Sieci i franczyza Debiut restauracji L'Osteria w warszawskim Koneserze. Byliśmy na otwarciu W warszawskim Centrum Praskim Koneser czynna jest już pierwsza polska restauracja sieci L'Osteria. Zjemy tu pizzę i pasty wyrabiane w manufakturze należącej do sieciówki. Popić je możemy winem wytwarzanym specjalnie na jej zamówienie oraz kawą z własnej palarni. ... von Monika Jankowska-Kapica piątek, 29. września 2023
Sieci i franczyza Sphinx otworzył nową restaurację przy trasie S8 w Żabiej Woli W Żabiej Woli, w odległości ok. 30 km od Warszawy ruszyła nowa restauracja sieci Sphinx. Mieści się pod adresem Przy trasie 6, w budynku hotelu. Na miejscu serwowane są śniadania dla przebywających w nim gości, a także dania ze stałego menu restauracji inspirowane kuchnią bliskowschodnią. ... von ( red. ) piątek, 29. września 2023
Sieci i franczyza Real Madryt otwiera sieć restauracji - Uno By Real Madrid. Królewscy ruszają na podbój Meksyku Klub piłkarski Real Madryt otwiera własną sieć restauracji typu fast casual. Pierwszy lokal Uno By Real Madrid pojawi się jeszcze w październiku w Mexico City, a w menu zagoszczą m.in. burgery. ... von Przemysław Ziemichód piątek, 29. września 2023
Badania Fast food - smacznie, szybko i w atrakcyjnej cenie? Co Polacy myślą o restauracjach typu quick service? Restauracje QSR na całym świecie przyciągają klientów, którzy potrzebują szybkiego posiłku po szkole, w pracy lub w podróży. Sieci gastronomiczne oferują im byskawiczny serwis, dogodne lokalizacje i relatywnie niskie ceny. Poza tym na bieżąco podążają za dynamicznie zmieniającymi się nawykami konsumenckimi oraz innowacjami. Co takiego przyciąga do nich Polaków? ... von ( red. ) czwartek, 28. września 2023
Inwestycje Palikot przedstawił plan spłaty długów MPWiW. Jeśli się nie powiedzie, Manufaktura ogłosi upadłość Janusz Palikot ogłosił, w jaki sposób należąca do niego Manufaktura Piwa Wódki i Wina chce wyjść z finansowego kryzysu. Przedstawiony przez spółkę plan powinien teraz zaakceptować sąd. W przeciwnym razie, spółka będzie musiała uruchomić procedury upadłościowe. ... von Przemysław Ziemichód środa, 27. września 2023
Sieci i franczyza Pizza Hut z lokalami w sklepach spożywczych Operator placówek handlowych convenience podpisał umowę franczyzową z Pizza Hut, na mocy której lokale tej sieciowej pizzerii pojawią się w wybranych sklepach. Podobne rozwiązanie kilka lat temu testowane było w Polsce, choć z inną siecią restauracji. ... piątek, 22. września 2023
Prawo Nowe etykiety na butelkach wina w UE – wiemy, co się zmieni! Od 8 grudnia 2023 r. w Unii Europejskiej obowiązywać będą nowe przepisy dotyczące informacji, jakie powinny znaleźć się na etykietach win. Wejdzie wtedy w życie m.in. „etykieta elektroniczna”. ... piątek, 22. września 2023
Sieci i franczyza Otwarcie warszawskiego lokalu sieci Popeyes. Marka chce przełamać monopol KFC Tłocznie, smacznie, muzycznie, kolorowo - tak wyglądało czwartkowe otwarcie trzeciej restauracji Popeyes w Polsce, a pierwszej w stolicy. Najwytrwalsi młodzi klienci stali w kolejce ... od wtorku, ale o marce ma być głośno nie tylko w dniu warszawskiego debiutu. ... von Ilona Mrozowska (not set) piątek, 22. września 2023
Sieci i Franczyza Da Grasso otwiera restaurację w Myślenicach Największa franczyzowa sieć pizzerii w kraju ogłosiła kolejną inwestycję. Już od 20 września do grona miejscowości z ofertą Da Grasso dołączą Myślenice. Restauracja będzie zlokalizowana przy ul. Słowackiego 112C. ... von ( red. ) wtorek, 19. września 2023
Sieci i Franczyza MAX Premium Burgers: Polacy coraz częściej sięgają po roślinne burgery MAX Premium Burgers opublikował swój raport na temat zrównoważonego rozwoju za 2022 rok. Udział opakowań z materiałów odnawialnych wykorzystywanych przy produkcji w restauracji wzrósł do 94%, znacząco wzrosła także liczba klientów sięgający po roślinne burgery. ... von ( red. ) wtorek, 12. września 2023
Biznes - Trendy Ekologiczna restauracja od A do Z Ekologia w gastronomii nie sprowadza się wyłącznie do korzystania z lokalnych, sezonowych produktów oraz rezygnacji z plastikowych słomek. Proces przystosowania lokalu do ekozasad jest pracochłonny i może potrwać wiele lat, ale zmiany jest w stanie wprowadzić każdy i zacząć je od dziś. ... von Przemysław Ziemichód poniedziałek, 11. września 2023
Badania Jemy oczami. Aż 70% Polaków sprawdza media społecznościowe restauracji przed zamówieniem Badania pokazują, że nawet co piąty Polak zamawia posiłek z myślą o wrzuceniu jego zdjęcia na media społecznościowe. Co więcej, 41% ankietowanych kieruje się zdjęciem przy wyborze potrawy w restauracji. Wpływ fotografii kulinarnej na kreowanie gastronomicznej rzeczywistości zbadało Pyszne.pl. ... von ( red. ) czwartek, 07. września 2023
Badania Polska gastronomia stawia na cyfryzację usług, ale raczkuje w zrównoważonym rozwoju. Co mówi nowy raport? Zdecydowana większość Polaków (bo aż 3/4) deklaruje, że może wydać więcej u restauratorów, którzy pozyskują surowce w zrównoważony sposób. W parze z zieloną transformacją idzie jednak ta cyfrowa, do której restauratorzy podchodzą z nieco większym zapałem. ... von ( red. ) środa, 06. września 2023
Biznes - Trendy Wakacje 2023 w Polsce - jak wyglądał sezon letni w gastronomii w popularnych miejscowościach turystycznych? Tam, gdzie na wypoczynek udaje się wielu turystów, jest również duże zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne. Na wysokich obrotach pracują wszystkie lokalne biznesy, z restauracjami na czele. Jak bardzo różnił się w gastronomii okres w sezonie letnim i poza nim w 2023? ... von ( red. ) poniedziałek, 04. września 2023
Prawo Prawo: system kaucyjny, czyli drugi obieg butelki Z początkiem 2025 r. w Polsce zostanie wprowadzony system kaucyjny na wybrane opakowania napojów. Jak z problemem zwrotu bądź utylizacji butelek radzi sobie gastronomia obecnie i na co restauratorzy powinni się przygotować w najbliższej przyszłości? ... von Laura Osęka niedziela, 03. września 2023
Sieci i franczyza Popeyes w Warszawie. Otwarcie restauracji zaplanowane jest na wrzesień Popeyes w Warszawie ma pojawić się 21 września. Po otwarciu pierwszych dwóch restauracji we Wrocławiu i Szczecinie stolica będzie trzecim miastem, do którego zawita amerykańska sieć. ... von ( red. ) piątek, 01. września 2023
Biznes - Trendy Premiera raportu "Polska na Talerzu 2023". Jak sytuację w gastronomii oceniają restauratorzy? Sieć hurtowni MAKRO Polska opublikowała najnowszą, jedenastą edycję raportu "Polska na Talerzu." Z badania wynika, że mimo licznych wyzwań związanych między innymi z inflacją, problemami z personelem czy zmianą zachowań konsumentów, w branży HoReCa panuje umiarkowany optymizm. ... von ( red. ) piątek, 01. września 2023
Prawo Kaucja na opakowania z podpisem prezydenta. Producenci puszek wysuwają swoje postulaty Prezydent Andrzej Duda podpisał 31 sierpnia ustawę wdrażającą w Polsce system kaucji na opakowania, w tym metalowe puszki napojowe. Według branży opakowaniowej, teraz pora na zaprojektowanie efektywnego systemu w najdrobniejszych szczegółach. Branżowa Fundacji RECAL przedstawia swoje postulaty. ... von ( red. ) piątek, 01. września 2023
Finanse Nowe zasady odliczeń ZUS za benefity żywieniowe. Zyskają pracodawcy i pracownicy Nowe przepisy rozliczeń z ZUS dotyczące dopłat do posiłków wchodzą w życie już od 1 września. Korzystając ze zniżki pracodawcy mogą oszczędzić setki tysięcy złotych, zyskają na tym także pracownicy. Czy zyska tez gastronmia? ... von ( red. ) czwartek, 31. sierpnia 2023
Eko Zarządzanie Zarządzanie zrównoważoną gastronomią Jeszcze 20 lat temu, otwierając lokal gastronomiczny, mogliśmy skupić się jedynie na jego opłacalności ekonomicznej. Restauracje debiutujące obecnie powinny brać pod uwagę także wpływ swojej działalności na środowisko naturalne. ... von Przemysław Ziemichód środa, 30. sierpnia 2023