Miejsca

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.
Podziel się
Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia – to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. Fot. materiały prasowe
Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia – to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. Fot. materiały prasowe
W repertuarze Muzeum Polskiej Wódki pojawił się nowy format – Kino ze Smakiem, czyli uczta kulinarno-kulturalna współautorstwa Michała Brysia, szefa kuchni Setek Powodów. To kreatywne połączenie dwóch światów: kina i gastronomii, gdzie menu degustacyjne współgra z wyświetlanym podczas kolacji filmem. Kolację prowadzi szef kuchni, który opowiada o swoich inspiracjach kulinarnych, ciekawostkach filmowych i anegdotach dotyczących głównych aktorów.

Kolacje połączone z seansem wchodzą do oferty baru na stałe – tytuł filmu i towarzyszące mu menu będą się zmieniać raz na dwa miesiące. Na razie są zaplanowane do końca roku, informacje na ich temat publikowane będą na profilu Facebook baru Setki Powodów oraz w kalendarzu wydarzeń Muzeum Polskiej Wódki na www.pvm.pl.

Kolacje połączone z seansem wchodzą do oferty baru Setki Powodów na stałe – tytuł filmu i towarzyszące mu menu będą się zmieniać raz na dwa miesiące. Fot. materiały prasowe
Kolacje połączone z seansem wchodzą do oferty baru Setki Powodów na stałe – tytuł filmu i towarzyszące mu menu będą się zmieniać raz na dwa miesiące. Fot. materiały prasowe
Michał Bryś – kucharz i pasjonat kina

Nie bez powodu pomysłodawcą i współtwórcą projektu jest Michał Bryś. Znany głównie jako wymagający i kreatywny szef kuchni (obecnie związany z Setkami Powodów) oraz prowadzący program „Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia” czy juror „Bake Off – Ale ciacho!”, związany jest także ze światem filmu.
– Dla mnie jako dla szefa kuchni, ale też przecież reżysera i wykształconego w krakowskiej PWST aktora, to okazja do stworzenia oryginalnego i chyba jedynego w Polsce wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną – mówi Michał Bryś.

Wybór miejsca też nie jest przypadkowy. Lokal Setki Powodów znajduje się w budynku Muzeum Polskiej Wódki, a kino to przecież jeden z punktów programu zwiedzania tego obiektu.
– Kino ze Smakiem to nie tylko filmowa uczta dla duszy. Nigdy nie zapominam też o ciele, w myśl mojej własnej i sprawdzonej zasady: w najedzonym ciele zdrowy duch – podkreśla Michał Bryś.

Premiera Kina ze Smakiem w barze Setki Powodów będzie miała miejsce 14 lutego w święto zakochanych. Walentynkowe menu będzie inspirowane filmem Petera Segala „50 pierwszych randek”. Fot. materiały prasowe
Premiera Kina ze Smakiem w barze Setki Powodów będzie miała miejsce 14 lutego w święto zakochanych. Walentynkowe menu będzie inspirowane filmem Petera Segala „50 pierwszych randek”. Fot. materiały prasowe
Miłość, hawajskie smaki i kupa śmiechu

Premiera Kina ze Smakiem dla szerokiej publiczności będzie miała miejsce 14 lutego w święto zakochanych. Walentynkowe menu będzie inspirowane filmem Petera Segala „50 pierwszych randek”.

– Jeśli do uczty smakowo-duchowej dodamy jeszcze dużo śmiechu, to przepis na udany wieczór gotowy! Dlatego na pierwszy seans połączony z kolacją wybraliśmy film Petera Segala „50 Pierwszych Randek”. Drew Barrymore i Adam Sandler zabiorą nas w zabawną, ale też niezwykle romantyczną podróż na Hawaje, a ja będę serwował inspirowane filmem potrawy i o nich opowiadał. Nie chciałbym w tej chwili za wiele zdradzać, żeby używając terminologii kinomanów – nie spoilerować, ale… Mogę uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć, że są to takie dania jak Marzenie Morsa Jocko, czy Good Morning Lucy – dodaje.

Podczas premierowej kolacji wszystkie serwowane dania inspirowane będą kuchnią hawajską. To unikatowa propozycja, bowiem kuchnia ta stworzona została przez emigrantów z Japonii, Filipin, Puerto Rico czy Portugalii. Dania Brysia nie są stricte etniczną kopią hawajskiej kuchni, ale swobodną interpretacją na jej temat.

Więcej informacji na temat programu wydarzeń i atrakcji w ramach platformy Muzeum Polskiej Wódki – na www.muzeumpolskiejwodki.pl.

stats