W Browarach Warszawskich powstaje azjatycka oaza: koreańska restauracja, koncept z sushi oraz sklep z produktami z Dalekiego Wschodu.
Mieszczące się przy ulicy Krochmalnej Browary Warszawskie stają się przyczółkiem dla produktów i kuchni Azji, a wszystko za sprawą łącznie trzech nowych miejsc wykreowanych przez Linh Nguyen, restauratorkę i właścicielkę licznych lokali w Warszawie. Do grona stworzonych przez nią azjatyckich miejsc właśnie dołączają kolejne.
Grill z sezonowanym mięsemO pierwszym z lokali –
Koreanka Sushi & Grill pisaliśmy już na łamach Ouichef.pl. W Koreance spróbujemy dań z grilla oraz sushi inspirowanego Koreą. Ryż w nim użyty nie będzie zaprawiany na słodko, a serwowane ryby restauracja będzie sezonować samodzielnie. Podobnie zresztą jak mięso, które stanowić będzie drugą istotną część menu lokalu. Jeśli obecne obostrzenia związane z pandemią na to pozwolą, restauracja zaprosi do siebie pierwszych gości w drugiej połowie tego roku. Za kuchnie restauracji odpowiadać będą Dawid Uszyński i Yeunsu Lee.
Azjatka po raz trzeciJuż teraz możemy natomiast skorzystać z oferty Azjatki w Browarach Warszawskich. W ofercie sklepu znajdziemy zarówno produkty spożywcze, w tym świeże owoce oraz warzywa, jak i akcesoria kuchenne czy naczynia, a nawet sprzęt do kaligrafii. Na miejscu kupimy również ceramikę pochodzącą z Azji oraz Azją inspirowaną. Browary Warszawskie to trzecia lokalizacja Azjatki w Warszawie. Sklepy pod tym szyldem działają już przy Marszałkowskiej 18 oraz Leszczyńskiej 3.
Japonki klasy premiumPoza Azjatką, w Browarach Warszawskich działają już także Japonki, czyli koncept kulinarny oferujący sushi. Miejsce to stawia na produkty klasy premium i krótkie menu złożone w sumie z 11 pozycji. Jak na razie, z uwagi na pandemię możliwe jest składanie zamówień jedynie na wynos lub z odbiorem własnym. W ofercie można znaleźć m.in.rolki z tuńczykiem błękitnopłetwym. Zamówienia pakowane są w biodegradowalne pudełka, które dodatkowo chronią zawartość przed wytrząsaniem.
Za kuchnię Japonek odpowiada Dawid Uszyński, sushi master, który doświadczenie zdobywał m.in. w londyńskim Yashin Ocean House. On również odpowiada za wygląd pudełek, w które pakowane są zamówienia.