Szwedzkiej firmie zależy na tym, żeby „zielone menu” stało się pierwszym wyborem klientów, a przepisem na ten sukces ma być holistyczne podejście firmy do zrównoważonego rozwoju, czyli przykładanie uwagi zarówno do zdrowia gości, jak i zaangażowania w środowisko.
– Wraz z wprowadzeniem Supreme Green „zielone” burgery stają się naturalnym wyborem. Nieustannie rozszerzamy nasze menu, aby ułatwiać gościom dokonywanie dobrych dla klimatu wyborów. Właśnie dlatego wprowadzamy nowe produkty, jednocześnie dbając o wysokiej jakości składniki i wyjątkowe walory smakowe – przekonuje Jonas Mårtensson, szef kuchni MAX Premium Burgers.
Pozytywni dla klimatu
MAX Premium Burgers już w 2018 roku wprowadził menu z etykietą „Pozytywne dla klimatu”. Oznacza to, że w wyniku podjętych przez firmę działań udaje się wyeliminować z atmosfery 10 proc. więcej gazów cieplarnianych niż powstaje ich w trakcie produkcji żywności. Odważne kroki czynią szwedzką sieć wzorem przemian dla całej branży.
Firma mierzy pełny ślad węglowy produkcji – od momentu uprawy czy hodowli do momentu otrzymania przez klienta finalnego produktu w danej restauracji. Dodatkowo przy każdej pozycji w menu MAX Premium Burgers widnieją oznaczenia CO2, informujące o tym, ile dwutlenku węgla wyemitowano przy produkcji konkretnego produktu. Im niższa wartość, tym lepiej dla klimatu.
Zdrowe na lato
Poza nowymi burgerami w Supreme Green Menu znalazły się także Premium Smoothies. Klienci mają do wyboru mamy trzy opcje smakowe: czerwony – truskawka, banan i jagoda, żółty – mango & marakuja oraz zielony – awokado, szpinak & mango. Do tego w najnowszej ofercie MAX Premium Burgers możemy znaleźć Premium Shake Blueberry Pie z dodatkiem jagód, dżemu jagodowego oraz chrupiących ciasteczek.
– Wyznaczamy trendy i chcemy być wzorem dla innych. Ocieplenie klimatu i problemy dotyczące środowiska naturalnego to problem współczesnego świata. MAX jest częścią tego problemu, więc musimy zrobić wszystko, aby stać się także częścią rozwiązania. Najlepsze co możemy zrobić, to sprawić aby nasze burgery o niskim wpływie na klimat smakowały tak dobrze, jak pozostałe – przekonuje Jonas Mårtensson.
Nowa oferta dostępna jest od 16 maja we wszystkich restauracjach MAX Premium Burgers w Polsce. Goście mają także możliwość składania zamówień przez stronę www i aplikację.