Szczecin

Szara Wilczyca pod Szczecinem - finediningowe techniki i tradycyjna kuchnia

Nowa restauracja na zachodniopomorskiej mapie gastronomicznej! Szara Wilczyca w Pilchowie ma łączyć tradycyjne podejście do gotowania z nowoczesnymi metodami znanymi z lokali nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Za kuchnię tego miejsca odpowiedzialny jest Krzysztof Kucharczyk.
Podziel się
Szara Wilczyca w Pilchowie ma łączyć tradycyjne podejście do gotowania z nowoczesnymi metodami znanymi z lokali nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Zdjęcie: materiały prasowe restauracji Szara Wilczyca
Szara Wilczyca w Pilchowie ma łączyć tradycyjne podejście do gotowania z nowoczesnymi metodami znanymi z lokali nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Zdjęcie: materiały prasowe restauracji Szara Wilczyca
Szara Wilczyca położona jest w Pilchowie nieopodal Szczecina. Za jej kuchnię odpowiada Krzysztof Kucharczyk, wcześniej executive chef w 5 Star Catering, a także były zastępca szefa kuchni Radisson Blu Resort Świnoujście. Ciekawostką jest fakt, że od ponad 10 lat zajmuje się także produkcją długo fermentowanego, czarnego czosnku.

W nowej restauracji, która startuje w sierpniu, Kucharczyk zamierza połączyć kuchnię europejską z mocnymi elementami polskiej tradycji, uwzględniając dania z dziczyzny. Menu oparte na możliwie najświeższych składnikach wzbogacą nie tylko wytwarzane od podstaw sosy, ale także kiszonki i marynaty.

Za kuchnię w restauracji Szara Wilczyzca odpowiedzialny jest Krzysztof Kucharczyk. Zdjęcie: archiwum Krzysztofa Kucharczyka
Za kuchnię w restauracji Szara Wilczyzca odpowiedzialny jest Krzysztof Kucharczyk. Zdjęcie: archiwum Krzysztofa Kucharczyka
A to wszystko przygotowane z wykorzystaniem znanych z gwiazdkowych restauracji metod ekstrakcji. Ich filozofia sprowadza się do wydobycia z produktu możliwie jak najbogatszego smaku.
– Potrafię zrobić prawie z każdego składnika coś, co po paru tygodniach smakuje zupełnie inaczej i działa na zasadzie kondensatu smakowego. Porcja może być mała, ale smaku musi mieć dużo – mówi Krzysztof Kucharczyk.

Szara Wilczyca nie będzie jednak lokalem finediningowym, opartym o degustacyjne menu i wyłącznie nowoczesne techniki kulinarne. Co zatem pojawi się w karcie?
– Od tatara podanego w sposób finediningowy, po kanapkę na rustykalnym chlebie z szarpanym jeleniem, kondensatami z cebuli, elementami kiszonymi i marynowanymi. Staram się, by było to uniwersalne menu, niezbyt zobowiązujące – wymienia szef kuchni.

 
Jedno z dań z menu restauracji Szara Wilczyca. Zdjęcie: materiały prasowe restauracji Szara Wilczyca
Jedno z dań z menu restauracji Szara Wilczyca. Zdjęcie: materiały prasowe restauracji Szara Wilczyca


stats