Miejsca

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu

W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.
Podziel się
We Fromażerii króluje oczywiście ser. Twórcą lokalu jest Marcin Smoczyński, który niedawno wrócił do rodzinnego Poznania po 11 latach mieszkania w australijskim Melbourne.
– To miejsce powstało z miłości do sera, wina i życia. Dla tych, którzy oczekują więcej i wiedzą, że każda chwila czy każdy kęs mają znaczenie – opowiada  Smoczyński. – W smaku tego prawdziwego, rzemieślniczego sera można wyczuć i rodzaj mleka, i rodzaj pożywienia zwierzęcia, od którego ono pochodzi i to, co z tym wszystkim zrobił serowar. Dobór odpowiedniego wina, piwa lub koktajlu, które wydobędą głębię smaku dań na bazie sera nie stanowi dla nas problemu! Nasz zespół to miłośnicy wina i serów, którzy zarażają swoją pasją i chętnie pomogą połączyć smaki tak, aby idealnie ze sobą współgrały. Na gości czekają również degustacje i eventy – deklaruje.
Fromażeria to nie tylko restauracja, ale również Cheese Bar i sklep na wynos. Flagowymi produktami Cheese Baru specjalizującego się w połączeniach alkoholowo-serowych są tzn. loty, czyli deski alkoholi i serów. Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw dla grup, która zawiera sery z różnych zakątków świata. W karcie win, oprócz klasycznych pozycji, można znaleźć rzemieślnicze wina z wielu regionów. Można spróbować win organicznych, wegańskich, naturalnych, biodynamicznych, a także tych z niską zawartością siarki. Sklep oferuje m. in. Cheese Box – deskę serów na wynos dostępną w kilku wariantach.
Wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Właściciel będzie aktywnie wspomagał lokalnych rzemieślników i producentów. Nawiązał już współpracę np. z największą w Polsce plantacją lawendy z Czerniejewa „Lawendowe Zdroje” oraz z rzemieślniczą serowarnią w Pniewach „Sery Mery”. Owocem tej współpracy ma być unikalny stuprocentowy wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”, którą będzie można znaleźć w jednym z dań w restauracji oraz w oferice na wynos.
W lokalu dominuje stonowana paleta kolorów. W aranżacji Fromażerii zastosowano innowacyjne technologie: ładowarki indukcyjne wtopione w kontuar barowy czy nowoczesne bezwodne pisuary w toaletach.

stats