- Plebiscyt Najlepsza Restauracja 2023 organizowany był w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne Makro Polska. Fot. materiały prasowe
Złoci Ambasadorzy
„Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej” to wyróżnienie dla restauratorów bądź szefów kuchni, którzy promują kuchnię historyczną – odkrywają receptury, interpretują je i wprowadzają do restauracyjnych kart, promują tradycję regionu – poszukują regionalnych produktów, współpracują z lokalnymi dostawcami bądź tworzą unikalny koncept restauracji polskiej.
Laureatami nagrody zostały osoby, które swoją działalnością udowadniają, że historyczna lub regionalna kuchnia polska wciąż stanowi inspirację. Są to:
- Bogdan Gałązka (Stolica Cafe, Warszawa)
- Alina Janeczek (Restauracja Z Zielonym Piecem, Olsztynek)
- Robert Trzópek (Bez Gwiazdek, Warszawa)
- Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań)
- Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie, Słupsk)
- Tomasz Derdoń (Kawiarnia Moja, Olsztyn)
- Renata Kamienik (Restauracja DaVinci, Chęciny)
- Marcin Przybysz (Epoka, Warszawa).
W kapitule konkursu „Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej”zasiadali przedstawiciele mediów branżowych z redakcji: "Food Service", "Dla Handlu", "Wiadomości Handlowych", Portalu Spożywczego, Horecatrends, "Restauracji", "Szefa Kuchni", "Przeglądu Gastronomicznego", Horecanet, "Nowości Gastronomicznych" oraz Onet.
– Chciałbym serdecznie podziękować za nagrodę jury oraz firmie MAKRO Polska. Myślę, że obecnie kuchnia polska powinna rozświetlać nie tylko stoły w naszym kraju, ale zaistnieć również w Europie. Mamy do tego wszelkie predyspozycje: wiedzę, umiejętności, utalentowanych szefów oraz szefowe kuchni oraz mądrych menadżerów – mówi Bogdan Gałązka, właściciel restauracji oraz szef kuchni w warszawskiej Stolica Cafe. – Jest to dla mnie szczególne wyróżnienie, ponieważ po trzech latach wróciłem na gastronomiczne salony. Gratuluję wszystkim nominowanym – dodaje.
Gala w winnicy
W uroczystości wręczenia nagród wzięło udział blisko 100 uczestników. Za przygotowanie poczęstunku odpowiadali szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Goście mogli spróbować między innymi wiosennej zupy kminkowej, ptysiów z serkiem chrzanowym i wołowiną, małdrzyków krakowskich z marmoladą z rabarbaru i pomarańczy oraz tarty czekoladowej z prażonymi migdałami i pudrem z malin. Mieli również możliwość zwiedzić winnicę z certyfikowanym przewodnikiem oraz spróbować produkowanych w niej win.
– To było niezwykłe wydarzenie. Po 2 latach pandemii i związanych z nią restrykcji sanitarnych mogliśmy osobiście spotkać się z restauratorami, którzy przyjechali do Krakowa z różnych rejonów Polski – mówi Magdalena Figurna, menadżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej w MAKRO Polska.
Wydarzeniu towarzyszyła premiera najnowszego wydania albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. To unikalna publikacja, która łączy opowieść o kuchni regionów, prezentację laureatów plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2023” z bogactwem przepisów kuchni polskiej autorstwa szefów kuchni MAKRO Polska. Album jest dostępny w formie drukowanej oraz na stronie www.polskieskarbykulinarne.pl.
Najlepsze Restauracje 2023
W tegorocznej edycji plebiscytu na Najlepszą Restaurację 2023 wzięło udział ponad 600 lokali z 15 regionów Polski. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców.
Konkurs organizowany jest w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, za pośrednictwem którego Makro Polska chce pokazać konsumentom, jak wyjątkowa i bogata w różnorodne smaki oraz przepisy jest rodzima kuchnia. Jurorami w plebiscycie są goście, którzy glosują na najlepsze lokale. Te, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji 2023 programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane w albumie wydanym przez MAKRO Polska.
Oto nagrodzone restauracje (lista dostępna jest również na www.polskieskarby.pl):
Warszawa
Restauracja Hektor1970
Restauracja Studio Buffo
Restauracja Chata Polska
Kraków i okolice
Restauracja Skansen Smaków, Kryspinów
Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny, Modlnica
Łódź i okolice
Restauracja Powroty, Łowicz
Restauracja Quale
Restauracja Kasztelańska, Uniejów
Trójmiasto i Pomorze
Restauracja Akcent, Frombork
Restauracja Stara Kuchnia w Hotelu Arche Dwór Uphagena, Gdańsk
Wrocław i Dolny Śląsk
Restauracja P jak Pysznie, Kępno
Restauracja Szyszka Chmielu, Lubin
Restauracja Rynek 42, Złotoryja
Poznań i Wielkopolska
Restauracja Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą
Restauracja Klimat, Poznań
Restauracja Steak & Grill, Poznań
Warmia i Mazury
Restauracja w Pałacu Mortęgi, Lubawa
Kujawy
Restauracja Starówka, Brodnica
Restauracja Mihałufka, Skępe
Restauracja Piernicova, Toruń
Zakopane i Podhale
Karczma u Walusia, Krynica Zdrój
Karczma Tabakowy Chodnik, Zawoja
Restauracja Food Makerzy, Kluszkowce
Podkarpacie
Restauracja Na Rozdrożu, Dynów
Restauracja Szelców, Lesko
Restauracja w Hotelu Platan, Sielec
Podlasie
Restauracja Zamkowa, Drohiczyn
Restauracja Kuchnia Tatarska U Alika, Suwałki
Restauracja Lepirożek, Siemiatycze
Śląsk, Zagłębie i Jura
Karczma Koszwice, Koszwice
Restauracja Galeria Smaku, Świętochłowice
Restauracja Podzamcze, Rabsztyn
Lubelszczyzna
Restauracja w hotelu Duo, Janów Lubelski
Restauracja Figa z Makiem, Zamość
Pomorze Zachodnie
Restauracja Kurna Chata, Świnoujście
Restauracja Rybna Chata, Świnoujście
Świętokrzyskie
Restauracja Da Vinci, Chęciny