Weganizm MAX Burgers: co trzeci Polak chciałby jeść bardziej roślinnie Jak wynika z badania przeprowadzonego przez instytut badawczy IQS na zlecenie MAX Premium Burgers, Polacy coraz częściej planują całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety. Co czwarta Polka i prawie co piąty Polak chce dokonać tej zmiany w ciągu najbliższych 2-3 lat. Hamują ich przed tym nie tylko nawyki żywieniowe wyniesione z domów, ale przede wszystkim brak pomysłów na samodzielne przyrządzanie smacznych, roślinnych posiłków. ... von ( red. ) środa, 20. września 2023
Ekologia Przewodnik po ekocertyfikatach Restauratorzy i szefowie kuchni, ale także zwykli konsumenci coraz częściej stawiają na produkty ekologiczne. Ich rozpoznanie nie zawsze jednak jest łatwe. I wtedy z pomocą przychodzą certyfikaty - odpowiedni znaczek na opakowaniu potrafi powiedzieć więcej niż rozwlekłe opisy. ... von Dominika Zagrodzka niedziela, 10. września 2023
Ekologia Permakultura - własne uprawy w lokalu Szukacie zdrowszych produktów, bardziej ekologicznych rozwiązań w biznesie, niezależności lub po prostu lepszego smaku? Samodzielna i odpowiedzialna uprawa roślin może być odpowiedzią na wszystkie te potrzeby. Z pomocą w jej prowadzeniu przychodzi permakultura. ... von ( red. ) poniedziałek, 04. września 2023
Historia Krótka historia polskich koktajlbarów Gwałtowny przyrost lokali nocnych, w których działały koktajlbary, datuje się w Polsce na początek lat 20. XX w. O początkach i rozkwicie rodzimej sztuki barmańskiej w międzywojniu pisze Bartosz Paluszkiewicz, autor książki "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie. Kronika"* ... von ( red. ) niedziela, 03. września 2023
Styl odżywiania Warszawska restauracja Oliva rusza z prozdrowotną kampanią edukacyjną #LEJESIE to hasło, które towarzyszy kampanii edukacyjnej restauracji Oliva. Ma ona na celu obalenie powszechnych mitów o oliwie i przekazanie rzetelnych informacji. ... von ( red. ) piątek, 01. września 2023
Styl odżywiania Polacy jedzą za dużo mięsa. Według nowego raportu są w europejskiej czołówce Z najnowszych danych wynika, że Polska jest na 3 miejscu w UE pod względem najwyższego spożycia mięsa. Rodacy są nieświadomi poważnych zagrożeń dla zdrowia związanych z bogatą w mięso dietą. ... von ( red. ) czwartek, 24. sierpnia 2023
Książki "Wegetariańska Sycylia" autorstwa Franceski Maugeri Holmström Jak to możliwe, że książka z tradycyjnymi przepisami kuchni sycylijskiej powstała w Szwecji - zastanawiałam się, gdy po raz pierwszy wzięłam do ręki "Wegetariańską Sycylię" Franceski Maugeri Holmström. ... von Dominika Zagrodzka wtorek, 25. lipca 2023
Ekologia Pierwsza polska fabryka ECOPET powstaje pod Lublinem Pod Lublinem powstaje jedna z pierwszych w Polsce fabryk produkujących nakrętki przymocowane do plastikowych butelek. Wytwarzane tam produkty, będą zgodne z najnowszymi unijnymi wymaganiami, które wejdą w życie w lipcu 2024 roku, aby zoptymalizować recykling plastików. ... von ( red. ) poniedziałek, 03. lipca 2023
Ekologia Grupa Essity po raz trzeci wyróżniona nagrodą EcoVadis Grupa Essity, właściciel marki Tork, została nagrodzona platynowym medalem EcoVadis za swoje działania w zakresie zrównoważonego rozwoju, uzyskując 78 na 100 możliwych punktów. ... von *** Promocja *** poniedziałek, 03. lipca 2023
Ekologia Ośrodek recyklingu kartonów po napojach rozpoczyna działalność Jeden z głównych ośrodków recyklingu kartonów po napojach w Europie rozpoczyna działalność. Projekt wspierają Tetra Pak i Stora Enso. ... von *** Promocja *** czwartek, 29. czerwca 2023
Obyczaje Tabaka! Szef Przemysław Kaczmarek: gdy w kuchni zaczyna się robić naprawdę gorąco... Ilu czytelników przeżyło w kuchni prawdziwą tabakę? Obstawiam, że zdecydowana większość! Ja niejednokrotnie jej doświadczyłem i uważam, że to nieodzowny element naszej pracy, takie prawdziwe kuchenne życie. I w sumie dzięki temu wiem, że na pewno lubię tę robotę! - pisze szef Przemysław Kaczmarek. ... von ***Artykuł sponsorowany*** poniedziałek, 19. czerwca 2023
Książki Książkowa furtka do kuchennych improwizacji "Roślinną sprawę" poznałam poprzez test bojowy. Zajrzałam do książki po raz pierwszy w robocze popołudnie, tuż przed porą obiadową. ... von ( red. ) poniedziałek, 05. czerwca 2023
Ekologia Tork działa na rzecz środowiska. W ofercie neutralne węglowo dozowniki Tork jako pierwsza marka w Europie ogranicza i kompensuje emisję dwutlenku węgla w całym cyklu życia wybranych dozowników do mydła, papieru toaletowego i ręczników do rąk. ... von *** Promocja *** poniedziałek, 05. czerwca 2023
Książki "Winne osobliwości w 100 niewinnych historiach" Małgorzaty Sułek i Michała Bardela Książka napisana w lekki i wciągający sposób zaskoczy nawet znawców tematu. ... von Jakub Gutek wtorek, 16. maja 2023
Książki "Uczta na Wawelu. Książka nie tylko kulinarna" autorstwa Bartka Kieżuna W swej najnowszej książce Bartek Kieżun odkrywa historie, postaci i nieoczywiste miejsca, które wiążą się z Wawelem, królewskimi rodami oraz ich losami. ... von Jakub Gutek wtorek, 16. maja 2023
Książki "A cook's book" autorstwa Nigela Slatera Nigel Slater, brytyjski kucharz oraz autor programów i książek kucharskich, przeszedł drogę kulinarnej edukacji we Francji i w pracyw gastronomii, gdzie wyrobił sobie charakterystyczny styl. ... von Jakub Gutek wtorek, 16. maja 2023
Obyczaje Szef bez butów chodzi? Szef kuchni Przemysław Kaczmarek o tym, jak jadają kucharze - Parafrazując znane przysłowie, chcę opisać zjawisko, które jest charakterystyczne dla naszej branży. Jak jadają szefowe i szefowie kuchni? Zazwyczaj szybko, na stojąco, nieregularnie i dość przypadkowo... - pisze Przemysław Kaczmarek, regionalny szef kuchni Unilever Food Solutions Polska. ... von ***Artykuł sponsorowany*** piątek, 28. kwietnia 2023
Książki "Mediterranea. Kuchnia słońca" Claudii Roden Lektura tej pozycji i testowanie receptur to najlepsza metoda, by poznać kraje śródziemnomorskie w autentycznej odsłonie. ... von Jakub Gutek piątek, 14. kwietnia 2023
Książki "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie" Anna Brożyna Poznajcie jeden z najszlachetniejszych napojów świata w jedynej takiej publikacji na polskim rynku. ... von Jakub Gutek piątek, 14. kwietnia 2023
Książki "DAJ GRYZA. SMAKOWITE HISTORIE O JEDZENIU" Alekdansdtra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska Dla najmłodszych to będzie przygoda i zabawa, ale także edukacja. Wyruszcie wspólnie w ciekawą podróż! ... von Jakub Gutek piątek, 14. kwietnia 2023