- 10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się spotkanie z cyklu Chefs Only. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni. Fot. materiały prasowe
– Od wielu lat robimy spotkania integracyjne w ramach cyklu Chefs Only. Tym razem przygotowujemy specjalną edycję. Odezwała się do nas znajoma prowadząca stowarzyszenie Bezdomne z Szydłowca i stwierdziliśmy, że pomożemy – mówi Agnieszka Furmaniak z Chefs Only.
- Odwiedzający zamek w Szydłowcu będą mogli spróbować gotowanych na żywo potraw, wziąć udział w pokazach kulinarnych, projekcji filmowej czy licytacjach voucherów m.in. na warsztaty kulinarne. Fot. Shutterstock.com
– Każdy z nas dokłada swoją cegiełkę do tej imprezy. Cała akcja jest po to, by trochę biedne psy wspomóc – mówi Bartłomiej Witkowski, który podczas kolacji odpowiedzialny będzie za przystawkę z dwóch ryb.
– To pstrąg i jesiotr z Zielenicy. Pstrąg marynowany jest podobnie jak gravlax, ale z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z buraka. Drugim elementem jest mus z jesiotra w chrupiącej rurce. W dodatkach pojawia się zimny sos z maślanki i majonez chrzanowy, czyli elementy, które bardzo pasują do ryby – wyjaśnia Witkowski.
Bilety na kolację 10 czerwca wciąż są jeszcze dostępne, ale osoby zainteresowane udziałem powinny się pospieszyć.
– W tym momencie ze 100 biletów sprzedało się już 80. Zebraliśmy już ponad dziesięć tysięcy złotych. Mamy jeszcze dwa tygodnie na sprzedaż, więc jest bardzo dobrze – przyznaje Agnieszka Furmaniak.
Bilet kosztuje 200 złotych, wariant z pairingiem wina to wydatek 249 zł. Całość kwoty zebranej z biletów również zostanie przekazana na stowarzyszenie Bezdomne z Szydłowca.