- Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo \"Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. Fot. Michał Radwański
"Foodmission" to cykl filmów kulinarnych odsłaniających sekrety szefów kuchni z różnych krajów Europy. W każdym odcinku światowej sławy kucharz zaprasza odbiorców do swojej kuchni i odpowiada na pytania dotyczące jego pracy, inspiracji czy filozofii gotowania. Serię można obejrzeć na stronie https://thebestchefawards.com/foodmission/
"Jestem wolnym ptakiem"
Śniechowska jest zwyciężczynią 2. edycji programu Master Chef. Po wygranej postanowiła poświęcić się gotowaniu i otworzyć własne bistro, porzucając pracę na politechnice. Jak twierdzi, na początku jej bliscy nie byli zbyt entuzjastycznie nastawieni do tej decyzji.
– Myślę, że na początku moja rodzina nie była zbytnio zadowolona z tego, że zdecydowałam się zostać szefową kuchni, ale jestem wolnym ptakiem, mogę żyć własnym życiem. W końcu zaakceptowali moją decyzję. Tak myślę – śmieje się współwłaścicielka Młodej Polski w rozmowie z The Best Chef i dodaje, że o pracy w profesjonalnej kuchni marzyła właściwie od zawsze.
– Nasze życie jest zbyt krótkie, aby robić rzeczy, których nie lubimy. Odkąd pamiętam, chciałam być szefową kuchni. Gotowanie to moja ogromna pasja, sposób na życie i w kuchni czuję się wolna. Dlatego to wybrałam – przyznaje.
"Inspiruje mnie natura"
W Młodej Polsce Śniechowska tworzy menu oparte na nowoczesnym podejściu do kuchni polskiej, korzystając m.in. ze składników z własnego ogródka. To z niego pochodzą m.in. zioła, mikroliście i niektóre warzywa używane w daniach wrocławskiego lokalu. W menu znajdziemy także potrawy nawiązujące do smaków dzieciństwa czy tradycyjnej kuchni polskiej: schabowego, pyzy, barszcz.
– Chciałabym więc wziąć to, co najlepsze z przeszłości i przenieść to do współczesnego świata. Tradycja jest dla mnie bardzo ważna, ale lubię pokazywać ją w mojej wersji. Inspiruje mnie natura, moje dzieciństwo. Nasze menu jest dyktowane przez naturę, nie przeze mnie – podsumowuje w wywiadzie wideo szefowa wrocławskiego bistro.
A rozmowę "Food Service" z Beatą Śniechowską możecie przeczytać tutaj.