Syty Chmiel to bistro z kraftowym piwem i polską kuchnią. Jego współzałożycielem jest Norbert Rożnowski, który do współpracy zaprosił szefa kuchni Wita Szychowskiego, znanego także jako Pan Tasak.
Syty Chmiel to bistro z kraftowym piwem i polską kuchnią. Zdjęcie: materiały prasowe
Syty Chmiel – bistro z kraftowym piwem i polską kuchnią – zadebiutował z początkiem kwietnia 2022 roku przy ul. Marszałkowskiej 10/16. Jego współzałożycielem jest Norbert Rożnowski, który do współpracy zaprosił szefa kuchni Wita Szychowskiego, znanego także jako Pan Tasak. Wcześniej pełnił on funkcję szefa kuchni m.in. w Soul Kitchen Bistro oraz w restauracji Florentin w Warszawie.
Od lewej: szef kuchni bistro Syty Chmiel Wit Szychowski i współzałożyciel miejsca Norbert Rożnowski. Zdjęcie: materiały prasowe
– Norbert, mój wieloletni kolega, zarówno prywatnie jak i zawodowo, jest miłośnikiem piwa kraftowego, a ja jestem fanatykiem pracy z dobrym produktem. Od wielu lat chodziła nam po głowie współpraca, chcieliśmy coś razem zrobić. Oferta Sytego Chmielu jest próbą przedefiniowania polskiej kuchni, która wszystkim wydaje się tłusta i ciężka. U nas połowa menu to warzywa, na przykład konfitowany seler z zsiadłym mlekiem i czosnkiem niedźwiedzim czy baba z kiszonej kapusty, która jest chyba jedną z najbardziej popularnych przystawek. Mamy w karcie także kaszankę. Robimy z nią naleśniki z dodatkiem karmelizowanego jabłka i piwa – mówi Wit Szychowski.
Baba z kiszonej kapusty. Zdjęcie: materiały prasowe
W karcie nie zabrakło także miejsca na nieco bardziej typowe smaki, takie jak biała kiełbasa w sosie żurkowym z prażoną cebulą, sztuka mięsa w sosie chrzanowym, tatar, pieczona golonka czy żurek w wersjach klasycznej i bezmięsnej. Dania bazują na lokalnych polskich produktach i samodzielnie wytwarzanych składnikach.
– Praktycznie wszystko robimy sami, począwszy od masła. Nie ma tu żadnych półproduktów, karta jest bardzo minimalistyczna. Można to określić jako neo kraftowe bistro – wyjaśnia półżartem szef kuchni.
Zupa pieczarkowa z pieczonymi ziemniakami oraz poliki wołowe w sosie piwnym z pampuchem. Zdjęcie: materiały prasowe
Syty Chmiel oprócz kuchni oferuje także piwo rzemieślnicze w wersji butelkowej i lanej. Do dyspozycji gości jest 12 kranów z rotującą ofertą, a także krótki wybór alkoholi mocnych. Lokal zadebiutował w miejscu, gdzie przed laty mieściła się kultowa warszawska kawiarnia Świtezianka. W ostatnich latach pod tym samym adresem działały multitap i restauracja nepalska Chmielarnia.