Książki "Wegetariańska Sycylia" autorstwa Franceski Maugeri Holmström Jak to możliwe, że książka z tradycyjnymi przepisami kuchni sycylijskiej powstała w Szwecji - zastanawiałam się, gdy po raz pierwszy wzięłam do ręki "Wegetariańską Sycylię" Franceski Maugeri Holmström. ... von Dominika Zagrodzka wtorek, 25. lipca 2023
Książki Książkowa furtka do kuchennych improwizacji "Roślinną sprawę" poznałam poprzez test bojowy. Zajrzałam do książki po raz pierwszy w robocze popołudnie, tuż przed porą obiadową. ... von ( red. ) poniedziałek, 05. czerwca 2023
Książki "Winne osobliwości w 100 niewinnych historiach" Małgorzaty Sułek i Michała Bardela Książka napisana w lekki i wciągający sposób zaskoczy nawet znawców tematu. ... von Jakub Gutek wtorek, 16. maja 2023
Książki "Uczta na Wawelu. Książka nie tylko kulinarna" autorstwa Bartka Kieżuna W swej najnowszej książce Bartek Kieżun odkrywa historie, postaci i nieoczywiste miejsca, które wiążą się z Wawelem, królewskimi rodami oraz ich losami. ... von Jakub Gutek wtorek, 16. maja 2023
Książki "A cook's book" autorstwa Nigela Slatera Nigel Slater, brytyjski kucharz oraz autor programów i książek kucharskich, przeszedł drogę kulinarnej edukacji we Francji i w pracyw gastronomii, gdzie wyrobił sobie charakterystyczny styl. ... von Jakub Gutek wtorek, 16. maja 2023
Książki "Mediterranea. Kuchnia słońca" Claudii Roden Lektura tej pozycji i testowanie receptur to najlepsza metoda, by poznać kraje śródziemnomorskie w autentycznej odsłonie. ... von Jakub Gutek piątek, 14. kwietnia 2023
Książki "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie" Anna Brożyna Poznajcie jeden z najszlachetniejszych napojów świata w jedynej takiej publikacji na polskim rynku. ... von Jakub Gutek piątek, 14. kwietnia 2023
Książki "DAJ GRYZA. SMAKOWITE HISTORIE O JEDZENIU" Alekdansdtra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska Dla najmłodszych to będzie przygoda i zabawa, ale także edukacja. Wyruszcie wspólnie w ciekawą podróż! ... von Jakub Gutek piątek, 14. kwietnia 2023
Książki "LUKULLUS. NOWE CIASTKARSTWO" ALBERTA JUDYCKIEGO i JACKA MALARSKIEGO Właściciele warszawskiej cukierni Lukullus, Albert Judycki i Jacek Malarski, stworzyli rozpoznawalną markę. ... von Jakub Gutek piątek, 10. marca 2023
Książki "WINO. PRZELANE NA PAPIER" autorstwa KUBY JANICKIEGO, MAGDALENY KUBIACZYK, JOANNY PLICHTY i TOMASZA KOSIŃSKIEGO Nie trzeba być specjalistą od wina, żeby rozpoznać dobre etykiety, pić wino i czerpać z tego przyjemność - z takiego założenia wychodzą autorzy książki "Wino. Przelane na papier". ... von Jakub Gutek piątek, 10. marca 2023
Książki "TRADYCJE KULINARNE NORWEGII" autorstwa MAGDALENY TOMASZEWSKIEJ-BOLAŁEK Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka Food Studies na SWPS, a także autorka bloga Kuchniokracja. ... von Jakub Gutek piątek, 10. marca 2023
Książki "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do staropolskich przepisów kulinarnych, by przekonać się, co jadali monarchowie na Wawelu? Dzięki publikacji Bartka Kieżuna "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości. ... von ( red. ) piątek, 10. lutego 2023
Książki Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa? ... von Monika Jankowska-Kapica środa, 18. stycznia 2023
Książki Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet" Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki. ... von Jakub Gutek poniedziałek, 16. stycznia 2023
Książki "Adapt" Richadra Hawke'a "Adapt" to prawdziwa biblia roślinnego cukiernictwa. Nie wszystkie przepisy sąw pełni wegańskie, ale wszystkie pomagają zmienić sposób myślenia i zgodnie z tytułem adaptować tradycyjne przepisy na potrzeby konkretnych diet czy preferencji żywieniowych. ... von Jakub Gutek niedziela, 01. stycznia 2023
Książki "Vegetable Kingdom" Bryanta Terry'ego Wydana w 2020 r. książka Bryanta Terry’ego pasuje do tematu tego numeru wprost idealnie. Pokazuje, jak wydobyć pełnię smaku z warzyw, kasz czy strączków bez konieczności używania substytutów mięsa. ... von Jakub Gutek niedziela, 01. stycznia 2023
Książki "Dokoła świata: niepokorny przewodnik kulinarny" książka Anthony'ego Bourdaina Wiadomość o nagłej śmierci Anthony’ego Bourdaina - dziennikarza, kucharza i podróżnika - wstrząsnęła nie tylko kulinarnym światem. ... von Jakub Gutek poniedziałek, 19. grudnia 2022
Książki "Ziemniak: wyznanie miłości" książka Iny Janine Johnsen Gdy przed laty Joanna Jakubiuk wydała książkę o ziemniakach, pomyślałem, że jej zbiór przepisów na ziemniaczane dania wyczerpuje wszystkie możliwości w tym zakresie. ... von Jakub Gutek poniedziałek, 19. grudnia 2022
Książki "Warzywa zjedz, mięso zostaw" Natalii Mętrak-Rudej Jaką ewolucję przebyła dieta roślinna na przestrzeni lat? Jak wygląda wege menu w najlepszych gwiazdkowych restauracjach? ... von Jakub Gutek sobota, 26. listopada 2022
Książki "Delectable: Sweet and savory baking" Claudii Fleming Czy podobnie jak wielu ludzi zaczęliście w czasie pandemii piec i wasza pasja utrzymuje się do tej pory? Jeśli tak - spodoba wam się ta książka. ... von Jakub Gutek sobota, 26. listopada 2022