Ludzie Filip Chajzer chce "odczarować" kebaba. Tworzy lokal pod nazwą Kreuzberg Kebab Prezenter i celebryta Filip Chajzer wchodzi do gastronomii. Latem zapowiedział otwarcie moctail baru z koktajlami bezalkoholowymi, a teraz mówi o stworzeniu kebabowni rodem z Berlina, wprost ze słynnej tureckiej dzielnicy Kreuzberg. Oba lokale mają powstać w Warszawie. more ›› środa, 20. września 2023
Zmiany personalne Jacek Majcherek szefem kuchni w gdańskiej restauracji Sol Marina Za sterem kuchni w restauracji Solmarina Restaurant w Gdańsku stanął Jacek Majcherek. W zaprojektowanym przez niego menu poza daniami klasycznymi znalazło się sporo ryb i owoców morza. more ›› von Przemysław Ziemichód czwartek, 14. września 2023
Ludzie Przemysław Klima o dwóch gwiazdkach Michelin i współpracy z firmą Grafen Minęło kilka tygodni od rozdania najbardziej prestiżowych nagród gastronomicznych na świecie - wyróżnień Michelin. Nie milkną głosy o dwóch gwiazdkach dla restauracji Przemysława Klimy, Bottiglieria 1881 w Krakowie. W branży głośno też o współpracy z firmą Grafen, której Klima został ambasadorem. more ›› von *** Promocja *** środa, 13. września 2023
Ludzie Podróże kulinarne z Robertem Makłowiczem w warszawskim Hotelu Bristol. Tym razem do Włoch Robert Makłowicz stworzył włoskie menu dla restauracji Hotelu Bristol w Warszawie. Jak co miesiąc słynny kulinarny obieżyświat w ramach Podróży Kulinarnych w Bristolu przenosi gości w inne miejsce. more ›› von ( red. ) wtorek, 12. września 2023
Wywiad Kacper Kossowski (EcoBean): Fusy mają moc Co zazwyczaj się dzieje z kawowymi fusami? Wiadomo - lądują na śmietniku. Z KACPREM KOSSOWSKIM, współzałożycielem firmy ECOBEAN, rozmawiamy o tym, co można zrobić z resztek po kawie i dlaczego kawowy recykling ma tak duże znaczenie. more ›› von Dominika Zagrodzka niedziela, 10. września 2023
Wywiad Bartłomiej Rak (ReBread): Nie stać nas na marnowanie chleba REBREAD to krakowski start-up, który zasłynął z produkcji okowity na bazie czerstwego chleba. O procesie przetwarzania odpadów z piekarni, który może mieć niebagatelne znaczenie dla naszej przyszłości, rozmawiamy z BARTŁOMIEJEM RAKIEM, współzałożycielem ReBread. more ›› von Przemysław Ziemichód sobota, 09. września 2023
Ludzie Michel Moran wraca jako "Doradca Smaku". Program TVN od września znów na antenie Po wakacyjnej przerwie, uwielbiany przez widzów stacji TVN "Doradca Smaku", wraca na antenę. Dziewiętnasty sezon programu poprowadzi znany i lubiany kucharz, ekspert francuskiej kuchni, Michel Moran. more ›› von ( red. ) wtorek, 05. września 2023
Wywiad Kamil Piotrowski i Norbert Szefer (Ramki w Łodzi): to ludzie wnoszą najwięcej radości do życia restauracji - To ludzie są gwarancją sukcesu restauracji - podkreślają Kamil Piotrowski, manager łódzkiej restauracji Ramki oraz Norbert Szefer, jej szef kuchni. Rozmawiamy z nimi o pierwszych krokach w branży gastronomicznej, przepisie na sukces lokalu, a także współczesnych wyzwaniach w zarządzaniu firmą. more ›› von *** Promocja *** poniedziałek, 04. września 2023
Zmiany personalne Tomasz Tracz szefem kuchni na zamku w Przegorzałach Tomasz Tracz, były szef kuchni restauracji Folga, objął pieczę nad kuchnią restauracji na zamku w podkrakowskich Przegorzałach. Jej otwarcie zaplanowane jest na wrzesień. more ›› von Przemysław Ziemichód poniedziałek, 04. września 2023
Wywiad Matylda Szyrle (Listny Cud): Wertykalne farmy w służbie planety W dobie kryzysu klimatycznego szukamy nowych rozwiązań dla tradycyjnego rolnictwa. Jednym z nich mogą okazać się farmy wertykalne takie jak warszawski LISTNY CUD. Z Matyldą Szyrle, CEO firmy, rozmawiamy o tym, czym różnią się od klasycznych upraw i jak mogą zrewolucjonizować współczesne żywienie. more ›› von Dominika Zagrodzka niedziela, 03. września 2023
Wywiad Andre Rodrigues (ReKorek): Drugie życie korków po winie Każdego roku w koszach na śmieci lądują miliony korków do butelek. REKOREK daje im drugie życie. Jeden z najpowszechniejszych restauracyjnych odpadów przekształcany jest w przedmioty codziennego użytku. O szczegółach projektu rozmawiamy z twórcą start-upu ANDRE RODRIGUESEM. more ›› von Przemysław Ziemichód czwartek, 31. sierpnia 2023
Zmiany personalne Orson Hejnowicz szefem kuchni Grape Hotel & Restaurant we Wrocławiu Pięciogwiazdkowy Grape Hotel & Restaurant we Wrocławiu otworzył się ponownie po długiej przerwie. Nowym szefem kuchni jest teraz Orson Hejnowicz, który proponuje menu oparte na regionalnych produktach. more ›› von ( red. ) wtorek, 08. sierpnia 2023
Ludzie Przemysław Klima: gotujemy dla gości, nie dla gwiazdek Przyznanie dwóch gwiazdek Michelin krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 było dla jej szefa kuchni Przemysława Klimy i całego zespołu sporym zaskoczeniem, ale nie zmieniło wiele w funkcjonowaniu lokalu. Jak podkreśla Klima, nadal gotuje on przede wszystkim dla gości. more ›› von Przemysław Ziemichód środa, 19. lipca 2023
Wywiad Marcin Kuc, Nocny Market: wyznaczamy streetfoodowe trendy To tu przyjeżdżają jeść turyści i warszawscy smakosze. Tu można przetestować najgorętsze kulinarne trendy, a potem tańczyć do późna w nocy. Rozmawiamy z MARCINEM KUCEM, dyrektorem artystycznym NOCNEGO MARKETU w Warszawie. more ›› von Dominika Zagrodzka poniedziałek, 17. lipca 2023
Zmiany personalne Jakub Puźniak dołączył do zespołu public affairs i komunikacji Coca-Cola Poland Jakub Puźniak objął stanowisko public affairs managera w Coca-Cola Poland Services, wzmacniając dział public affairs i komunikacji marki na Polskę. more ›› von ( red. ) środa, 12. lipca 2023
Ludzie Andrea Camastra: byłem pewien, że Nuta zdobędzie gwiazdkę Warszawska restauracja Nuta Andrei Camastry otrzymała gwiazdkę Michelin w niewiele ponad rok od swego otwarcia. Jak twierdzi twórca lokalu, to wyróżnienie to dopiero początek! more ›› von Przemysław Ziemichód środa, 12. lipca 2023
Zmiany personalne Magda Stępniak z dużym awansem w grupie Just Eat Takeaway.com Magda Stępniak, członek zarządu Takeaway Express w Polsce, spółki odpowiedzialnej za logistykę dostaw serwisu Pyszne.pl, awansowała w międzynarodowych strukturach grupy Just Eat Takeaway.com. more ›› von ( red. ) poniedziałek, 10. lipca 2023
Zmiany personalne Aleksander Rosa dołączył do zespołu Pyszne.pl Ma ponad 17-letnie doświadczenie w branży. Pracował m.in. jako rzecznik prasowy sieci Piotr i Paweł, był także dyrektorem zarządzającym agencji IdPR. Od lipca Aleksander Rosa zajmuje się komunikacją korporacyjną oraz wewnętrzną w Pyszne.pl more ›› von ( red. ) poniedziałek, 10. lipca 2023
Ludzie Artur Skotarczyk, szef restauracji Muga: gwiazdka Michelin dała mi wolność tworzenia - Zainteresowanie restauracją wzrosło natychmiast. Wcześniej stolik można było u nas zarezerwować od ręki, dziś mamy rezerwacje na dwa miesiące do przodu. Teraz widzimy, na czym polega magia gwiazdek Michelin - mówi Artur Skotarczyk, szef Mugi. To pierwszy lokal w Poznaniu wyróżniony gwiazdką. more ›› von Dominika Zagrodzka poniedziałek, 10. lipca 2023
Wywiad "Roślinna sprawa" - kuchnia przyszłości podszyta sentymentem - rozmowa z Dominiką Tragosz Dominika Targosz to gotująca freelancerka, która swoim roślinnym doradztwem i kreatywną iskrą dzieli się z szefami kuchni podczas warsztatów, audytów i pop-upów. Przepisy, które publikuje w swoich social mediach, cieszą się ogromną popularnością wśród internautów. Właśnie wydała pierwszą książkę. more ›› von ( red. ) piątek, 07. lipca 2023