Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, który znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.
Concordia Taste w Poznaniu jest jedną z 35 najlepszych restauracji w Europie według \"The Guardian". Fot. materiały prasowe
„The Guardian” to brytyjski dziennik, który uchodzi za jeden z najbardziej opiniotwórczych, nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale i na całym świecie. Jego redaktorzy kilkukrotnie polecali już miejsca z Polski, ale to z pewnością jak dotąd najważniejsza wzmianka.
- Jesteśmy bardzo wdzięczni za wyróżnienie. Cieszymy się, że nasze starania zostały docenione. Zwyczajnie kochamy to, co robimy i wspaniale, że dostrzegają to inni. W nowej strategii komunikacji Concordia Taste skupiamy się na daniach kuchni polskiej, a także na regionalnych, lokalnych produktach, promujemy również rodzime wina. Posiadamy największą na świecie selekcję krajowych win. Staramy się być ambasadą polskości, więc jeśli chcecie spróbować tego, co polskie, to zapraszamy do naszej restauracji – mówi Tomasz Tarkowski, dyrektor F&B Concordia Taste Poznań.
Jedno z dań Adama Adamczaka z menu Concordia Taste w Poznaniu. Fot. materiały prasowe
Poznań kulinarną stolicą Polski?Listę 35 najlepszych europejskich restauracji „The Guardian” zdominowały trzy kraje. Włochy, Francja i Hiszpania to według redaktorów nadal kulinarne potęgi. Każdy z tych krajów ma w rankingu reprezentację aż pięciu lokali. Poza podium znalazła się Portugalia z czterema restauracjami w rankingu.
Smakoszy może zaskoczyć fakt, że w zestawieniu uwzględniono tylko dwa lokale z Danii. W tej samej sytuacji co Polska, z jedną restauracją na liście, znalazły się także Czechy.
- Pod koniec mojej ostatniej wizyty w Concordia Taste byłem tak oczarowany, że miałem zamiar „zrobić Poznań”: odwrócić się i podskakiwać, dokładnie tak samo jak kibice piłkarscy. Oto powody: marynowane orzechy włoskie, zupa z wędzonych ziemniaków, pigwowe lody z octem z bzu (zaufajcie mi). […] Jasna, duża przestrzeń inspirowana skandynawskim szykiem tworzy niezapomniane miejsce. Słyszałem, że Poznań ma zamiar zostać kulinarną stolicą Polski. Dobrze mu idzie! - pisze w artykule Ben Aitken, redaktor „The Guardian”.
Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste w Poznaniu. Fot. materiały prasowe
Concordia Taste - polskie smakiSzefem kuchni Concordia Taste jest Adam Adamczak, jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy, a także finalista Top Chef Polska. W swoich potrawach skupia się na tradycyjnych smakach podanych w nowoczesnej formie.
– Zawsze starannie komponuję menu, skupiam się na lokalnych produktach, wysokiej jakości składnikach, łączę różne techniki kulinarne, wszystko po to, by uzyskać zamierzony efekt. Dzięki temu smaki się przenikają, łączą się, a dania są nowym, bo moim, wydaniem kuchni polskiej – tłumaczy Adam Adamczak.
Restauracja Concordia Taste jest częścią większego kompleksu Concordia Design. Stworzyła go Ewa Voelkel Krokowicz. To centrum designu, biznesu i kreatywności, podejmujące także szereg inicjatyw na rzecz lokalnej społeczności. Siostrzane marki działają także we Wrocławiu.