- Nagroda nie mogłaby być bardziej zasłużona. Sześć miesięcy po otwarciu Tatiana jest jednym z najgorętszych adresów w Nowym Jorku. Szef Kwame i jego zespół wyznaczają trendy w tworzeniu niezwykłych gastronomicznych doświadczeń, pokazując kuchnię Karaibów, Afrykanów i czarnych Amerykanów. Jesteśmy przekonani, że Tatiana będzie pokazywać się z najlepszej strony jeszcze przez wiele lat - mówi William Drew, director of content z The World’s 50 Best Restaurants.
W menu znajdują się takie dania jak chleb kukurydziany z wędzonym dorszem, sosem soubise i koprem włoskim, pierogi z farszem z czarnego kraba, serwowane z nigeryjskim gulaszem i piklowanymi perłowymi cebulkami, duszone ogony wołowe z ryżem i groszkiem czy placki z szalotki z sosem śliwkowym i piklowanym imbirem.
- Danie z restauracji Tatiana w Nowym Jorku. Fot. Evan Sung, materiały prasowe The World’s 50 Best Restaurants
Urodził się na Bronksie, ale ma korzenie nigeryjskie, karaibskie i nowoorleańskie. Do gotowania zachęciła go matka. Po nauce w Culinary Institute of America w Nowym Jorku pracował w najlepszych amerykańskich restauracjach, takich jak Eleven Madison Park i Per Se. Przed 30-tką zdążył otworzyć pięć restauracji, m.in. Kith/Kin w Waszyngtonie. Pojawił się też jako sędzia w 18. sezonie programu Top Chef, w którym kilka lat wcześniej występował jako uczestnik.
- Dziękuję mojemu zespołowi i osobom, które nas wspierają. Nic z tego, co się dzieje nie byłoby bez was możliwe. Jestem podekscytowany i wdzięczny za dostrzeżenie na arenie międzynarodowej - komentuje Onwuachi.
- Kwame Onwuachi, szef kuchni restauracji Tatiana w Nowym Jorku. Fot. Evan Sung, materiały prasowe The World’s 50 Best Restaurants
Nagrodą Resy One To Watch honorowane są miejsca uznawane za bardzo dobrze rokujące, które w przyszłości mają dużą szansę, by znaleźć się w głównym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. To jedno z kilku wyróżnień, które są ogłaszane jeszcze przed oficjalną galą, która w tym roku odbędzie się 20 czerwca w Les Arts w Walencji.
- Tatiana wciela w życie etos, który kryje się za tą prestiżową nagrodą i misją Resy. Chcemy promować kreatywność, wspólnotowość i umiejętność opowiadania historii poprzez jedzenie - podkreśla Pablo Rivero, CEO Resy i VP w American Express Dining. Resy, sponsor nagrody, to platforma technologiczna, z której korzystają restauracje na całym świecie i system rezerwacji stolików dla smakoszy. Działa od 2014 roku.
Tegoroczny program gali The World’s 50 Best Restaurants obejmuje wiele wydarzeń towarzyszących, m.in. forum liderów #50BestTalks czy Chefs’ Feast, wydarzenie, którego celem jest pokazanie najlepszych hiszpańskich produktów I tradycji kulinarnych. Ceremonia przyznana nagród będzie transmitowana na żywo na Facebooku oraz YouTube The World’s 50 Best Restaurants.