Warszawa

Bakery Elektrownia Powiśle otwarte. Inwestycja pochłonęła 3 mln zł

- To nasza największa, najbardziej widowiskowa i kosztowna inwestycja - mówi Bartłomiej Rychcik, CEO Enata Bread. Grupa otworzyła trzeci lokal pod marką Bakery - rzemieślniczą piekarnię i bistro Bakery Elektrownia Powiśle. Wyróżnikiem lokalu jest włoski styl oraz śniadania serwowane… cały dzień.
Podziel się
Rzemieślnicza piekarnia i bistro Bakery Elektrownia Powiśle. Wyróżnikiem lokalu jest włoski styl oraz śniadania serwowane… cały dzień. Fot. materiały prasowe Enata Bread
Rzemieślnicza piekarnia i bistro Bakery Elektrownia Powiśle. Wyróżnikiem lokalu jest włoski styl oraz śniadania serwowane… cały dzień. Fot. materiały prasowe Enata Bread
Transparentne szkło, zza którego można obserwować cały proces produkcji, industrialna metaloplastyka wpisująca się w architekturę Elektrowni Powiśle, ceramika nawiązująca do włoskich domów czy kawiarni oraz wiszące do góry nogami panettone (rodzaj babki) - to charakertystyczne cechy wnętrza Bakery Elektrownia Powiśle. O design zadbało biuro projektowe Schwitzke i Górski.

Włoskie menu
Przed powstaniem lokalu, jego twórcy kilkukrotnie wybrali się w pasjonującą, kulinarną podróż do Włoch. Dzięki tym inspirującym wyprawom powstało menu ze wspomnianym panettone na czele (Mediolan), bomboloni (Toskania), pizzą (Rzym), cornetto (Veneto), ciabattą (Veneto). Znajdą się w nim też panettone w wersji mini, nadziewane własnej roboty kremami - różne w zależności od sezonu.

- Z pasją i zaangażowaniem tworzymy włoskie wypieki oraz śniadania w nurcie comfort food - podkreśla Maciej Małecki, head chef & head pastry chef.

Wszystkie wypieki w Bakery bazują na naturalnym zakwasie, a w przypadku panettone - na zakwasie lievito madre, którego przygotowanie trwa kilka miesięcy. Fot. materiały prasowe Enata Bread
Wszystkie wypieki w Bakery bazują na naturalnym zakwasie, a w przypadku panettone - na zakwasie lievito madre, którego przygotowanie trwa kilka miesięcy. Fot. materiały prasowe Enata Bread
Wypieki powstają na miejscu, są robione ręcznie na bazie wyselekcjonowanych składników. Wszystkie bazują na naturalnym zakwasie, a w przypadku panettone - na zakwasie lievito madre, którego przygotowanie trwa kilka miesięcy.

- Na Powiślu, podobnie jak w Bakery Browary Warszawskie, stosujemy dwuramienny mixer Domino. Wraz z piecami Miwe stanowi on przykład najnowszych technologii, które wspierają tradycyjną, rzemieślniczą, cierpliwą pracę ludzkich rąk - opowiada Bartłomiej Rychcik, CEO Enata Bread. W lokalu zainstalowano także piec wsadowy, gdzie chleby i ciabatty pieczone są na kamieniu dla lepszej wilgotności i smaku, i piec obrotowy do wyrobu panettone i cornetto.

O design Bakery Elektrownia Powiśle zadbało biuro projektowe Schwitzke i Górski. Fot. materiały prasowe Enata Bread
O design Bakery Elektrownia Powiśle zadbało biuro projektowe Schwitzke i Górski. Fot. materiały prasowe Enata Bread
Symbol rozwoju

Na stworzenie Bakery Elektrownia Powiśle Grupa Enata Bread wydała 3 miliony złotych (fit out, nowe technologie wspierające produkcję, sprzęty dodatkowe, wyposażenie, oświetlenie, szkolenie personelu).

- To symbol naszego dynamicznego i efektywnego rozwoju, ale także niesamowicie pasjonujący projekt, nad którym praca przynosi dużo satysfakcji - podsumowuje Bartłomiej Rychcik.

Enata Bread to dynamicznie rozwijająca się grupa marek z branży piekarniczo-cukierniczej: Gorąco Polecam. Smaki Z Piekarni i Bakery (Wilanów, Browary Warszawskie, Bakery Elektrownia Powiśle).

 

stats