- Australijczyk Joshua Treacy został nowym szefem warszawskiego Nobu. Fot. materiały prasowe Nobu Hotel Warsaw
Kolejnymi zawodowymi przystankami były Nobu Miami oraz pierwszy Hotel Nobu w Europie – w londyńskim Shoreditch, gdzie doskonalił swoje umiejętności, zdobywając cenne doświadczenie i coraz wyższe stanowiska. Następne dwa lata Joshua spędził w Nobu Dubaj w kurorcie Atlantis the Palm, gdzie pracował pod okiem szefa kuchni Damiena Duviau.
Koniec pandemii to kolejna okazja do zmiany miejsca pracy – tym razem na Nobu Istambuł w Turcji, skąd po dwóch latach przyszedł czas na objęcie pozycji szefa kuchni Hotelu Nobu w Warszawie.
– Z rodziną Nobu jestem związany od ponad 10 lat. Dzisiaj czuję podekscytowanie i wdzięczność, że mogę zrobić kolejny krok jako szef kuchni w Hotelu Nobu w Warszawie. To dla mnie wielka przyjemność. Jestem dumny, że mogę być częścią niesamowitego zespołu Nobu w Warszawie i nie mogę doczekać się ekscytujących projektów, które są przed nami – mówi Joshua Treacy.
Tymczasem już na początku czerwca warszawski hotel oraz restaurację Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki – Nobu Matsuhisa. Podczas jego wizyty miłośnicy innowacyjnej kuchni japońskiej w nowym stylu będą mieli niepowtarzalną okazję skosztować wyjątkowych dań stworzonych pod przewodnictwem mistrza.
Wizyta zaplanowana jest na 3-5 czerwca, a w jej ramach przewidziano specjalną edycję brunchu „Nobu Sundays", lunch serwowany codziennie oraz wydarzenia wieczorne, podczas których goście Restauracji Nobu będą delektować się kultowymi daniami przy akompaniamencie starannie dobranej muzyki i występu na żywo zespołu Laura Jazz Band.
Potrawy oferowane na co dzień w Nobu Warsaw oparte są właśnie na przepisach japońskiego mistrza kuchni Nobuyuki "Nobu" Matsuhisy. Jego popisowe dania to m.in. Black Cod with Miso oraz Yellowtail Sashimi with Jalapeno.