Lokali z hiszpańską kuchnią w Polsce nie brakuje. Ale tylko cztery mogą się pochwalić certyfikatem Restaurants from Spain przyznawanym przez hiszpańskie władze. Do wyróżnionego latem krakowskiego Euskadi dołączyły właśnie trzy warszawskie miejsca: Sobremesa Tapas Bar, Tres Toros oraz Sol y Sombra.
Sobremesa Tapas Bar z certyfikatem Restaurants from Spain. Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomia Hiszpanii jest jednym z fundamentów jej kultury i elementem promocji za granicą. Dlatego tamtejsze władze utworzyły certyfikat Restaurants from Spain - międzynarodowy znak jakości wyróżniający te lokale poza Półwyspem Iberyjskim, które oferują autentycznie hiszpańską kuchnię i produkty wysokiej jakości.
Po hiszpańsku, ale w Polsce Jako pierwszy takim certyfikatem został wyróżniony krakowski lokal Euskadi specjalizujący się w kuchni baskijskiej - w lipcu tego roku. Teraz dołączyły do niego trzy restauracje z Warszawy:
Lokal Tres Toros z certyfikatem Restaurants from Spain. Zdjęcie: materiały prasowe
Tres Toros zlokalizowana w Elektrowni Powiśle, kierowana przez szefa kuchni Krzysztofa Bachledę,
Sol y Sombra przy Grzybowskiej, oferująca nie tylko pyszną kuchnię, ale także organizująca koncerty, pokazy flamenco czy spotkania dla osób uczących się języka hiszpańskiego,
oraz
Sobremesa Tapas Bar - tapasownia, która ma trzy lokalizacje: w Browarach Warszawskich, w Hali Koszyki oraz na Młocinach.
- To restauracje z prawdziwie hiszpańską duszą, tworzone przez ludzi zafascynowanych Hiszpanią i serwujące swoim gościom prawdziwie hiszpańską kuchnię - czytamy w komunikacie prasowym Ambasady Hiszpanii w Polsce. Do tej pory certyfikat Restaurants from Spain otrzymało 150 restauracji w różnych krajach - od Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Irlandii, Niemiec po Singapur, Chiny, Stany Zjednoczone, Meksyk czy Japonię.
Lokal Sol y Sombra z certyfikatem Restaurants from Spain. Zdjęcie: materiały prasowe
Co gwarantuje certyfikat?Goście restauracji z takim certyfikatem mogą być pewni, że szef kuchni posiada kwalifikacje do przygotowywania hiszpańskich potraw, stosuje hiszpańskie przepisy, a w kuchni używa się oryginalnych produktów z Hiszpanii, w tym oliwy extra virgin, serów czy szynki i wędlin.
Również personel doskonale zna kartę i koncepcję restauracji, a hiszpańskie potrawy i wina stanowią większość oferty restauracji. Ludzie tworzący lokale z certyfikatem Restaurants from Spain to prawdziwi ambasadorowie hiszpańskiej kultury kulinarnej za granicą, a goście mogą cieszyć się autentyczną kuchnią hiszpańską, nie wyjeżdżając ze swojego kraju.
Certyfikat Restaurants from Spain przyznawany jest według obiektywnych i przejrzystych zasad przez komitet certyfikacyjny w Hiszpanii złożony z instytucji i stowarzyszeń, takich jak Królewska Akademia Gastronomiczna, hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Gospodarki, Rada Apelacyjna Wina Sherry, Hiszpańska Federacja Wina, Przewodnik kulinarny REPSOL, Interporc i Rada Turystyki Kastylii-La Manchy.