x

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Kategoria: Miejsca    24.05.2023

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Wnętrze restauracji Sphinx. Fot. materiały prasowe
Wnętrze restauracji Sphinx. Fot. materiały prasowe
Sieć restauracji Sphinx znowu będzie miała swój lokal pod prestiżowym adresem Rynek 39/40 we Wrocławiu. Sphinx działał w tej lokalizacji od 2002 roku. Przed II wojną światową w tej okazałej kamienicy na wrocławskim Rynku mieścił się dom handlowy Louis Lewy, a w czasach PRL - Dom Mody i Zakłady Przemysłu Odzieżowego „Elegancja”.

- Sphinx przy wrocławskim Rynku był jedną z najdłużej działających restauracji naszej sieci. Niestety, pandemia i związany z nią lockdown dla gastronomii oraz posiadanie w pobliżu drugiego lokalu, na Placu Solnym, spowodowały, że musieliśmy zakończyć tam działalność. Dziś jesteśmy w zupełnie innej sytuacji i zdecydowaliśmy się na powrót dokładnie w to samo miejsce. Teraz przygotowujemy restaurację do ponownego otwarcia. Chcielibyśmy, by jak najszybciej goście mogli znów korzystać z naszej oferty – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki, do której należy sieć Sphinx.

Sieć restauracji Sphinx znowu będzie miała swój lokal pod prestiżowym adresem Rynek 39/40 we Wrocławiu. Przed II wojną światową w tej okazałej kamienicy mieścił się dom handlowy Louis Lewy, a w czasach PRL - Dom Mody i Zakłady Przemysłu Odzieżowego „Elegancja”. Fot. Shutterstock.com
Sieć restauracji Sphinx znowu będzie miała swój lokal pod prestiżowym adresem Rynek 39/40 we Wrocławiu. Przed II wojną światową w tej okazałej kamienicy mieścił się dom handlowy Louis Lewy, a w czasach PRL - Dom Mody i Zakłady Przemysłu Odzieżowego „Elegancja”. Fot. Shutterstock.com
Nowy wrocławski Sphinx jest w trakcie kompletowania personelu. Plan zakłada, że lokal otworzy się w ciągu kilku tygodni. Będzie to czwarta wrocławska restauracja sieci, obok lokali przy Placu Solnym, w CH Pasaż Grunwaldzki i CH Futura Park.

– To ogromna radość, że po ostatnich naprawdę trudnych dla gastronomii latach możemy odbudowywać się i zapraszać gości do naszych kolejnych restauracji. Mamy silne marki gastronomiczne, które notują coraz wyższą sprzedaż, a także coraz więcej zgłoszeń od osób zainteresowanych franczyzą. Pracujemy nad tym, aby wrocławska restauracja nie była jednym takim powrotem – zapowiada Mateusz Cacek.

Restauracje grupy Sfinks Polska, do której należy m.in. sieć Sphinx, na koniec kwietnia 2023 r. wypracowały przychody w wysokości 58,9 mln zł, co oznacza wzrost o 20,5%. W samym kwietniu br. grupa odnotowała wzrost sprzedaży gastronomicznej o 15% – do 14,68 mln zł.

Takie obroty wypracowały 73 restauracje pod szyldami Sphinx, Chłopskie Jadło, Lepione Pieczone by Chłopskie Jadło oraz The Burgers. Na porównywalnej sieci lokali wzrost przychodów gastronomicznych w kwietniu był jeszcze wyższy i wyniósł 20,3% rok do roku.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Baken z drugim lokalem - w Browarach Warszawskich

Baken to aktualnie jedna z najpopularniejszych śniadaniowni w Warszawie. Właściciele znaleźli jednak remedium na niekończące się kolejki - wkrótce otworzą drugi lokal w kompleksie gastronomicznym Browary Warszawskie.

Lokale z certyfikatem Restaurant from Spain

Czy styl biesiadowania rodem z Hiszpanii można wiernie przenieść na polski grunt? Oczywiście! Dowodzą tego cztery krajowe restauracje, które zdobyły certyfikat jakości Restaurants from Spain przyznawany wyłącznie lokalom serwujacym autentyczną hiszpańską kuchnię.

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej