Historia Krótka historia polskich koktajlbarów Gwałtowny przyrost lokali nocnych, w których działały koktajlbary, datuje się w Polsce na początek lat 20. XX w. O początkach i rozkwicie rodzimej sztuki barmańskiej w międzywojniu pisze Bartosz Paluszkiewicz, autor książki "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie. Kronika"* ... von ( red. ) niedziela, 03. września 2023
Obyczaje Tabaka! Szef Przemysław Kaczmarek: gdy w kuchni zaczyna się robić naprawdę gorąco... Ilu czytelników przeżyło w kuchni prawdziwą tabakę? Obstawiam, że zdecydowana większość! Ja niejednokrotnie jej doświadczyłem i uważam, że to nieodzowny element naszej pracy, takie prawdziwe kuchenne życie. I w sumie dzięki temu wiem, że na pewno lubię tę robotę! - pisze szef Przemysław Kaczmarek. ... von ***Artykuł sponsorowany*** poniedziałek, 19. czerwca 2023
Obyczaje Szef bez butów chodzi? Szef kuchni Przemysław Kaczmarek o tym, jak jadają kucharze - Parafrazując znane przysłowie, chcę opisać zjawisko, które jest charakterystyczne dla naszej branży. Jak jadają szefowe i szefowie kuchni? Zazwyczaj szybko, na stojąco, nieregularnie i dość przypadkowo... - pisze Przemysław Kaczmarek, regionalny szef kuchni Unilever Food Solutions Polska. ... von ***Artykuł sponsorowany*** piątek, 28. kwietnia 2023
Obyczaje Jajka nie tylko do zjedzenia. Wielkanocne obrządki w Polsce i na świecie W rozmaitych wierzeniach, filozofiach i tradycjach jajko pojawiało się już od czasów starożytnych. To uniwersalny symbol odradzającego się życia i nadchodzącej wiosny. Jak wykorzystywane jest w tradycjach wielkanocnych różnych krajów? ... von ( red. ) piątek, 07. kwietnia 2023
Obyczaje Czy Polacy przestrzegają Wielkiego Postu? Pytamy Pyszne.pl, Glovo i Uber Eats Trwa katolicki Wielki Post, a związane z nim żywieniowe nawyki rodaków przekładają się na rodzaj posiłków zamawianych online za pośrednictwem platform delivery. Notują one więcej "postnych" zamówień, mimo spadku liczby osób, które deklarują się jako praktykujący katolicy. ... von Ilona Mrozowska środa, 22. lutego 2023
Obyczaje Noworoczne postanowienia Polaków. Dlaczego chcemy jeść mniej mięsa i jak wytrwać w tym wyzwaniu? Aż 77 proc. Polaków podejmuje w 2023 roku wyzwania. Chcemy zacząć biegać i chodzić na siłownię, więcej oszczędzać oraz… jeść mniej mięsa - takie są najważniejsze postanowienia noworoczne rodaków. ... von ( red. ) wtorek, 10. stycznia 2023
Obyczaje Jemy oczami. Jak prezentacja jedzenia wpływa na nasz apetyt? O tym, jak danie nam smakuje w dużej mierze decyduje estetyka jego podania. Często rezygnujemy z jakiejś potrawy, bo nie zachęca nas ona wyglądem czy teksturą. Jak wizualny aspekt jedzenia wpływa na doznania smakowe? Wyjaśnia Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk, psychodietetyk i ekspert Restaurant Week. ... von ( red. ) czwartek, 10. listopada 2022
Obyczaje Alicja Michałowska: Czy "mięsne" nazwy roślinnych alternatyw wprowadzają w błąd? Językowy spór o nazewnictwo roślinnych substytutów mięsa wywołuje sporo emocji w debacie publicznej, także w branży spożywczej. ... von ( red. ) czwartek, 20. października 2022
Historia Przedwojennych kawiarni czar - kawowy rynek 20-lecia międzywojennego Wsiadamy do wehikułu czasu i przenosimy się w czasy 20-lecia międzywojennego, by sprawdzić, czy ówczesny rynek kawy i kawiarni w stolicy odbiegał znacznie od tego, który znamy obecnie. Kawową historię zbadał Bartosz Paluszkiewicz, barman i autor piszący o przedwojennej gastronomii. ... von ( red. ) środa, 15. czerwca 2022
Obyczaje Karolina Kosno: Na zwykłym czy pistacjowym? Coraz szersza grupa klientów wybiera mleka roślinne. Kawiarnie starają się dopasować do panującego trendu odchodzenia od mleka krowiego i prezentują swym gościom atrakcyjne oferty, by zadowolić jak największą liczbę osób. Czy koszt napojów roślinnych jest w polskich kawiarniach zadowalający? ... von ( red. ) wtorek, 14. czerwca 2022
Obyczaje Między wydawką a karmieniem - czyli jak łączyć macierzyństwo z gastronomią Swoją historię o łączeniu macierzyństwa z pracą w branży gastronomicznej opisuje Patrycja Wąsiakowska, szefowa kuchni, właścicielka firmy szkoleniowej GastroPatka. ... von Redakcja Foodservice niedziela, 03. kwietnia 2022
Obyczaje Truskawki - jak odróżnić krajowe od importowanych? Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje. Koszt jej uprawy sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać krajowy owoc jeszcze przed spróbowaniem? ... von ( red. ) wtorek, 08. czerwca 2021
Historia Jarosław Dumanowski: Zielenina Wiosna to czas nowalijek, radości ze świeżych zielonych ziół, listków i pędów. Nasze zauroczenie zieleniną ma jednak, jak chyba wszystko wokół nas, swoją historię. ... von Jarosław Dumanowski poniedziałek, 10. maja 2021
Historia Jarosław Dumanowski: ryby utracone. Wyzina, sztokfisz i jesiotry Wyzina to suszone mięso bieługi (wielkiej ryby jesiotrowatej), sztokfisz to suszony dorsz, a jesiotr... to jesiotr. Te trzy wielkie ryby stanowiły kiedyś podstawę wyżywienia podczas długich postów, ale w praktyce zniknęły z naszego menu. ... von Jarosław Dumanowski piątek, 16. kwietnia 2021
Obyczaje Płeć na wydawce - Talent nie ma płci - powiedziała Elena Arzak w jednym z wywiadów opublikowanych w "Gościnności od kuchni". W ostatnim odcinku naszego cyklu zastanawiamy się, czy równe traktowanie kobiet i mężczyzn w gastronomii to deklaracje, czy rzeczywistość? ... von Patrycja Siwiec piątek, 09. kwietnia 2021
Obyczaje Wypalenie zawodowe. Jak mu zaradzić? Dopada zwykle niespodziewanie. Typowe objawy to: stałe poczucie zmęczenia wykonywanymi obowiązkami, brak motywacji i niechęć do własnej pracy, negatywne podejście do gości oraz współpracowników, brak pewności siebie, obniżona efektywność, kreatywność i samodzielność. ... von Patrycja Siwiec czwartek, 25. marca 2021
Historia Jarosław Dumanowski: dropie, głuszce i cietrzewie Historia kuchni to nie tylko dzieje smaku i technik kulinarnych. To także opowieść o religii (postach i świętowaniu), dietetyce czy odkrywaniu egzotycznych produktów. Przypomina przede wszystkim o tym, o czym już nie pamiętamy. ... von Jarosław Dumanowski sobota, 20. marca 2021
Historia Jarosław Dumanowski: Weganizm i post Kuchnia staropolska kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Jest w tym oczywiście trochę prawdy, ale większość ludzi jadła wówczas mięso jedynie od święta. ... von Jarosław Dumanowski poniedziałek, 11. stycznia 2021
Historia i obyczaje Jak Coca-Cola wykreowała współczesne symbole Bożego Narodzenia. 100-lecie kampanii świątecznych marki Już od stu lat Coca-Cola kreuje sugestywną wizję Bożego Narodzenia - jej pierwsze świąteczne reklamy sięgają roku 1920. To właśnie ta marka upowszechniła współczesny wizerunek Świętego Mikołaja. Jak kampanie firmy wpłynęły na nasze postrzeganie świąt? ... von ( red. ) wtorek, 15. grudnia 2020
Historia Jarosław Dumanowski: Zima Dzisiaj przywiązujemy dużą wartość do czasu w kontekście sezonowości, zgodności menu z rytmem przyrody i naturą. Kierujemy się ekologią i chcemy jeść to, co w danym momencie jest najlepsze. ... von Jarosław Dumanowski poniedziałek, 14. grudnia 2020