lasów wschodniej Polski.
Firma dysponuje zakładem rozbioru i konfekcjonowania mięsa w Łuszczowie Drugim w okolicach Lublina. Własna produkcja, wykwalifikowana i stabilna kadra oraz staranna selekcja surowców pozwalają na elastyczne reagowanie na wszelkie potrzeby klientów, przy jednoczesnym utrzymywaniu wysokiej jakości produktów. Dostawy do klientów realizowane są codziennie własną flotę pojazdów, co gwarantuje terminowość i punktualność dostaw. Czas reakcji firmy na potrzeby klientów jest oceniany jako jeden z najszybszych w Polsce.
30 marca 2023 podpisana została umowa przedwstępna zakupu większościowego pakietu Ladros, finalizacja transakcji nastąpi po uzyskaniu zgody UOKiK.
– To idealne dopełnienie szeregu naszych dotychczasowych inwestycji w Polsce i jeden z kluczowych elementów rozwoju w najbliższych latach. Wraz z założycielem Ladros, Adamem Lewczykiem, planujemy rozbudowę zakładu oraz dynamiczny wzrost skali działalności. Mimo, że Chefs Culinar objął większościowy pakiet udziałów operacyjne zarządzanie spółką pozostanie w rękach dotychczasowego zarządu i managerów. Jesteśmy przekonani, że takie rozwiązanie zagwarantuje realizację ambitnych celów. To co nas łączy, to wspólna pasja i koncentracja na obsłudze gastronomii oraz nieustająca dbałość o jakość produktów i najwyższy poziom obsługi klientów – mówi Lucyna Roszkiewicz, prezes zarządu Chefs Culinar.
Ogólnokrajowy zasięg dystrybucji Chefs Culinar i silne kompetencje w rozbiorze, krojeniu i konfekcjonowaniu świeżego mięsa Ladros to połączenie, które umożliwi klientom z branży gastronomicznej dostęp do najwyższej jakości produktów mięsnych oraz pełnej gamy produktowej w całym kraju. Nadal też pozostanie aktualne hasło Ladros „100% mięsa w mięsie”.
– Pierwszym z wyzwań na mojej drodze było utworzenie firmy związanej z rynkiem HoReCa. Budowa i rozwój przedsiębiorstwa niemal codziennie przynosiły kolejne wyzwania i wymagały podejmowania odważnych decyzji. Tak jest i tym razem. Decyzja o pozyskaniu strategicznego inwestora przyczyni się do dalszego dynamicznego rozwoju marki „Ladros”. Ścisła współpraca z grupą Chefs Culinar pozwoli nam zrealizować nasze plany i dalej specjalizować się w zakresie asortymentu świeżego mięsa i jego konfekcjonowania. W naszych wspólnych planach jest między innymi rozbudowa zakładu w Łuszczowie Drugim, co pozwoli na zwiększenie możliwości produkcyjnych – mówi Adam Lewczyk, prezes zarządu Ladros.