Pod koniec czerwca swoją działalność zainaugurowała Pracownia Kulinarna Lary - studio, którego wspólniczkami są Lara Gessler oraz Agata Jedynak. Jak deklarują założycielki, jest to miejsce, w którym chęć szerzenia edukacji żywieniowej spotyka się z wielką pasją i miłością do gotowania.
Pracownia mieści się przy ul Racjonalizacji 5 w Warszawie (byłe Food Lab Studio Grzegorza Łapanowskiego). To 270 mkw. przestrzeni, którą można zaaranżować na firmowe wydarzenia, integrację przez gotowanie, szkolenia, prezentację produktu, pokazy kulinarne i nagrania telewizyjne. Również szefowie kuchni mogą rozwijać tu swoje umiejętności, dzielić się wiedzą i doświadczeniem. Pracownia Lary stawia bowiem na dialog kulinarny, współpracę ponad podziałami i poszukiwanie nowych inspiracji.
Przy okazji miejsce ma służyć szerzeniu świadomości żywieniowej wśród dzieci i młodzieży. Pokazać, że zdrowo oznacza przede wszystkim smacznie. W miarę możliwości opierać się ma na polskiej produkcji ze zrównoważonego rolnictwa. Projekt Pracownia Lary to również sklep internetowy, w którym znaleźć można domowe przetwory rzemieślniczej produkcji, najczęściej z upraw w obrębie województwa mazowieckiego. Asortyment odpowiada porze roku i sezonowości.
– Moim celem jest to, żeby ludzie jedli lepiej. Każdy, kto chce się uczyć gotować, mam nadzieję, że znajdzie tu swojego kulinarnego przewodnika, a każdy przewodnik będzie miał gdzie zebrać myśli, posiedzieć i pogotować. Bo stół ma łączyć i zacierać pozornie dzielące nas granice – mówi Lara Gessler.