Mozaika istnieje od 1961 r. i wielu ludziom trudno byłoby wyobrazić sobie Stary Mokotów bez obecności jej pięknego różowego neonu świecącego przy parku Morskie Oko.
Obecnym właścicielem lokalu jest Hivzo Erik, urodzony w Czarnogórze, w Polsce mieszkający od ponad 20 lat. Wyremontował on Mozaikę, zachowując jej dawny klimat, dzięki czemu restaurację chętnie odwiedzają zarówno emeryci, kombatanci walczący w powstaniu warszawskim, biznesmeni, turyści, jak i młodzież czy rodziny. Łączeniu pokoleń sprzyja karta Mozaiki, podzielona na „starą” i „nową”. W tej pierwszej znajdziemy PRL-owskie klasyki („meduza”, śledź z cebulką, tatar po warszawsku, bitki wołowe, pierogi), w drugiej zaś propozycje współczesne, czerpiące z kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Szefem kuchni jest Krzysztof Olejnik, a w jego zespole pracują panie, które w Mozaice gotują od ponad 20, a nawet 40 lat. One zajmują się kuchnią polską, zaś młodsi kucharze szykują mezze czy dania z grilla. Organizowane sobotnio-wieczorne dancingi jeszcze silniej wzbudzają sentymenty o starej Warszawie.
Więcej na: facebook.com/cafemozaika
ul. Puławska 53, Warszawa
Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r.