Desery Basia Starecka i Café Bristol prezentują Torcik Nakarmionej Stareckiej Nowy deser Café Bristol firmowany przez twórczynię bloga Nakarmiona Starecka łączy w sobie bajeczną fantazję z ponadczasowym retro szykiem, zarówno cukierniczego rzemiosła, jak i warszawskiego Hotelu Bristol. ... von ( red. ) środa, 27. września 2023
Wywiad Simon Ford: idealny gin to balans aromatów Stworzenie ginu idealnego do komponowania koktajli zajęło mu dwa lata i ponad 80 prób. O tym, jak były barman projektował destylat dla innych barmanów rozmawiamy z Simonem Fordem, ojcem marki Ford’s Gin. ... von Przemysław Ziemichód wtorek, 19. września 2023
Napoje SelfieTchiboccino: w sklepach Tchibo można wypić kawę ozdobioną własnym zdjęciem Klienci odwiedzający wybrane sklepy Tchibo w Polsce będą zamówić kawę z zaprojektowanym przez siebie nadrukiem, np. zdjęciem z wakacji czy "selfie". Wszystko za sprawą unikatowych urządzeń do drukowania bezpośrednio na kawie. ... von ( red. ) piątek, 15. września 2023
Napoje Influencerka Joanna Banaszewska stworzyła markę bezprocentowych alternatyw alkoholi Good Spirits Influencerka Joanna Banaszewska postanowiła stworzyć bezalkoholowe odpowiedniki znanych alkoholi. Jej marka Good Spirits z przytupem wkracza na rynek - znajdziemy ją już w kilku restauracjach. ... von Dominika Zagrodzka czwartek, 14. września 2023
Alkohole Koktajle w duchu zero waste W poszukiwaniu najskuteczniejszych sposobów walki z marnotrawstwem za barem sięgnąłem po barmańskie triki znane od XVII w. Testując zarówno historyczne, jak i nieco nowsze przepisy, odkryłem ogromną liczbę patentów na wykorzystanie surowców w duchu zero waste. Oto najciekawsze z nich. ... von Przemysław Ziemichód niedziela, 10. września 2023
Dania Trend: rzemieślnicze kebaby Kebab nigdy nie miał dobrego PR-u. Kiepską jakość tego dania tłumaczono często okolicznościami jego spożywania - zazwyczaj na szybko, w biegu albo podczas nocnych powrotów z imprez. Kebab kojarzył się z tymi momentami w życiu, kiedy człowiek po prostu chce się najeść, nie dbając specjalnie o smak. ... von Dominika Zagrodzka sobota, 26. sierpnia 2023
Alkohole Polska rewolucja na rynku ginu. Rośnie spożycie i liczba nowych marek W Polsce dynamicznie rośnie konsumpcja ginu. Towarzyszy jej nie tylko szybki rozwój polskiej sceny barmańskiej, ale także wysyp kolejnych marek jałowcowego destylatu na sklepowych półkach. Czy możemy zatem mówić już o rewolucji? ... von Przemysław Ziemichód piątek, 25. sierpnia 2023
Alkohole Wzrost sprzedaży cydru. Producenci nadal jednak zmagają się z barierami prawnymi Po latach stagnacji i dramatycznych spadków sprzedaż cydru w Polsce zaczęła rosnąć. Powód? Branża winiarska otrzymała zgodę na produkcję cydrów o smakach innych niż jabłkowy. Ale bariery prawne w rozwoju tej kategorii nadal istnieją. ... von ( red. ) poniedziałek, 21. sierpnia 2023
Desery Jak przygotować idealny sernik? Podpowiada cukierniczka i blogerka kulinarna Baskijski, wiedeński, wegański, a może na zimno? Każdy z nich ma swoje sekrety, które warto znać, by wypiek okazał się sukcesem. Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzony 30 lipca to idealna okazja, by go upiec i zjeść! ... von ( red. ) piątek, 28. lipca 2023
Dania Od street foodu po hotele. Jak stworzyć idealne menu śniadaniowe? Nieważne, czy prowadzimy niewielki punkt streetfoodowy w centrum miasta, czy duży hotel z dala od cywilizacji. Komponując menu śniadaniowe, warto kierować się kilkoma uniwersalnymi zasadami, które pozwolą nam zwiększyć sprzedaż i uatrakcyjnić kartę. ... von Przemysław Ziemichód niedziela, 23. lipca 2023
Dania Co się je na ulicach świata? Orientalne kanapki, ryżowe kulki w panierce, smażone ciasto na słodko - street food na świecie zaskakuje mnogością smaków i tekstur. Wybraliśmy dania, które są właściwie nieobecne w polskiej ulicznej gastronomii. ... von Dominika Zagrodzka niedziela, 23. lipca 2023
Dania Przysmaki na turystycznym szlaku Lokalne i sezonowe produkty, menu dostosowane do potrzeb żywieniowych wszystkich gości, a do tego szczypta nostalgii i spora doza autentyczności - tak w skrócie wygląda przepis na udane wakacyjne menu. Oto trendy, które warto wykorzystać w letniej ofercie. ... von Przemysław Ziemichód sobota, 22. lipca 2023
Alkohole Letnie koktajle - nie tylko orzeźwienie Goście coraz częściej oczekują, że w ciepłe dni będą mogli spróbować nie tylko czegoś orzeźwiającego, ale również interesującego w smaku, niskoalkoholowego, a najlepiej przygotowanego ze składników przyjaznych środowisku. Jak sprostać rosnącym oczekiwaniom współczesnych konsumentów? ... von Przemysław Ziemichód sobota, 22. lipca 2023
Dania Trend: wszędzie pistacje! Polacy pokochali pistacjowy smak. Mimo że różnego rodzaju wypieki z dodatkiem pistacji pojawiały się w piekarniach czy kawiarniach już wcześniej, teraz stały się wyjątkowo modne. Coraz częściej w ofercie lokali czekają na gości rogaliki, lody czy nawet makarony z dodatkiem zielonych orzeszków. ... von Dominika Zagrodzka środa, 12. lipca 2023
Alkohole Koncernowe czy kraftowe? Jakie piwo wybrać do lokalu? O wyborze piwa do konkretnego lokalu gastronomicznego nie powinna przesądzać wyłącznie cena. Ważne jest również, na jakich zasadach przyjdzie nam współpracować z danym dostawcą, jakie świadczenia skłonny jest zaoferować i jaki piwny asortyment posiada. ... von Przemysław Ziemichód środa, 12. lipca 2023
Alkohole Letni łyk optymizmu. Jakie napoje sprzedają się latem? Lato rysuje się bardzo łaskawie. Ciepła aura, dłuższe wieczory i rosnący z miesiąca na miesiąc optymizm konsumentów to potencjał, który trzeba wykorzystać. Czym więc napełniać kieliszki gości w letnim sezonie, aby ugasić ich pragnienie relaksu i bycia na fali? ... von ( red. ) piątek, 07. lipca 2023
Dania Jak będzie wyglądała czekolada przyszłości? W ostatnich latach coraz większą wagę przykłada się do ekologicznych aspektów produkcji żywności, a słodycze nie są tu żadnym wyjątkiem. Jaka będzie czekolada przyszłości i w którą stronę zmierzają trendy? Na pytanie odpowiada Anna Garmada, właścicielka warszawskiej fabryki czekolady. ... von ( red. ) poniedziałek, 03. lipca 2023
Alkohole Koktajlowa corrida. Z czym łączyć iberyjskie alkohole? Począwszy od cydru i win, przez sherry, a kończąc na mało znanych likierach - Hiszpania oferuje bogactwo alkoholi, które doskonale sprawdzą się w wiosennej i letniej karcie koktajlowej, tworząc lekkie i orzeźwiające kompozycje. ... von Przemysław Ziemichód środa, 21. czerwca 2023
Alkohole SHERRY COBBLER Przepis na tego klasycznego drinka pochodzi z receptury Jerry'ego Thomasa z 1862 roku. ... von Przemysław Ziemichód środa, 21. czerwca 2023
Dania Tapasy i inne hiszpańskie frykasy Kuchnia Hiszpanii oferuje mnóstwo potraw idealnie dopasowanych do lekkiego, wiosenno-letniego menu. Niestety rzadko spotykamy je poza restauracjami hiszpańskimi czy tapas barami. A szkoda, bo na włączeniu kilku iberyjskich klasyków do karty dań zyskać może niemal każdy typ lokalu. ... von Przemysław Ziemichód środa, 21. czerwca 2023