Miejsca

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.
Podziel się
Właściciele mają już doświadczenie z kuchnią włoską, Mikołaj posiada dwie inne pizzerie – Tutti Colori, a Tomasz od wielu lat zajmuje się pizzą, pracował i uczył się w Anglii, Kopenhadze, Neapolu, pierwsze kroki stawiał zaś w Mące i Wodzie, gdzie zafascynował się pizzą neapolitańską. Taką też wersję włoskiego placka znajdziemy w Nonnie, bazuje on oczywiście na ultracienkim cieście, wilgotnym, z napowietrzonym rantem, a przygotowywany jest w piecu opalanym drewnem. Menu jest krótkie i cały czas ewoluuje. Dostępne są: pizze czerwone (13 rodzajów, w tym wegańska) oraz 4 białe, do tego 4 przystawki, 2 sałaty i desery z Cukru Pudru. Poza klasycznymi propozycjami jak margherita czy diavola w karcie są ciekawsze, choć wciąż nieprzekombinowane propozycje. Absolutnym hitem jest pizza Nonna (burrata, czosnek, oregano, bazylia, oliwa), Mortadella (mozarella fior di latte, mortadella, pesto pistacjowe, pomidorki cherry, bazylia) czy też Cotto ze świetnej jakości prosciutto, z mozzarellą, parmezanem, bazylią i oliwą. Od czasu otwarcia pojawiły się sezonowe pozycje, z czosnkiem niedźwiedzim czy szparagami. Produkty są włoskie, w większości certyfikowane. Kawa pochodzi z warszawskiej palarni WeBrew. Na miejscu bez użycia półproduktów przygotowywane są napoje zimne, takie jak napary czy lemoniady (9 zł), a także podstawowe koktajle alkoholowe. W karcie jest piwo i 12 win, wszystkie dostępne na kieliszki, a cena butelki nie przekracza 100 zł. W Nonnie można usiąść przy stoliku lub przy barze. Otoczeni jesteśmy surowym wnętrzem przepięknej kamienicy znajdującej się na tyłach Krakowskiego Przedmieścia, tuż przy Teatrze Polskim i nieopodal Uniwersytetu Warszawskiego. Nic, tylko pielgrzymować! 

Adres:  ul. Oboźna 11, Warszawa 
Właściciele: Tomasz Szydłowski, Mikołaj Gintowt 
Liczba miejsc: 30 w środku, 30 w ogródku od 20 czerwca 
Przedział cenowy: pizza – 21-39 zł, przystawki – 9-42 zł, desery – 15 zł 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

 

stats