Browary Warszawskie - nowa przestrzeń na warszawskiej Woli - z tygodnia na tydzień wypełniają się smacznymi konceptami. W czerwcu zaczęły tam działać restauracja Munja i Sobremesa Tapas Bar. W lipcu szykują się kolejne gastronomiczne premiery. Lato na Woli zapowiada się gorąco!
Browary Warszawskie ulokowały się w miejscu, gdzie przez dekady stał słynny na pół Europy browar Haberbuscha i Schielego – w rewirach, w które w gorszych, powojennych czasach Tyrmand wysyłał tytułowego „Złego” do walki ze stołeczną bandyterką.
Na blisko 4,5 hektarowej działce ulokowanej między ulicami Grzybowską, Wronią i Chłodną wyrosły trzy biurowce i pięć budynków mieszkalnych, a miasto zyskało ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje i sklepy. Do spacerów i aktywnego odpoczynku zachęcają kreatywnie zaaranżowane i otwarte na każdego przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami, tarasami czy antresolami.
Jakich gastronomicznych wrażeń możemy się tu spodziewać?
Świeżo upieczoneW czerwcu, tuż po lockdownie przy Grzybowskiej 60 wystartowała
restauracja Munja, którą warszawiacy znają już z innego adresu (też przy Grzybowskiej). Serwuje kuchnię adriatycką pełną bałkańskiego ognia (sporo ryb i mięsnych dań z grilla), a jednocześnie obficie doprawioną śródziemnomorską lekkością, kojarzoną z włoską tradycją kulinarną.
Z kolei przy Grzybowskiej 56, pod kolebkami piwnic, swoje wnętrza i zewnętrza dla wszystkich spragnionych kuchni hiszpańskiej otworzyła
Sobremesa Tapas Bar, której menu wcześniej można było przetestować w Hali Koszyki czy Galerii Młociny. Sobremesa oprócz klasycznych tapasów oferuje swoim gościom m.in. spektakle „live cooking”.
Do browarowej ekipy dołączyły również w czerwcu (przy Krochmalnej 61)
delikatesy Piccola Italia & Mediterraneo z artykułami spożywczymi i winami importowanymi z krajów basenu Morza Śródziemnego.
Idzie nowe, czyli kolejne gastro-atrakcjeNa początku lipca premiery doczeka się m.in.
Le Paradox, bar (i sklep) z francuskimi winami. Inne miejsce, które pierwszych gości powita w lipcu to
restauracja Olivos. Ucztowanie ma się w niej odbywać wedle śródziemnomorskich zasad i tradycji. To właśnie w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i innych przytulonych do brzegów Morza Śródziemnego krajach zwykły obiad potrafi trwać do kolacji, a kolacja do świtu… I tak samo ma być również w Browarach Warszawskich.
Jeszcze poczekamyW murach XIX-wiecznej Warzelni powstaje też
restauracja i sportsbar gwiazdy futbolu Roberta Lewandowskiego. Kiedy otwarcie - na razie nie wiadomo.
Prawdziwym sercem Browarów Warszawskich stanie się zapewne Leżakownia wraz z otwartym placem Dolnym. Pod tymi 170-letnimi kolebkami, w miejscu zrewitalizowanych piwnic browaru Haberbuscha i Schielego znajdzie się m.in.
Food Hall Browary młodego pokolenia rodziny Likusów wypełniony smakami oraz aromatami dań i napojów z niemalże całego świata.
Więcej o koncepcie Likusów - tutaj.Lwowska Grupa Kumpel stworzy tutaj natomiast kraftowy browar i dwa lokale: restaurację włoską Lecentano i cocktail bar. Atutem miejsca jest piękna antresola o powierzchni 660 m kw. Jak zapowiadają twórcy, już wkrótce będzie tu można zanurzyć usta w piance kilkunastu różnych rodzajów piwa ważonego na miejscu.
Więcej - tutaj. Działają pełna parą Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe
Oprócz właśnie otwartych lokali i tych szykujących się do startu, pełną parą po lockdownie działają także te, które ruszyły z ofertą tuż przed lub w trakcie pandemii. Jest ich kilka. Pierwszy to
restauracja Mykonos z kuchnią grecką. W menu znajdziecie klasyczne meze, moussakę, souvlaki, pikantne kotleciki mielone, ośmiornicę z grilla oraz grillowane ryby, np. doradę czy okonia.
Więcej o Mykonos przeczytacie tutaj. W Dobro & dobro cafe napijecie się nie tylko aromatycznej kawy, ale też zjecie śniadania, croissanty, lunche, brunche i desery. Dobra kawę i słodkości serwuje także
Etno Cafe. Japonki Sushi we wnętrzu
delikatesów Azjatka proponują z kolei... kwadratowe rolki. Użyty w nich ryż zachowuje balans kwasowości, wyśmienicie podkręcając smak ryb. W ofercie delikatesów m.in. otoro z tuńczyka, ikry łososia, małże świętego Jakuba i jeżowce.
Więcej o Japonkach - tu. Bakery Browary Warszawskie to miejsce, w którym można napić się kawy i zamówić tzw. spersonalizowane kanapki lub skusić się na cruffina, w którego kruchym cieście skrywa się płynne nadzienie. Ten z kremem pistacjowym wart jest grzechu! Zasłużoną i dobrą sławą cieszą się też tutejsze croissanty.
Więcej o Bakery - tu. Na deser można się wybrać do
butikowej cukierni Deseo, która specjalizuje się w kunsztownych ciastkach, na całym świecie zwanych petit gateau, a w Polsce – monoporcjami.
Więcej o Deseo - tutaj.Grzybowska 58 – gorący adres sezonu!Lato w Browarach Warszawskich zapowiada się intensywnie. W każdą środę i niedzielę wakacji o godzinie 21:30 będzie można spędzić wieczór na leżaku, oglądając ulubione filmy. Na ekranie pojawią się tytuły, w których jedzenie jest nie tylko tłem, ale też często głównym bohaterem akcji: „Szef”, „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie” czy „Podróż na sto stóp”.
Kolejną atrakcją jest Dancing Międzypokoleniowy połączony z Akademią Tańca. Przedstawiciele wszystkich generacji są mile widziani w każdą niedzielę lipca od godziny 16:00. W planach nauka tańców standardowych, swinga czy latino.
Będą też atrakcje dla dzieci. W każdą sobotę lipca i sierpnia pojawią się Sensorysie – sensoryczna scenografia z naturalnych materiałów i tkanin dla najmłodszych oraz muzyczne poranki. Dla starszych dzieci zaplanowana jest strefa wielkoformatowych gier planszowych oraz zabaw z animatorami na świeżym powietrzu.